OROSZKRÉM TORTA
EGYSZERŰ | GYORS | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
Tészta: 6 tojás 6 ek. cukor 6 ek. liszt 1 cs. sütőpor Krém: 5 dl habtejszín 2 cs. vaníliáscukor 1 cs. vaníliás pudingpor 4 ek. kristálycukor 3,5 dl tej 2 tk. étkezési zselatin 1/2 dl víz 2 kk. ( az aroma kupakjával mérve 2 kupak ) rumaroma 5 dkg mazsola Teteje: 2-3 kis kocka csokoládé reszelve cukorgyöngy fondant virág vagy egyéb díszítésre szánt cukor, marcipán figura stb.
Elkészítés: Az oroszkrém tortát most a fiam kedvesének a szülinapjára készítettem. Nem először készítem ezt a tortát, biztosan ennek is sokféle változata lehet. Én magam egyszerűen készítem, s mindenkinek ízlik itthon a családban. Bárki bátran neki foghat, nagyon egyszerű az összeállítása. A díszítése is történhet többféleképpen, kerülhet rá bármilyen fondant vagy marcipán figura, különböző cukorkák stb.
Nekem most azért kerültek rá kék rózsák és lila margaréták, mert ez volt lefagyasztva.
Ugyanis, ha véletlenül több fondant virágot, levelet vagy figurát készítenénk valamelyik tortánkhoz, a többletet egész nyugodtan lefagyaszthatjuk. A lényeg, hogy jól zárható tároló dobozban legyenek és ha több van, papírtörlőt, vagy alufóliát tegyünk közéjük, hogy ne törjenek el.
A torta elkészítésének a menete egyszerű, s ehhez elsőként készítsük el a piskótát.
A tojásokat válasszuk szét és a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá a cukorral. A cukrot csak akkor adjuk hozzá, ha már egy kis habot képeztünk.
Azután keverjük hozzá fakanállal a tojások sárgáját , a lisztet és a sütőport.
Egy kerek torta formát béleljünk ki ( vágjunk ki ollóval egy akkora méretű sütőpapírt, amekkora a formánk ) sütőpapírral és simítsuk bele a piskóta masszát.
Előmelegített sütőben süssük készre a piskótát, majd hűtsük ki.
A sütési idő kb. 25-30 perc, sütőtől függően.
Ha kihűlt a piskóta, vágjuk három lapba. Vagy akinek úgy könnyebb, kettőbe is vághatjuk, de szerintem háromba vágva sokkal mutatósabb és a tészta, s a krém sem lesz olyan vastagon.
Készítsük el a krémet.
A pudingport keverjük el a kristálycukorral és a tejjel, majd főzzük fel sűrűre és hűtsük ki. Azután a habtejszínt verjük fel az egyik vaníliás cukorral ( gépi habverővel ) jó keményre.
Majd a keményre felvert habból vegyünk el 5 ek-al a díszítésre.
A felvert habba ezt követően dolgozzuk bele az étkezési zselatint. Amit előbb természetesen készítsünk el. Azaz a 2 tk-nyi mennyiséget keverjük el a 1/2 dl vízzel és melegítsük fel. Viszont csak melegítsük és ne forraljuk. Kicsit kevergessük és ha langyult, adjuk a tejszínhabhoz. Ezután dolgozzuk hozzá - ezt is robotgéppel végezzük - a kihűlt pudingot.
A puding hozzáadása és eldolgozása után, adjuk hozzá a rumaromát és a mazsolát, s még a másik vaníliás cukrot is.
Én ezt már csak fakanállal kevertem el a habban.
Majd állítsuk össze a tortát.
Osszuk el a krémet és kenjük meg a lapokat. A félretett habból vegyünk el egy keveset, azt simítsuk el a torta oldalán és a tetején.
A torta oldalát csíkozzuk meg körben.
Ehhez nem kell mást tenni, csak egy villát körbe kell a habon húzni.
A 3-4 kocka csokit reszeljük le és hintsük meg vele a torta oldalát - de az oldalára való felvitel akár el is maradhat - s a torta tetejét.
Az oldalát úgy szoktam megszórni reszelt csokival, hogy a torta aljára, a feléig aláhelyezek egy magasabb vágódeszka lapot - mást is lehet, a lényeg, hogy megemelje a tortát.
S úgy reszelem oda a csokit. Mert ha a kezemmel próbálnám oda szórni, a fele a csokinak a kezemen maradna, ugyanis a kezem melegétől megolvadna.
( Ez tapasztalat, mert próbáltam. )
Majd ha ráreszeltük a csokit, fordítsunk a tortán és a másik oldalára is reszeljük oda a csokoládét.
A megmaradt habot tegyük csillagcsöves habzsákba vagy habkinyomó csőbe és körbe nyomjunk habrózsákat a torta szélén.
A tetejére szintén reszelt csoki kerüljön. Tegyünk rá cukorgyöngyöt, ami természetesen ehető. S díszítsük a nekünk tetsző virágokkal, vagy valamilyen figurával.
Tegyük pár órára hűtőbe és azután már szeletelhető.
Jó étvágyat kívánok hozzá!