JUHTÚRÓVAL TÖLTÖTT GOMBA
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 8-10 fehér gomba
  • 10 dkg juhtúró
  • 3 ek. tejföl
  • 1 kisebb fej vöröshagyma vagy 1-3 szál újhagyma
  • őrölt fekete bors
  • kakukkfű
  • 5 dkg trapista sajt
  • olaj a sütőtál kikenéséhez
  • Elkészítés: Egy tikkasztó hőségben sokszor csak arra vágyunk, hogy valami egyszerű fogást készítsünk ebédre, s ne kelljen hosszú órákat a konyhában állni a tűzhely mellett. Ez a fogás éppen ilyen. Sütőben sült étel, de nem kell, hogy sokáig melegítse a sütő a konyhánkat, mindössze 30 perc alatt megsül a finom töltött gomba. Természetesen nemcsak a nagy melegben jó ezt az ételt elkészíteni, hanem ünnepnapokra is. Karácsony idején is, a húsételek mellett is remekül megállta a helyét.
    Ez a mennyiség ugyan nem túl sok, de egy finom körettel ebédre vagy akár vacsorára, 3-4 főre bőven elegendő. Vagy valamilyen húsétel mellé is remek választás.
    Vegyünk hozzá 8-10 fej fehér shampion gombát .
    Van aki csak megmossa a gombákat, s úgy használja fel, s van aki meghámozza őket.
    Én az utóbbit szoktam tenni.
    Kitörjük a gomba szárát és a gomba fejekről egy kis késsel lehúzzuk a gomba bőrét.
    A szárát én szintén nagyon vékonyan lehámozom.
    S van egy szokásom, amit anyukámtól szoktam, tanultam meg. Az pedig az, hogy leforrázom a gombát.
    Pedig erre nem lenne szükség, hiszen a boltban vásárolt gomba mindenkor bevizsgált és ez a fehér termesztett gomba, de valahogy így vettem át az elkészítési módját.
    Ekkor a gombákat lehámozás után forrásba lévő vízbe teszem és kb. 5 percen át forralom, majd leszűröm és hagyom kihűlni.
    Ami csak kevés ideig tart majd, hiszen gyorsan meghűl, de ennek a meggyorsításához érdemes hideg vízzel leöblíteni a szűrőben lévő gombákat.
    Erre a forrázásra ugyan nincs szükség, de aki szeretné így előkészíteni a gombát, azaz leforrázással, ártani nem árt neki.
    Ha megpucoltuk a gomba fejeket és a szárukat, a gombák szárait vágjuk fel kis kockákra.
    S a gomba fejeket sózzuk meg és tegyük félre, amíg összeállítjuk a tölteléket.
    Egy tálba tegyük bele a juhtúrót.
    Én tömlős Kőrösi juhtúrót használtam hozzá és azt csak ki kell nyomni a csomagolásából. De bármilyen más típusú juhtúrót is vásárolhatunk.
    Majd a hagymát vágjuk fel nagyon apróra.
    Ha újhagymát vásároltunk hozzá, abból  a méretétől függően 1-3 db-ot is összevághatunk - a zöld szárát én nem használtam fel ehhez a töltelékhez - de ha ez nincs, abban az esetben egy kisebb fej vöröshagymát aprítsunk fel kis kockákra, s tegyük a tálba a juhtúróhoz.
    Ezután adjuk hozzá a tejfölt és ízesítsük sóval, őrölt borssal ízlés szerint, majd 1-2 csipet kakukkfűvel is szórjuk meg. Esetleg, ha valaki nem szereti a kakukkfű aromás, erőteljes ízét, ki is maradhat ez a fűszer.
    A gomba szárát, amit kis kockára vágtunk, szintén adjuk hozzá ezekhez az alapanyagokhoz.
    Mindet keverjük mindet jól össze.
    Ezt követően olajjal vékonyan kenjünk ki egy sütőtálat vagy egy kisebb méretű tepsit és fektessük bele a gomba fejeket az üregükkel felfelé.
    Természetesen a forrázás nélküli gombafejek sokkal nagyobbak lesznek a tepsiben, mert amikor leforrázzuk a gombát, azok kissé összeesnek.
    Ha belefektettük a gombákat, azután egy kanál segítségével töltsük meg a gombák üregeit a töltelékkel
    Ha nem fér bele az összes töltelék a gomba fejekbe, ne erőltessük bele, mert abban az esetben az kifolyik. Ha megmarad a töltelékből, abból csodás kis hasékat ( félhold alakú harapnivalókat ) lehet készíteni leveles tésztában. 
    Miután ezzel meg vagyunk, reszeljünk le 5 dkg trapista sajtot.
    Majd minden gomba töltelékére tegyünk bőven a sajtból.
    Az eredeti receptben baconszalonna darabka került a töltelék tetejére, de én ezt kihagytam és helyette reszelt sajtot használtam.
    De aki szeretné, akár baconszalonnát is tehet a töltelék tetejére.
    Az előmelegített sütőbe helyezzük be a tálat és süssük készre kb. 30 perc alatt a kis gombákat.
    Amikor körülbelül 30 perc környékén szép pirosra, ropogósra sült a sajt a gombatöltelék tetején, vegyük ki a sütőből a sütőedényünket, s várjunk pár percet, mielőtt kiszednénk a megsült gombácskákat.
    Majd óvatosan szedjük át egy kínáló tálba ( ami persze nem kötelező, kínálhatjuk abban a sütőedényben is, amiben sült ) és mellé szervírozzuk az elkészített köretet is.
    Ami lehet párolt bulgur vagy rizs, burgonyapüré, párolt zöldség vagy valamilyen saláta, s sorolhatnám még tovább is.
    Ennek a kiválasztását mindenki maga döntse el.
    Amíg sül a gomba, azalatt a köretet is van időnk elkészíteni, de akár már előtte is feltehetjük főlni, ha főzős köretet választunk.
    Ezzel el is készült a gyors, finom ebéd, ami természetesen egy vacsoránál is tökéletes választás.

    A recept forrása: andi konyhája

    Jó étvágyat kívánok hozzá!