TÖLTÖTT BAGETT
EGYSZERŰ | GYORS | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
2 kisebb bagett ( kenyér ) 20-25 dkg párizsi 3-4 keményre főtt tojás 5-7 db csemege uborka savanyúság 15-20 dkg natúr krémsajt, tömlős vagy más kiszerelésű pici só alufólia vagy folpack
Elkészítés: Ezt a könnyű kis falatkákat elsősorban egy szülinapi vagy névnapi összejövetelre ajánlom. Egyszerű kis kísérője lehet az üdítőknek vagy alkoholos italoknak. Természetesen nemcsak ital mellé fogyasztható és nemcsak egy ünneplés party falatkája lehet, mert egy könnyű vacsorának is megfelel egy saláta mellé. Én szülinapra készítettem és szinte pillanatok alatt elfogyott. A sógornőmnél ettem először, vendégségben voltunk nála és arra az alkalomra készítette. Azonnal megfogott ez a könnyű kis ennivaló és a receptet rögtön el is kértem.
Nem kell hozzá sok előkészület, 10 perc alatt összeállítható, csupán 1-2 óra állás idő szükségeltetik ahhoz, hogy összeálljanak az ízek és a sajt is kicsit megszilárduljon olyannyira, hogy szépen szeletelhető legyen a bagett.
Azért két kisebb bagettet érdemes venni hozzá, mert ez a töltelék ennyi kenyérféléhez elegendő.
Mielőtt neki fognánk a bagett megtöltésének, a 3-4 tojást főzzük keményre. 1-2 váltó hideg vízben azután hűtsük le és pucoljuk le a héját.
A megpucolt főtt tojásokat vágjuk hosszában ketté, majd kockázzuk fel kisebb darabokra.
Ezután az uborkát és a párizsit is vágjuk fel kisebb kockákra.
Én most Pick sertés párizsit vettem, rudat és abból vágtam le kb. 20 dkg- nyi szeleteket, de természetesen lehet venni másféle párizsit is és már eleve szeletben is megvehetjük.
Ha felkockáztuk a belevalókat, a két bagettet középen vágjuk ketté és egy kis késsel vájjuk ki a belsejüket.
A kivájt kenyér belsejét ne dobjuk el, hanem egy tálba rakjuk bele, mert a töltelékhez ezt is hozzá fogjuk keverni.
Ha ezzel megvagyunk, a bagett kivájt belsejéhez adjuk hozzá a sajtkrémet és keverjük össze a két alapanyagot.
Azért írtam 15-20 dkg krémsajtot, mert ha tömlős sajtot használunk, abból egy kis tömlős 10 dkg. Én legalábbis akkor kettővel adtam hozzá.
De lehet kapni tégelyes vagy dobozos kiszerelésben is, abból 15 dkg-t használtam, ( más alkalommal ) mert azt tapasztaltam, legalábbis amilyet én vettem, hogy az lágyabb állagú.
Azután adjuk hozzá a sajtos keverékhez a felaprított uborkát és a főtt tojást
is. Az egészet alaposan keverjük el és kicsit sózzuk is meg közben, de ne nagyon, mert a sajt sós.
Majd töltsük meg a 4 fél bagettek belsejét a töltelékkel.
Ezután csomagoljuk be őket egyenként alufóliába vagy folpackba, hogy ne száradjanak meg a bagettek külső részei és tegyük be a hűtőbe 2 órára.
De minimum 1 órára legyen hidegen, hogy szépen szeletelhető legyen a töltött bagett.
Miután letelt az 1-2 óra - de ha több, az sem árt neki - vegyük ki a hűtőből és kb. 1,5 cm-es darabokra vágjuk fel a töltikéket.
Helyezzük szépen egy kínáló tálra, nagyon jól mutat úgy is, hogy saláta levélre tesszük őket és paradicsom díszítést teszünk hozzá.
Egy saláta mellé, vagy bármilyen hideg vacsora mellé is nyugodtan kínálhatjuk.
De reggelihez is felszolgálhatjuk, uborka paradicsom, paprika, retek kíséretében.
Könnyű és ízletes, próbáljátok ki.
Jó étvágyat kívánok hozzá!