PAVLOVA TORTA GRÁNÁTALMÁVAL
EGYSZERŰ | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • Tortához: 4 tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor, 1 ek. kukorica keményítő
  • 1 tk. almaecet
  • csipet só
  • Krém: 25 dkg mascarpone
  • 3 dl habtejszín
  • 1 ek. porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1-2 ek. kifacsart citromlé
  • 1 vaníliás cukor
  • Teteje: 1 gránátalma
  • 5 dkg ( 1/2 tábla ) csokoládé
  • Egyéb: sütőpapír
  • nejlon zacskó
  • Elkészítés: Már régóta szerettem volna kipróbálni a pavlova tortát. Tulajdonképpen most sem úgy indult a dolog, hogy előre elterveztem volna ennek az elkészítését, hanem csak úgy hirtelen ötlettől vezérelve jutottam arra az elhatározásra, hogy én ezt a tortát szent este vacsorára szeretném felszolgálni. Minden hozzávalóm volt is otthon, csak a gránátalmát kellett gyorsan utolsó pillanatban megvennem. Ezt a receptet egy újságból néztem ki, az Erdélyi Konyha főzőiskojából. 
    A recepten kissé változtattam, na nem sokat, de pl. én a habot gőz fölött vertem fel és gyümölcs szószt sem készítettem hozzá.
    A krém viszont nálam nagyobb mennyiség lett.
    Ez a süti az anyukámnál készült, s ott a hagyományos gáztűzhely sütőjében sütöttem. Így a receptben az szerepelt, hogy fél időnél résnyire legyen nyitva a sütő ajtaja és úgy süssük, szárítsuk tovább. Egy picit nekem ettől összeesett a habcsók. Nem nagyon ugyan, de mégis...
    Legközelebb a villanysütőben fogom elkészíteni, s szerintem ott a 120-150 fok lesz a megfelelő.
    A torta elkészítése nem bonyolult és végeredményként egy kellemes, habos, ropogós, de egyben krémes édességet fogunk kapni.
    A tortához a 4 tojásfehérjét a csipet sóval kezdjük el felverni robotgéppel.
    Közben még mielőtt ennek neki látnánk, tegyünk fel a tűzre egy kis lábasban egy kevés vizet melegedni, mert a továbbiakban a gőz fölött fogjuk folytatni a habverést.
    Amikor már kis habot képeztünk, adjuk hozzá az ecetet ( szerintem másmilyen ecettel is tudjuk helyettesíteni az almaecetet, ha ez nincsen otthon ) és a 25 dkg porcukor egy részét. Verjük tovább a habot, majd adjuk hozzá a porcukor megmaradt részét is. 
    Amikor ezzel is felvertük egy kicsit, a tálat helyezzük a lábasra és így gőz fölött verjük fel végleges keménységűre a habot. Jó keménynek és szép fényesnek kell lennie a habnak.
    Azután ha ezt az állagot elértük, vegyük le a vízgőzről és fakanállal keverjük hozzá a kukorica keményítőt.
    Vegyünk magunk elé egy gáztepsit és tegyünk bele egy sütőpapírt. A habot simítsuk bele kör alakzatban. Akinek úgy könnyebb, az előtte rajzoljon egy kört a sütőpapírra és a toll vonással lefelé tegye bele a sütőpapírt a tepsibe. A felső oldalon, a papír másik oldalán, majd átlátszik a kör rajzolata és akkor szabályosabban lehet rásimítani a habot a papírra.
    Az elsimított habcsókot tegyük a már előmelegített sütőbe és süssük 40 percig.
    ( Na ez a kép kicsit homályos lett, de talán még tűrhetően látszik a habcsókos torta alap. )
    Mivel ezen a sütőn csak két fokozat volt, a teljes láng és a takarék láng, így először felmelegítettem teljesen és amikor betettem a sütit a sütőbe, takarékra kapcsoltam. 40 perc után résnyire nyitottam az ajtaját - na ekkor kicsit összeesett a habcsók, s emiatt mindjárt beljebb is csuktam a sütőajtót - csak annyira nyitottam azután ki, hogy az ajtó legfelső részére oda tettem egy fakanalat. S így szárítottam még kb. 35-40 percig. majd a sütőben kissé jobban kinyitva az ajtót és elzárva a gázt, hagytam kihűlni a habcsókot. 
    Legközelebb, mint említettem is,  a másik sütőben készítem el, 150 fokosra előmelegítve és ha majd már úgy látom, hogy jó, leveszem 120 fokra a hőfokot, s az ajtót nem fogom még résnyire sem nyitva hagyni. De valóban ennél a tűzhelynél ez fontos is volt, mert megégett volna a habcsók. Úgyhogy érdemes számításba venni, hogy villany, gázos, vagy palackos tűzhelyünk van-e.  
    Erről is fogok majd feltenni képeket.
    Elkészítjük a krémet.
    Ez nagyon egyszerű. A mascarponét kikeverjük a kevéske porcukorral, a vaníliás cukorral. Belekeverjük a citrom levét és reszelt héját - ettől nagyon kellemesen savanykás ízt fogunk kapni - és végül verjük fel a tejszínhabot és azt is forgassuk bele a krémbe.
    A kikevert krémet simítsuk a habcsók tetejére.
    Azután a szép gránátalmát mossuk meg, töröljük szárazra és először vágjuk ketté. Bár van aki azt mondja, hogy ne vágjuk ketté, csak a csúcsánál bontsuk meg a héját ott fejtsük le a külső részt és ütögessük ki a szemeket. Megpróbáltam, de a terítőtől kezdve, minden piros színű lett, így mégis ketté vágtam. Majd ott még a szivacsos résznél ismét ketté vághatjuk, ha úgy látjuk, hogy úgy könnyebb lesz kiszedni a gyümölcsöt. S azután kanállal vagy az ujjunkkal ki tudjuk pergetni a szemeket. 
    A világos, szivacsos, hártyás részek nem ehetőek, azért arra ügyeljünk, hogy az ne kerüljön a tortára.
    A magok viszont ehetőek, a vöröses gyümölcshússal együtt fogyasztható, élvezhető különlegesség.
    Tehát ha kiszedegettük a hártyák mentén a gyümölcshúst egy tálba, rakjuk rá a krém tetejére.
    Ugyancsak vízgőz fölött olvasszunk fel ezt követően egy kevés ( 5 dkg ) valamilyen csokoládét. Ez lehet tortabevonó, vagy sima tejcsoki is. S amikor elolvadt, vegyünk egy csészét, béleljük ki nejlon zacskóval és csurgassuk bele a csokit. Ezután kivéve a csészéből a csokis tasakot, tekerjük el a végét a zacskónak. Így kapunk egy kis zsákocskát. A zacskó sarkán vágjunk ollóval egy kicsike lyukat és ide-oda locsolgatva mintázzuk meg csokival a gránátalmák tetejét.
    S el is készültünk a fincsi tortával.
    A kész habcsók tortát pár órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek kellően összeérjenek. De ha egy egész éjszakát áll, az sem árt neki.
    Természetesen egy szép tortapapírral, tortatálra helyezve, kínáljuk a családtagjaink vagy a vendégeink számára. 

    Jó étvágyat kívánok hozzá!