FASÍROZOTT
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
40-50 dkg darált sertéshús 2 egész tojás 4-6 gerezd fokhagyma 2-4 zsemle só, őrölt fekete bors őrölt pirospaprika zsemlemorzsa zsiradék a sütéshez
Elkészítés: Szerintem a fasírozott az egyik olyan feltét, ami szinte minden főzelék mellé illik. De önálló ételként, egy salátával is fogyasztható vagy hidegtálak remek kínálata is lehet. Lehet az alakja gömbölyű is, de el is lehet lapítani, ki hogyan szereti. A zsemlék száma nálam legtöbbször 4 darab ennyi darált húshoz, de volt amikor olyan nagyokat kaptam csak, hogy 3 is elegendőnek bizonyult. De ha éppen nincs zsemle otthon és boltba se megyünk, helyette nyugodtan használhatunk kenyeret is. Abból 4 nagy szelet nem kell, 2 egész szelet elegendő hozzá.
Az összeállításhoz a zsemléket vízbe áztatjuk, kicsavarjuk, szétmorzsoljuk és a darált húshoz adjuk. Hozzáadjuk a tojásokat, amiket érdemes előtte egy kisebb tálkában villával kicsit felverni.
Majd ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, őrölt piros paprikával.
Ha hígnak találnánk a masszát, 1-2 ek. zsemlemorzsát adhatunk még hozzá. A fokhagymát lepucoljuk a héjától és fokhagymanyomón átnyomjuk, majd beleadjuk a húsos masszába.
Alaposan összedolgozzuk a masszát, s aki nem fél megkóstolni a nyers húst, akkor az picikét kóstoljon belőle, hogy szükség van-e még sóra, borsra.
Legutóbb viszont nemcsak a szokásos kerek fasírozottakat sütöttem, hanem a kis unokákra gondolván, kicsi, apró fasírt golyókat készítettem a nagyok mellé.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Majd formáljunk golyókat a kikevert húsos keverékből, amiket hagyhatunk golyó, azaz gombóc alakban is, de el is lapíthatunk.
Ha tapadna a kezünkhöz a húsos keverék, vizezzük be a kezünket és könnyebb megformálni a golyókat.
Zsemlemorzsában először meghempergetjük mindet, egy tányérra vagy tálcára sorakoztatva.
Én így szoktam csinálni. S ha mindet elkészítettük a húsos keverékből, csak azután kezdek hozzá a sütésüknek.
Majd bő, forró zsiradékban pirosra kisütjük a fasírtokat.
A zsiradék lehet olaj is és sertés zsír is.
5-6 dl mennyiség mindenképpen legyen.
Egyszerre túl sokat ne tegyünk a zsiradékba.
Amikor felforrósodott az olajunk vagy a zsírunk, akkor vegyük kicsit vissza a hőfokot és ne hirtelen süssük meg a fasírtokat.
Mert a külseje gyorsan pirul, de a belseje még nyers maradhat.
Ezért azt javaslom, hogy lassabb tűzön süssük a fasírtokat.
A sütés során úgyis meg tudjuk tapasztalni, látni fogjuk, hogy mennyire vegyük vissza a hőt.
A fasírtok nagysága szintén mindenki egyéni ízlésére van bízva.
Lehet kisebbeket és nagyobbakat is formázni a húsos keverékből.
Én leginkább a közepes méretet szeretem készíteni és általában kerek formákra alakítom.
Legutóbb viszont nemcsak a szokásos kerek fasírozottakat sütöttem, hanem a kis unokákra gondolván, kicsi, apró fasírt golyókat készítettem a nagyok mellé.
Nagy sikereke volt a pici kis gyermekeknél. Mindegyik kicsi unokám csak a mini fasírtot kérte.
Csak ajánlani tudom más nagymamának és kis gyermekes anyukáknak is a mini fasírt változatot!
Jó étvágyat kívánok hozzá!