TÚRÓS SÜNI POGÁCSÁK
EGYSZERŰ | GYORS | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • 25 dkg ráma
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg liszt
  • 1 kk. só
  • 1 kisebb tojás a tészta tetejének a lekenéséhez
  • kevés barna marcipán
  • sütőpapír
  • Elkészítés: Ezek a jópofa kis sündisznók szintén szülinapi zsúrra készültek. A kis unokám születésnapját tartottuk és azt beszéltük meg, hogy legyen valami kis gyerekeknek való rágcsálni való is. Úgy gondoltam, hogy a túrós pogácsát nagyon szereti az unokám, ezért egy sündisznócskát fogok a pogácsákból megformázni. A szeme jobban kitűnne a süninek, ha bors lett volna a szemek helyén, de mivel az erős és nem szerettem volna, hogy egyet is meg egyen belőle, ezért esett a választásom marcipánra.
    A recept nagyon egyszerű, gyorsan összeállítható és azután már csak egy kis kézügyességre van szükség.
    Először a lisztben keverjük el a sót, majd adjuk hozzá a túrót és a rámát. Én nem hideg rámát használtam hozzá, de nem is túl lágyat. ( 2-3 órával a készítése előtt kivettem a hűtőből. )
    Majd alaposan gyúrjuk össze, s azután nyújtsuk ki kb. 1,5-2 cm vastagra. 
    Egy kis méretű pogácsa szaggatóval szaggassunk ki pogácsákat.
    Készítsük magunk mellé az asztalon a tepsit és béleljük ki sütőpapírral.
    Ezután lássunk neki a sünik elkészítéséhez. Ehhez szükségünk lesz egy ollóra is. 
    Nekem van a konyhámban egy olló, amit csak oda használok, de ha másnak nincs, akkor amit máshová is használ, előtte jó alaposan meg kell mosni és szárazra kell törölni.
    Először a pogácsákat alakítsuk, formázzuk meg sünikké. Ehhez amikor a kezünkbe vesszük a pogit, kicsit hosszúkás alakóra igazítjuk.
    A hátulja maradjon kerek és csak az eleje, az orr része legyen kissé csúcsosabb.
    Az nem probléma, ha nem teljesen egyformák a sünik.
    Majd ha mindet előkészítettük, megformáztuk, vegyük az ollót és mindegyiket a tetején csipkedjük meg az ollóval. Azaz a tészta tetejét vagdossuk be egy kis részig. 
    Ha mind ezekkel megvagyunk, egy hurkapálcával vagy ecset végével nyomjuk be a tésztát, azaz a szemének a helyét.
    Az egy tojást egy kis tálkában verjük fel villával és egy ecsettel kenjük át a pogácsák tetejét.
    Ahol a szemének a helyét túlságosan kitöltötte a tojás a lekenés során, ott ismét használjuk a hurkapálcát.
    Úgy is lehet egyébként kialakítani a szemeket, hogy előbb lekenjük a sünik tetejét a tojással és csak azután alakítjuk ki a szemek helyét.
    Ha mindegyikkel megvagyunk, akkor 180 fokra előmelegített sütőben süssük alsó-felső sütésen aranybarnára, kb. 25 perc alatt.
    A sütési idő természetesen minden sütőnél más és más. Így van akinél 20 perc is elegendő a sütéshez, de van akinél 30 percre van szükség.
    Ezek a sütési idők főként gázos vagy gázpalackos tűzhelyeknél térhet el a villany sütőknél megadott időktől és hát persze attól is függhet, hogy ki mennyire szeretné pirosra, vagy ropogósra sütni a pogácsát.
    Amikor kihűltek a süni pogik, akkor tudjuk elkészíteni a szemeket.
    A barna marcipánból csak pici kis gombóckákra van szükség, és amikor azokat meggörgettük a kezünkkel, akkor illesszük a szemek helyére és lapítsuk rá.
    Természetesen más módon is lehet szemeket készíteni.
    Az egyik, hogy ebből a begyúrt tésztából vegyünk el egy kicsi darabot, azt keverjük el egy picike kakaóval és készítsünk belőle pici golyókat. S valóban egy nagyon kevéske nyers tészta kell csak hozzá.
    Illesszük a szemek helyére a kis gömböcskéket és mivel ez is a tésztájából van, a süni pogácsával együtt sül meg.
    De még van egy olyan verzió is, amikor ehető cukorfestékkel ellátott filccel rajzoljuk meg a szemeket - ezt cukrász boltokban vagy neten megrendelve tudjuk beszerezni.
    Ezt követően nincs más dolgunk, mint egy ( állatkás - én mancs kutyusos ) tányérra sorakoztatni a süni pogikat és már fel is szolgálhatjuk mindenkinek.
    Nemcsak gyerekek ehetnek belőle, s szerintem egy ilyen alkalomkor még a felnőttek is kicsit gyerekekké szellemülnek át.

    Jó étvágyat és kellemes kreatívkodást kívánok hozzá!