ERDEI GYÜMÖLCS JOGHURTOS SÜTI EPERREL
EGYSZERŰ | KIADÓS | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • Piskóta: 5 tojás
  • 5 ek. cukor
  • 5 ek. liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • sütőpapír
  • Krém: 2 nagy doboz ( 500 gr ) erdei gyümölcsös joghurt
  • 6 ek. cukor, 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 cs. étkezési zselatin ( 10 g )
  • 1 dl víz
  • 5 dl habtejszín
  • 30-35 dkg eper
  • Teteje: 2 cs. piros tortazselé
  • hozzá cukor és víz
  • 15 dkg eper
  • Elkészítés: Idén megint csak elérkezett az eperszezon, lehet újabb és újabb epres süteményeket készíteni és meglepni vele a kis családunkat. Nagyon sok féle epres süteményt fedezhetünk fel akár a neten, akár a szakácskönyvünkből vagy újságokból, esetleg ismerősök, barátnőink osszák meg velünk egy-egy receptjüket. Én most egy könnyű epres süteményt készítettem, ami joghurtos, de a joghurt nem epres. Már több alkalommal ki szerettem volna próbálni erdei gyümölcsös joghurttal, mert ezt a joghurtot nagyon szeretjük. S valóban nem csalódtam benne, nagyon finom lett.
    Először süssünk egy sima piskótát.
    Most a tepsi mérete nálam kicsit nagyobb, mint egy normál tepsié - legközelebb meg is mérem és leírom - de normál tepsiben is elkészíthető. Viszont akkor magasabb lesz ezekkel a hozzávalókkal maga a sütemény.
    Ez a tepsi kapcsos oldallal rendelkezik, azaz az oldala lecsatolható, mint a tortaformáé, ezért is szeretek benne joghurtos vagy kekszes sütiket készíteni.
    A tepsit készítsük elő, azaz béleljük ki sütőpapírral.
    A tojásokat válasszuk szét és a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá az 5 ek. cukorral.
    A cukrot csak akkor adjuk a fehérjéhez, ha már képeztünk egy kevés habot.
    Miután kellően keményre felvertük a tojások fehérjét a cukorral, adjuk hozzá a tojások sárgáit. Keverjük el. Innentől kezdve  viszont már ne használjunk robotgépet, csak fakanalat.
    Azután adjuk hozzá az 5 nagy ek. lisztet és az 1 cs. sütőport.
    Az elkevert piskóta masszát simítsuk bele a sütőpapíros tepsibe és előmelegített sütőben süssük meg kb. 25-30 perc alatt.
    Majd hűtsük ki.
    Készítsük el a krémet. 
    Első lépésként készítsük elő az epret. 
    Én mindenkor megszoktam mosni az epret. ( Bár ha a saját kertünkből van és nem érte semmilyen permetszer, szerintem sokan nem mossák meg. De ha boltból van, érdemes. ) A megmosás után, ami mindenkor szűrőben történjen, hogy ne törjük össze a gyümölcsöt, alaposan csepegtessük le.
    Azután vágjuk fel az epret kis darabokra.
    A két 500-500 gr-os joghurtot öntsük egy tálba.
    Adjuk hozzá a kétféle cukrot és keverjük el. A zselatint öntsük egy kis lábasba, adjuk hozzá a kevéske vizet és melegítsük fel. Forralni nem kell, csak melegíteni. Állandó keverés mellett fel is oldódik ezalatt a zselatin.
    Azután néhány átkeverés után picit langyosra hűlt, ekkor adjuk a joghurthoz.
    A habtejszínt - én Meggle habtejszínt szoktam használni, de természetesen ki milyet használ szívesen, olyat használjon - verjük fel keményre és fakanállal keverjük bele a joghurtba.
    Ha ezzel is megvagyunk, tegyük bele a darabolt epret és ha átkevertük, simítsuk rá a piskóta tetejére a krémet.
    Én mivel kapcsos tepsiben sütöttem a piskótát, a piskóta kihűtéséhez lehúztam előbb a sütőpapírt. Majd amikor kihűlt, visszahelyeztem ugyanebbe a tepsibe a piskótát.
    S ezt követően öntöttem rá a joghurtos krémet.
    Az egy csomag zselatintól össze fog állni a krém, de nem lesz kemény, hanem egy könnyű, lágyabb, de nem folyékony  krémet fogunk kapni.
    De ha azt szeretnénk, hogy keményebb legyen a joghurtos krémünk, érdemes 20 g-os étkezési zselatint használni hozzá picivel több vízzel.
    Miután rásimítottuk a krémet a piskótára, a tetejére szánt eperrel díszítsük meg. 
    Ehhez szintén mossuk meg az epret - ezt már jóval előbb is megtehetjük, így van ideje kellőképpen lecsepegni a felesleges víznek - és vágjuk szép szeletekre. 
    Sorban rakjuk ki az epreket a krém tetején. 
    Természetesen más módon is kirakhatjuk díszítésként az epret, nemcsak hosszú vonalban.
    Az eprek tetejére készítsük el a tortazselét a leírásnak megfelelően.
    Mivel 2 csomaggal készítünk, természetesen az adag is így dupla legyen. 
    Ha a megfelelő állagúra hűlt a tortazselénk, szépen öntsük a tetejére.
    Én egy kisebb szedőkanállal szoktam ráadagolni, nem egyben öntöm rá, mert így nem huppan be a joghurt, amikor hirtelen kerülne rá a zselatin, hanem egyenletesen oszlik el.
    Hagyjuk másnapig hűtőben állni, de fél napot mindenképpen. 
    Forró vízzel leöblített késsel szépen fel tudjuk szeletelni a fincsi joghurtos süteményünket.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!