BROKKOLIS-BESAMELES SÜLT CSIRKEMELL
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 2 egész csirkemell
  • 10 dkg ráma
  • 4 lapos ek. liszt
  • kb. 6 dl tej
  • 3 dl tejföl
  • 1 fej brokkoli ( kb. 50 dkg-s )
  • 10-15 dkg trapista sajt
  • só, őrölt fekete bors
  • étolaj
  • Elkészítés: Ez a fincsi csirkés recept a " Receptneked " oldalról való, bár én egy kicsit változtattam a recepten, pontosabban a mennyiségeken. Így természetesen az én általam mért hozzávalókkal írom le a receptet. Szerintem egy nagyon könnyű, s finom csirkemelles recept. A családomnak nagyon ízlett, így valószínű, hogy gyakran fogok ilyen ételt készíteni. Hasonló, besameles csirkés főételt már készítettem, de ez is egy remek fogás.
    Első lépésként a brokkolit főzzük meg. 
    Szépen szedjük, vágjuk rózsáira, mossuk meg és azt követően tegyük fel egy lábasban vízzel megfőlni. A főzővízbe természetesen tegyünk egy kevés sót is.
    Amíg fől a brokkoli, a csirkemell húsokat először 2-3 váltó vízben mossuk meg, majd előbb vágjuk középen ketté a mellet és azután a fél-fél melle húst szeleteljük fel. Attól függően kettő hosszú szeletet vagy 3 szeletet is vághatunk, hogy mekkora a melle hús.
    Ha felszeleteltük a húsokat, mindkét oldalát mindegyiknek sózzuk és borsozzuk meg. 
    Közben ellenőrizzük le a brokkolikat, s ha már puha, de arra ügyeljünk, hogy ne főljön teljesen szét, szűrjük le a levétől és tegyük félre.
    Egy serpenyőben forrósítsunk fel kb. 1 dl olajat és a csirkemell szeleteket süssük meg mindkét oldalukon.
    Ha szükséges, pótolhatjuk az olajat, de nem kell sok olajnak lennie a serpenyőben.
    Ha elkészültünk a húsikkal, ezt is tegyük félre és készítsük el a besamel mártást.
    Egy lábasban olvasszuk fel a rámát vagy vajat - én rámát használtam - azután adjuk hozzá a lisztet.
    Állandó kevergetés mellett pirítsuk meg a rámán a lisztet. De ez persze nem lesz olyan, mint mikor zsíron készítenénk rántást, ez akkor már jó lesz, amikor kicsit kifehéredik a liszt külseje.
    Ezután vegyük le a tűzről és adjunk hozzá kb. 2 dl tejet és kézi habverővel keverjük simára.
    Majd fokozatosan adjunk hozzá még 2-3 dl mennyiséget, persze a habverővel keverve. Közben kicsi sót és borsot is tegyünk hozzá.
    Ezután helyezzük vissza a tűzhelyre és állandó keverés mellett sűrítsük be a mártást.
    Ha úgy látjuk, hogy még sűrű, adjunk még hozzá egy kevés tejet.
    Nekem majdnem 6 dl kellett hozzá.
    Forraljuk ki és akkor lesz készen a besamel mártásunk.
    Természetesen arra ügyeljünk, hogy se túl híg és se túl sűrű ne legyen a mártás, inkább azt mondanám, hogy olyan lágy krémszerű legyen az állaga.
    Amikor ezzel megvagyunk, s levettük a tűzről, még meleg állapotában keverjük hozzá a tejfölt.
    Vegyünk egy tepsit és sorakoztassuk szépen egymás mellé a kisütött hús szeleteket.
    Én külön nem olajoztam ki a tepsi alját, mert úgyis a besameltől krémes lesz alja is.
    A félretett brokkolikat ezután szépen rendezzük el a husik tetején, majd az egészre simítsuk rá a besamel mártást.
    A trapista sajtot reszeljük le és szórjuk meg vele a tetejét.
    200 fokra előmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt.

    A sajt mennyisége függhet attól, hogy ki mennyire szeretné megszórni sajttal a tetejét.
    Én kicsit világosabbra sütöttem, de aki szívesen sütné pirosabbra, akkor érdemes a felső grillezés funkciót használni a végén ( villany sütőnél ), s attól ropogós pirosra sül a teteje.
    Természetesen kevesebb húsból is elkészíthetjük ezt az ételt, s akkor kevesebb hozzávalóra lesz szükség és persze kisebb sütőedényt is érdemes  használni a sütésekor.
    Várjunk vele egy kis ideig a sütés végén, míg picikét hűl, s azután már szépen kockákra tudjuk vágni. 
    Mellé én zöldséges rizst kínáltam. Ahhoz előbb elkészítettem a rizst és külön megfőztem az előkészített ( fagyasztott ) zöldséget.
    S miután puhára főlt a zöldség, leszűrtem a főző vízétől, jól lecsepegtettem, majd összekevertem a párolt rizzsel.
    De természetesen krumplipürét vagy más köretet is készíthetünk hozzá.
    S bármilyen salátát is felszolgálhatunk mellé.
    Érdemes kipróbálni ezt a főfogást, mert nagyon ízletes.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!