FASÍROZOTT
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 40-50 dkg darált sertéshús
  • 2 egész tojás
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • 2-4 zsemle
  • só, őrölt fekete bors
  • őrölt pirospaprika
  • ételízesítő
  • zsemlemorzsa
  • zsiradék a sütéshez
  • Elkészítés: Szerintem a fasírozott az egyik legkönnyebben elkészíthető feltét. Lehet az alakja gömbölyű is, de el is lehet lapítani, ki hogyan szereti. A zsemlék száma nálam legtöbbször 4 darab ennyi darált húshoz, de volt amikor olyan nagyokat kaptam csak, hogy 3 is elegendőnek bizonyult. Az összeállításhoz a zsemléket vízbe áztatjuk, kicsavarjuk, szétmorzsoljuk és a darált húshoz adjuk. Hozzáadjuk a tojásokat, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, őrölt piros paprikával. Ha hígnak találnánk, 1-2 ek. zsemlemorzsát adhatunk még hozzá. A fokhagymát lepucoljuk a héjától  és fokhagymanyomón átnyomjuk, majd beleadjuk a húsos masszába. Alaposan összedolgozzuk a masszát, s aki nem fél megkóstolni a nyers húst, akkor az picikét kóstoljon belőle, hogy szükség van-e még sóra, borsra. 
    Majd formáljunk golyókat a kikevert húsos keverékből, amiket hagyhatunk golyó, azaz gombóc alakban is, de el is lapíthatunk. 
    Zsemlemorzsában először meghempergetjük mindet,  egy tányérra vagy tálcára sorakoztatva. Legalábbis én így szoktam csinálni.
    Majd  bő, forró zsiradékban pirosra kisütjük a fasírtokat.
    A zsiradék lehet olaj is és sertés zsír is. 
    5-6 dl mennyiség mindenképpen legyen.
    Egyszerre túl sokat ne tegyünk a zsiradékba. 
    Amikor felforrósodott az olajunk vagy a zsírunk, akkor vegyük kicsit vissza a hőfokot és ne hirtelen süssük meg a fasírtokat.
    Mert a külseje gyorsan pirul, de a belseje még nyers maradhat.
    Ezért azt javaslom, hogy lassabb tűzön süssük a fasírtokat.
    A sütés során úgyis meg tudjuk tapasztalni, látni fogjuk, hogy mennyire vegyük vissza a hőt.
    Főzelékek mellé kitűnő feltét, de önmagában akár salátával, akár burgonyás körettel is fogyasztható.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!