FASÍROZOTT
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 40-50 dkg darált sertéshús
  • 2 egész tojás
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • 2-4 zsemle
  • só, őrölt fekete bors
  • őrölt pirospaprika
  • zsemlemorzsa
  • zsiradék a sütéshez
  • Elkészítés: Szerintem a fasírozott az egyik legkönnyebben elkészíthető feltét. Lehet az alakja gömbölyű is, de el is lehet lapítani, ki hogyan szereti. A zsemlék száma nálam legtöbbször 4 darab ennyi darált húshoz, de volt amikor olyan nagyokat kaptam csak, hogy 3 is elegendőnek bizonyult.  De ha éppen nincs zsemle otthon és boltba se megyünk, helyette nyugodtan használhatunk kenyeret is. Abból 4 nagy szelet nem kell, 2 egész szelet elegendő hozzá.
    Az összeállításhoz a zsemléket vízbe áztatjuk, kicsavarjuk, szétmorzsoljuk és a darált húshoz adjuk. Hozzáadjuk a tojásokat, amiket érdemes előtte egy kisebb tálkában villával kicsit felverni.
    Majd ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, őrölt piros paprikával. 
    Ha hígnak találnánk a masszát, 1-2 ek. zsemlemorzsát adhatunk még hozzá. A fokhagymát lepucoljuk a héjától  és fokhagymanyomón átnyomjuk, majd beleadjuk a húsos masszába.
    Alaposan összedolgozzuk a masszát, s aki nem fél megkóstolni a nyers húst, akkor az picikét kóstoljon belőle, hogy szükség van-e még sóra, borsra. 
    Majd formáljunk golyókat a kikevert húsos keverékből, amiket hagyhatunk golyó, azaz gombóc alakban is, de el is lapíthatunk. 
    Ha tapadna a kezünkhöz a húsos keverék, vizezzük be a kezünket és könnyebb megformálni a golyókat.
    Zsemlemorzsában először meghempergetjük mindet,  egy tányérra vagy tálcára sorakoztatva. 
    Én így szoktam csinálni. S ha mindet elkészítettük a húsos keverékből, csak azután kezdek hozzá a sütésüknek.
    Majd  bő, forró zsiradékban pirosra kisütjük a fasírtokat.
    A zsiradék lehet olaj is és sertés zsír is. 
    5-6 dl mennyiség mindenképpen legyen.
    Egyszerre túl sokat ne tegyünk a zsiradékba. 
    Amikor felforrósodott az olajunk vagy a zsírunk, akkor vegyük kicsit vissza a hőfokot és ne hirtelen süssük meg a fasírtokat.
    Mert a külseje gyorsan pirul, de a belseje még nyers maradhat.
    Ezért azt javaslom, hogy lassabb tűzön süssük a fasírtokat.
    A sütés során úgyis meg tudjuk tapasztalni, látni fogjuk, hogy mennyire vegyük vissza a hőt.
    Főzelékek mellé kitűnő feltét, de önmagában akár salátával, akár burgonyás körettel is fogyasztható.
    A fasírtok nagysága szintén mindenki egyéni ízlésére van bízva. 
    Lehet kisebbeket és nagyobbakat is formázni a húsos keverékből.
    Én leginkább a közepes méretet szeretem készíteni  és általában kerek formákra alakítom.


    Jó étvágyat kívánok hozzá!