FŐTT TOJÁSOS TÖLTELÉKKEL TÖLTÖTT SERTÉS KARAJ
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Kb. 1,5 kg sertés karaj 20 dkg baconszalonna 4 tojás 3 egész szelet kenyér 5-6 nagy szelet sonka felvágott 1 ek. zsemlemorzsa kevés petrezselyemzöld só, őrölt fekete bors, ételízesítő ízlés szerint kevés sertés zsír a tepsi kikenéséhez alufólia
Elkészítés : Ezt a finom töltött húst húsvétra készítettem, de természetesen más napon is megsüthetjük a családnak, nemcsak ünnepi alkalomra. Egy vasárnapi ebédre is vagy akár vacsorára is kitűnő választás. A hús fajtája nemcsak sertés lehet, csirkemellből is elkészíthető ez a fogás. És persze ekkora adagot sem fontos összeállítani, viszont abban az esetben kevesebb hozzávalóra van szükség.
Első lépésként mossuk meg a tojásokat és 2 db-ot főzzünk meg keményre. Ez a víz forrásától számítva 10 perc alatt érhető el.
Tegyük hideg vízbe, akár 2-3 vízcserére is szükség lehet, majd pucoljuk le a héjától.
Ezután állítsuk össze előbb a tölteléket.
A 3 egész szelet ( karaj ) kenyeret mártsuk meg hideg vízben egy tálkában, s jól kicsavarva morzsoljuk bele egy másik tálba. Sokáig ne hagyjuk a vízben, csak egy-két pillanatig, mert ha nagyon elázik, akkor nem morzsás lesz, hanem mancsos. Én most a kenyér héját nem tettem bele a töltelékbe, azt mielőtt kicsavartam volna a kenyeret, lefejtettem a kenyérről, de akár az is beletehető a töltelékbe.
Azután a megpucolt főtt tojásokat vágjuk fel apró kockákra és adjuk hozzá a kenyérhez.
Majd üssük bele a két nyers tojást.
A petrezselyem zöldet mossuk meg és a szár nélküli részt felaprítva szintén adjuk a töltelék alaphoz.
Természetesen fagyasztóból elővett vagy szárított petrus is jó.
Végül ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal, ételízesítővel és keverjük össze a masszát.
Érdemes egy picikét az összekeverés után megkóstolni, mert ha nem elég ízes, még van lehetőség az utána ízesítésre.
Ezt követően a karajt szeleteljük fel, de olyan vastagra vágjunk egy szeletet, mintha kettő szeletet szeretnénk vágni.
Majd ezt a vastagabb szeletet vágjuk be középen, de ne vágjuk teljesen ketté, s így kapunk egy nyitott szeletelésű hús darabot.
Nekem 6 ilyen hús darabom lett, de akár 5-7 darab is kijöhet 1,5 kg karajból. De mint említettem, kevesebből is készíthetjük ezt a főfogást.
Azután ezeket a nyitott szeletelésű húsokat klopfoljuk ki.
Én úgy szoktam ezt csinálni, hogy a vágó deszka alá teszek egy ketté hajtott konyharuhát, mert ez felfogja a klopfolóval okozott ütés erejét.
A deszkára téve a húst lefedem egy nejlon zacskóval.
Ezáltal viszont az kerülhető el, hogy a klopfolás során a húsról szétfröcsögne akár egy kis darab hús is.
A nyitott szeleteléssel vágott húsból egy szép nagy szeletet fogunk kapni.
Amikor kiklopfoltuk a hús szeleteket, elkezdhetjük megtölteni őket.
Érdemes mindent a kezünk ügyébe oda készíteni.
Először terítsünk magunk egy szép hús szeletet, és fektessünk rá egy szelet sonkát, majd erre kanalazzunk rá 2 evőkanál tölteléket.
A sonka típusa mindenkinek az egyéni ízlésére van bízva.
Én pápai sonkát vásároltam, ez egy nagyobb szelet.
De természetesen lehet akár gépsonkát, csirkemell sonkát, sertés combsonkát is venni.
S ha kicsik a sonka szeletek, kettőt rakjunk akkor a húsra belőlük.
Ha rátettük a tölteléket, tekerjük fel a húst és 2 db baconszalonnával tekerjük körbe a roládot.
Ha mindegyik húsroládunk elkészült, akkor egy tepsit kenjünk ki sertés zsírral, egy jó tk.-nyi mennyiséget tegyünk bele és öntsünk bele 1 dl vizet és fektessük bele a tepsibe a húsroládokat.
Majd fedjük le alufóliával és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 50-55 percet.
Ha nem villany sütőnk van, akkor azon a fokozaton süssük, amelyiken sütni szoktunk más alkalommal is.
Ennyi idő letelte után vegyük le a fóliát és még így süssük tovább 15-20-30 percet, kinek milyen a sütője, az idő ahhoz alakul majd.
Én ezt édesanyámnál sütöttem, ott nem villany sütő áll a rendelkezésünkre, de van egy mini kis villany sütő is, és ezért én átszedtem a majd 1 órás sütés után egy abba beleférő tepsibe, amit már sütőpapírral béleltem ki és ott a felső sütési funkción 15 perc alatt megpirult a hús tekercs.
De azért is írtam azt, hogy sütőfüggő a pirítás, mert ha én is a gázos sütőben hagytam volna ( akkor a saját tepsijében is persze ), hogy pirosra süljön a hús, abban a sütőben legalább 25-30 perc kellett volna sülnie, hogy szép piros legyen. Ez a tapasztalatom annál a sütőnél. )
Majd miután hűlt egy kis ideig, rézsútosan szeleteljük fel a hús tekercset.
Mellé bármilyen köret passzol, de akár salátákat is kínálhatunk hozzá.
Én zöldséges rizzsel és sima burgonya salátával és francia salátával szervíroztam.
A francia saláta receptje már megtalálható az oldalon.
A sima, azaz nem majonézes burgonya salátát pedig úgy készítem, hogy legalább 1 kg burgonyát megpucolok, karikákra vágva, megmosva, annyi vízben, hogy puha legyen a krumpli, megfőzök.
A vízbe természetesen só is kerüljön.
Lehet egyébként héjában is főzni a krumplit és azután pucolni és karikázni, de nekem így gyorsabb a főzése.
Arra mindenképp ügyeljünk, hogy legyen puha ugyan a krumpli, de ne főljön túl, nehogy szétessen.
Majd leszűrés után, 1-2 váltó vízben leöblítve, hűtsük ki.
S persze azt csak hűtés céljából engedjük a krumplira, utána azt is szűrjük le.
Legalább 2 nagyobb fej lilahagymát megpucolva vágjunk félfőre.
S készítsünk a nekünk való ízlésünk szerint saláta levet ( víz, cukor, ecet ) és ebbe a saláta lébe tegyük bele a hagyma csíkokat és a felkarikázott burgonyát.
Minimum 1-2 óráig hagyjuk állni, amíg összeérnek az ízek és már szervírozhatjuk is a finom hústekercs mellé.
Jó étvágyat kívánok hozzá!