BROKKOLIS-BESAMELES SÜLT CSIRKEMELL
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
2 egész csirkemell 10 dkg ráma 4 lapos ek. liszt kb. 6 dl tej 3 dl tejföl 1 fej brokkoli ( kb. 50 dkg-s ) 10-15 dkg trapista sajt só, őrölt fekete bors étolaj
Elkészítés: Ez a fincsi csirkés recept a " Receptneked " oldalról való, bár én egy kicsit változtattam a recepten, pontosabban a mennyiségeken. Így természetesen az én általam mért hozzávalókkal írom le a receptet. Szerintem egy nagyon könnyű, s finom csirkemelles recept. A családomnak nagyon ízlett, így valószínű, hogy gyakran fogok ilyen ételt készíteni. Hasonló, besameles csirkés főételt már készítettem, de ez is egy remek fogás.
Első lépésként a brokkolit főzzük meg.
Szépen szedjük, vágjuk rózsáira, mossuk meg és azt követően tegyük fel egy lábasban vízzel megfőlni. A főzővízbe természetesen tegyünk egy kevés sót is.
Amíg fől a brokkoli, a csirkemell húsokat először 2-3 váltó vízben mossuk meg, majd előbb vágjuk középen ketté a mellet és azután a fél-fél melle húst szeleteljük fel. Attól függően kettő hosszú szeletet vagy 3 szeletet is vághatunk, hogy mekkora a melle hús.
Ha felszeleteltük a húsokat, mindkét oldalát mindegyiknek sózzuk és borsozzuk meg.
Közben ellenőrizzük le a brokkolikat, s ha már puha, de arra ügyeljünk, hogy ne főljön teljesen szét, szűrjük le a levétől és tegyük félre.
Egy serpenyőben forrósítsunk fel kb. 1 dl olajat és a csirkemell szeleteket süssük meg mindkét oldalukon.
Ha szükséges, pótolhatjuk az olajat, de nem kell sok olajnak lennie a serpenyőben.
Ha elkészültünk a húsikkal, ezt is tegyük félre és készítsük el a besamel mártást.
Egy lábasban olvasszuk fel a rámát vagy vajat - én rámát használtam - azután adjuk hozzá a lisztet.
Állandó kevergetés mellett pirítsuk meg a rámán a lisztet. De ez persze nem lesz olyan, mint mikor zsíron készítenénk rántást, ez akkor már jó lesz, amikor kicsit kifehéredik a liszt külseje.
Ezután vegyük le a tűzről és adjunk hozzá kb. 2 dl tejet és kézi habverővel keverjük simára.
Majd fokozatosan adjunk hozzá még 2-3 dl mennyiséget, persze a habverővel keverve. Közben kicsi sót és borsot is tegyünk hozzá.
Ezután helyezzük vissza a tűzhelyre és állandó keverés mellett sűrítsük be a mártást.
Ha úgy látjuk, hogy még sűrű, adjunk még hozzá egy kevés tejet.
Nekem majdnem 6 dl kellett hozzá.
Forraljuk ki és akkor lesz készen a besamel mártásunk.
Természetesen arra ügyeljünk, hogy se túl híg és se túl sűrű ne legyen a mártás, inkább azt mondanám, hogy olyan lágy krémszerű legyen az állaga.
Amikor ezzel megvagyunk, s levettük a tűzről, még meleg állapotában keverjük hozzá a tejfölt.
Vegyünk egy tepsit és sorakoztassuk szépen egymás mellé a kisütött hús szeleteket.
Én külön nem olajoztam ki a tepsi alját, mert úgyis a besameltől krémes lesz alja is.
A félretett brokkolikat ezután szépen rendezzük el a husik tetején, majd az egészre simítsuk rá a besamel mártást.
A trapista sajtot reszeljük le és szórjuk meg vele a tetejét.
200 fokra előmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt.
A sajt mennyisége függhet attól, hogy ki mennyire szeretné megszórni sajttal a tetejét.
Én kicsit világosabbra sütöttem, de aki szívesen sütné pirosabbra, akkor érdemes a felső grillezés funkciót használni a végén ( villany sütőnél ), s attól ropogós pirosra sül a teteje.
Természetesen kevesebb húsból is elkészíthetjük ezt az ételt, s akkor kevesebb hozzávalóra lesz szükség és persze kisebb sütőedényt is érdemes használni a sütésekor.
Várjunk vele egy kis ideig a sütés végén, míg picikét hűl, s azután már szépen kockákra tudjuk vágni.
Mellé én zöldséges rizst kínáltam. Ahhoz előbb elkészítettem a rizst és külön megfőztem az előkészített ( fagyasztott ) zöldséget.
S miután puhára főlt a zöldség, leszűrtem a főző vízétől, jól lecsepegtettem, majd összekevertem a párolt rizzsel.
De természetesen krumplipürét vagy más köretet is készíthetünk hozzá.
S bármilyen salátát is felszolgálhatunk mellé.
Érdemes kipróbálni ezt a főfogást, mert nagyon ízletes.
Jó étvágyat kívánok hozzá!