FOKHAGYMÁS, MÉZES, MUSTÁROS CSIRKEMELL
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
2 egész csirkemell mézes-csípős csirkeszárny fűszersó 5 ek. olaj 4 ek. dijoni mustár 2-3 ek. méz 1 kk. só 4-5 gerezd fokhagyma kevés ráma a tepsi kikenéséhez 1/2 dl víz alufólia
Elkészítés: A szárnyasoknak, azaz a csirkemellnek eme változatát a fiam és a kedvese készítette. Nagyon ízletes főétel. Pácolással készítették és valójában este vacsorára készült. A pácolást el lehet kezdeni akár úgy is, hogyha friss csirkemellet vásárolunk, de úgy is, ha fagyasztóból kivett hússal dolgozunk. Természetesen abban az esetben előbb ki kell olvasztani a husit. Itt is ugyanez történt. Reggel kivettem a csirkemelleket, betettem a kis hűtőbe egy tálba és estig kiengedett. Ezután elkészítették a pácot. Bepácolták a hússzeleteket, s egy lezárható tetejű műanyag edényben hagyták pácolódni a hűtőben másnap késő délutánig.

Ha nem fagyasztott húsból készítjük, akkor azonnal neki láthatunk a frissen megvásárolt hús pácolásának elkészítéséhez. S ebben a pácban hagyjuk állni a húsokat egy éjszakán át. Vagy még plussz nappal is. Ez az idő függ a készítés idejétől.

Akkor írom a receptet. Akár frissen vásárolt csirkemellből készítjük, akár a fagyasztóból kiolvasztottból, a munkamenet ugyanaz.
A két egész csirkemellet mossuk meg 3-4 vízben, jó alaposan csepegtessük le és mindkettőt vágjuk középen ketté.
Így lesz 4 kis csirkemell husink.
Mindegyik melle húst ezután hosszában vágjunk 2 szeletbe, vagy akár 3 kis szelet is kijön belőle.
Természetesen a nem oda illő részt távolítsuk el, pl. véres vagy kövérkés rész.
Majd készítsük el a pácot. Az olajat, a mustárt, a sót és a mézet keverjük össze. A fokhagymát pucoljuk le a héjától és reszeljük bele a mustáros alapba.
Ennél a pácnál azért érdemes a dijoni mustárt használni és nem egy simát, mert ennek a mustárnak sokkal intenzívebb az íze.


A felszeletelt csirkemellet az egyik oldalon, tehát nem mindkét oldalát, keresztben kissé vágjuk be pár helyen, azaz irdaljuk be. Ugyanis így alaposabban éri majd a pác a húst. Minden hússzeletnél végezzük el ezt a műveletet.
Ha van otthon egy konyhai ecsetünk, pl. szilikon, akkor azzal minden hússzeletet, mindkét oldalukról kenjünk meg az ecset segítségével a páccal.

Ha megvagyunk és maradt még pácunk, ne öntsük ki.
Vegyünk magunk elé egy valamilyen edényt, legjobb a lezárható tetejű műanyag ételtároló doboz és ebbe fektessük bele szépen egymásra a páccal bekent húsokat. Még a pácolás megkezdése előtt készítsük oda az edényt, mert amint megkentünk egy húst, már mehet is bele az edénybe.
Ha maradt pácunk, azt öntsük rá a húsok tetejére.
Zárjuk le a doboz tetejét és tegyük hűtőbe.
Majd hagyjuk állni, pácolódni másnapig.
Jelen esetben egész éjjel és még késő délutánig pácolódtak a mellfilék.
Amikor már hozzá látunk a kellő pácolódási idő után a sütéshez, készítsünk elő egy tepsit.
Kenjük ki rámával a tepsi alját.
Majd minden hússzeletet emeljünk ki a pácból és szépen fektessük egymás mellé őket a tepsibe.
Ezután minden husinak ezt a felső felét hintsük meg 2-3 csipet mézes-csípős csirkeszárnyak fűszersóval.
Öntsünk a tepsibe a husik mellé kb. 1/2-1 dl közötti mennyiségű vizet, túl sok nem kell, mert a hús is enged levet és ezt követően takarjuk le a tepsi tetejét alufóliával.
Előmelegített sütőben süssük kb. 35 percig.

Ennyi sütési idő után vegyük le a fóliát és kissé pirítsuk meg a tetejét.
Ha légkeveréses sütőnk van, akkor tegyük a grillező fokozatra és kb. 5-7 perc alatt megpirul a teteje.
Ha sima sütőnk van, akkor 10-12 perc alatt kap egy kicsi pirult színt.
Ha elkészült a finomság, szedjük ki egy kínáló tányérra.
Mellé bármilyen köretet kínálhatunk.

Most a fagyasztóból kivett zöldség keveréket készítettek a fiamék.
Amit miután kivettek a fagyóból, egy szűrőben átöblítettek és lecsepegtettek.
Ha valakinek van olyan pároló edénye, amit a mikróban lehet használni, az nagyon praktikus.
Ennél a párolónál a nagy műanyag edénybe került egy kevés víz, rá lett téve erre egy lyukacsos kerek hozzávaló tál, ebbe lett azután bele öntve a zöldség. Só, ételízesítő mehet rá, át kell keverni és már csak a tetejét kell ráhelyezni.
S mehet is be a mikróba 10 percre. Ez a pároló edény Tupper-es termék, akinek van, az nagy hasznát tudja venni ilyenkor.
De természeten a tűzhelyen is elkészíthető a párolt zöldség egy lábasban.
Ennek elkészítését megtalálhatjátok a receptjeim között.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!