CUKKINI LEPÉNY
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1-2 zsenge cukkini
  • 6 tojás
  • 15 dkg túró
  • fél csokor petrezselyemzöld
  • 5 dkg reszelt trapista sajt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 dkg ráma
  • 1/2 dl víz
  • só, bors, ételízesítő
  • sütőpapír
  • Elkészítés: Ezt az ételt köretként ajánlom, de tulajdonképpen egy saláta mellé főfogásként is el lehet fogyasztani. Az összeállítása nem nehéz és a sütési ideje is csak annyi, mint egy süteményé. Igaz én jelenleg túl nagyokra vágtam és még meleg volt, ezért nem lettek tökéletesen szép kockák a lepények, de ha kihűl, sokkal szebb kockákat lehet kialakítani a felvágásuk során.

    De ezt a szépséghibát leszámítva, mégis úgy gondoltam, hogy felteszem az oldalra.
    Egy más alkalommal ismét elkészítem és akkor lecserélem majd a főfotót.
    A cukkinit először jól mossuk meg. 
    Majd a két végét levágva, szeleteljük fel karikára vagy félfőre. 
    A héját nem kell lepucolni, hiszen zsenge cukkinit használunk, de ha úgy találjuk, hogy jobb lenne a héját eltávolítani, akkor nyugodtan.
    De a lepényben mutatósabb, ha látszik a cukkini zöldellő héja. 
    A hagymát a tisztítás után kockázzuk fel és a rámán fonnyasszuk üvegesre. Adjuk hozzá a szeletelt cukkinit, sózzuk, borsozzuk, ételízesítőzzük meg és öntsünk alá 1/2 dl vizet. Fedővel lefedve pároljuk készre. 
    A párolásnak nem kell túl sok idő, kb. 10-15 perc. Ha megpárolódott, egy kis ideig hagyjuk langyosra hűlni. 
    Ezt követően válasszuk ketté a tojásokat és keverjük ki a túrót 4 tojássárgával és 2 egész tojással. 
    Adjuk hozzá a reszelt sajtot, majd a kissé kihűlt párolt cukkinit.
    Fűszerezzük meg még kevés sóval, borssal és ételízesítővel. 
    A petrezselyemzöldet szintén mossuk meg és azt követően aprítsuk fel és adjuk azt is a cukkinis keverékhez. 
    Végül a 4 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá és forgassuk hozzá az előző masszához. 
    Egy közepes méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral vagy kenjünk ki rámával. Ha rámázzuk, akkor viszont hintsük meg a tepsit a  kikenés után kevés zsemlemorzsával. 
    Simítsuk bele a masszát és a már előzőleg 200 fokra bekapcsolt és előmelegített sütőben süssük készre kb. 25-30 perc alatt. 
    Langyosra hűtve, már szeletelhető.
    Sült húsok és mártások mellé kínáljuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!