TÚRÓS TÁSKA KELT TÉSZTÁBÓL
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 50 dkg finom liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg kristálycukor
  • csipet só
  • 4 dl langyos tej
  • 6 dkg olvasztott ráma
  • 2 tojássárgája
  • Töltelék: 50 dkg túró
  • 4-5 szem közepes főtt krumpli
  • 2 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 6 ek. kristálycukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • Külön: olvasztott sertés zsír
  • liszt a szóráshoz
  • porcukor a tetejére
  • Elkészítés: Ennek a túrós táskának a receptje szintén az anyukámé, ő szokta így készíteni. Valamelyik hétvégén elhatároztuk, hogy jó lenne túrós táskát készíteni - a férjem kezdeményezése hatására is egyben - így neki fogtam a receptje alapján ennek a kelt tésztának. Amikor elkészül és állt is egy keveset, hogy puhuljon a tészta, még érdemes vele várni, hogy hűljön, hiszen akkor szépen szétszedhetők a megsült tészta darabok egymás mellől. De amikor nekem készen lett, s állt is a puhulásig pár percet, több várakozási időm már nem volt, muszáj volt hamar tálra raknom a kisült batyukat, mert mindenki alig várta, hogy ehessen belőle, így a főfotón látható is, hogy kissé még várni kellett volna vele, hogy hűljön. De az íze kárpótolta azt, hogy a batyu oldala kicsit tépődött a szétszedéskor.
    Először minden hozzávalót készítsünk elő.
    Majd a lisztet öntsük egy tálba és adjuk hozzá a csipet sót és keverjük el a lisztben.
    Azután a liszt közepén készítsünk egy kis mélyedést és a langyos tejből vegyünk egy csészébe 1,5 dl tejet. Tegyünk bele 2,5 dkg cukrot, egy kis kanállal keverjük el és morzsoljuk el hozzá az élesztőt. 
    Takarjuk le egy szalvétával és várjunk, míg felfut az élesztő.
    Ez nem sok idő, pár perc alatt megtörténik ez a művelet. Azután, ha felfutott az élesztő, öntsük a liszt mélyedésébe. 
    Az olvasztott vajat és a még megmaradt 2,5 dl langyos tejet is adjuk hozzá.
    A 2 tojássárgáját keverjük ki kissé habosra a megmaradt 2,5 dkg cukorral és azt  tegyük félre.
    Kezdjük el kidagasztani a tésztát.
    Amikor már összeállt a tésztánk, akkor adjuk hozzá a félretett cukorral kikevert tojássárgát és ezzel most már dagasszuk jól ki a tésztát.
    Akkor lesz jó a tészta, ha már lejön a kezünkről. Egy lágy tésztát kell majd a végén kapnunk.
    Ha kidagasztottuk a megfelelő állagúra, emeljük ki a tálból és hintsük meg a tál alját liszttel. Helyezzük vissza a tálba a tésztát és kelesszük duplájára 1 óra alatt. A tetejét nem kell meglisztezni a tésztának és természetesen kelesztéshez takarjuk le a tálat egy konyharuhával.
    A megkelt tészta olyannyira szép lesz a tálban, hogy szinte kitölti a tálat.
    Ezután a gyúró táblát lisztezzük be és borítsuk ki a tésztát.
    A tálban lévő tészta teteje kerüljön alulra.
    Éppen ezért nem is liszteztük be a tálban a tészta tetejét kelesztés előtt, hiszen amikor kiborítjuk a tálból, a gyúrótábla már lisztezett felületű lesz.
    Ha kiborítottuk, a nyújtófánkkal lazán nyújtsuk ki kb. 1-1,5 cm vastagra. 
    Óvatosan nyújtsuk - van aki csak kézzel lapítja el - vigyázva, hogy ne legyen túl vékony, a levegő buborékokat ne nyújtsuk ki belőle, hogy süléskor légies maradhasson az állaga.
    Amint kinyújtottuk a tésztát, vegyünk egy kést vagy derelye vágót - én előbbit használtam - és vágjuk fel a tésztát csíkokra, majd kockákra. 
    Kb. 8x8 cm-es kockákat kapjunk.
    A kockákra vágott tésztalapokat egyesével vegyük a kezünkbe és kicsit széthúzva a széleket, oldalakat tegyük vissza a gyúrótáblára úgy, hogy  ahogy a kezünkbe vettük, utána a felső része kerüljön alulra.
    Minden kocka közepére tegyünk a kikevert töltelékből 1 púpozott teás kanálnyi mennyiséget.
    Majd minden töltelékkel ellátott kockának összefogjuk a 4 sarkát és középen, fent megtekerjük a tésztét és a sarkak mentén összecsípjük a tészta széleit, hogy a túró töltelék nehogy kifollyon sülés közben.
    De mielőtt elkezdenénk összefogni a batyuk tésztáját, készítsük magunk elé a tepsit, amit zsírozzunk ki. Nem kell vastagon, s mindenképpen olvasztott sertés zsírt használjunk.
    Amikor egy batyuval megvagyunk, fektessük bele a tepsibe, s folytassuk addig, míg tart a tésztánk. Nem kell távolságot tartani a tészta batyuk között, teljesen egymás mellé sorakoztassuk őket.
    Ha minden töltött tészta bekerült a tepsibe, az olvasztott zsírral jól kenjük át őket, a tetejüket és az oldalaikat is.
    Ezután 1 felvert tojással kenjük le és hagyjuk állni így 15 percet. Még ezalatt is kellnek a kis túrósok.
    Ez időnél melegítsük elő a sütőnket, 200 fokra vagy gázosnál közepes hőmérsékletűre és miután pihentek a töltött tésztáink, tegyük be a tepsit a meleg sütőbe és süssük készre, pirosra 30-35 perc alatt.
    Ha kivettük a megsült túrós batyukat a sütőből, megint csak kenjük át olvasztott zsírral és takarjuk le egy konyharuhával.
    Hagyjuk így is állni kb. 10 percet, ezalatt nagyon jól megpuhul a tészta a konyharuha alatt a zsírnak köszönhetően, amit teljesen magába fog szívni, nem lesz zsíros felületű a kész túrós táskánk.
    Érdemes még várni, amíg kihűl a túrós táska és úgy szétszedni őket, hogy ne ragadjanak egymáshoz, azaz ne szakadjon el a tészta.
    Természetesen a töltelék elkészítéshez is most kitérek. Amikor kelesszük a tésztát, azalatt szépen összeállíthatjuk a túrós tölteléket.
    Én most rögös túrót vásároltam, ezért főztem hozzá pár szem krumplit, de ha krémesebb, kenhetőbb túrónk van, ez el is maradhat. Bár szerintem, ha van a töltelékben pár szem főtt krumpli, még javít is az élvezeti értékén.
    A krumplikat megpucolva, megmosva vízben megfőzzük egy kicsi sóval. Ha meg van, leszűrjük, és krumpli nyomón átnyomjuk. Hagyjuk kihűlni és ekkor adjuk hozzá a túrót, a kétféle cukrot, a citrom reszelt héját és egy villával felvert tojásokat. Mindezeket jól keverjük ki és készen is van a töltelék. Tegyük addig félre, amíg szükség nem lesz rá.
    Miután a túrós táskák meghűltek kellően, porcukrozzuk meg a tetejét és egy kínáló tálon szervírozzuk.

    Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok hozzá!