FRANCISALÁTA KISKACSÁKKAL
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1 nagy tejföl 1 kis tubus majonéz 1-2 csipet só 2 alma 20 dkg zöldborsó 3-4 burgonya 2-3 szál sárgarépa 2-3 csemege uborka 1-2 ek. mustár 4 tojás 16 szem egész bors petrezselyem a díszítéshez a kacsa fejéhez: még külön 1-2 burgonya
Elkészítés: Ezt a franciasalátát húsvétra készítettem, s mindenkinek nagyon tettszett a díszítés. S szerintem ezt a díszítési technikát nemcsak húsvét alkalmából alkalmazhatjuk.
Először a 4 tojást főzzük meg keményre, majd hűtsük le. A kacsa fejének való burgonyákat megpucolva főzzük meg sós vízben.
A salátához a burgonyákat és a sárgarépákat pucoljuk meg és
kockázzuk fel. A zöldborsóval együtt sós vízben főzzük puhára. A megfőtt sárgarépából 2-3 kockát tegyünk félre a kacsa csőrének. Az almát
hámozzuk meg és azt is kockázzuk fel. Az uborkát szintén vágjuk fel kockákra. A
tejfölt, a mustárt és a majonézt keverjük ki és a megfőtt, leszűrt, kihűtött zöldségeket és a felaprított almát és uborkát adjuk hozzá. Alaposan keverjük át.
( Én egyébként majonézt is szoktam házilag készíteni, ha véletlenül nincs otthon. Leírom, ha esetleg más is elszeretné készíteni. Két tojássárgáját kézi habverővel elkezdünk keverni és lassan adagolunk hozzá étolajat. Folyamatosan keverjük, egészen addig, míg a tojás gyönyörű sima, bársonyos nem lesz. Az olaj mennyisége kb. 2-4 ek. Ha kidolgoztuk, már adható is hozzá a többi hozzávaló. ) A kikevert salátát öntsük egy tálba és rakjuk ki a kacsákkal. A kacsákhoz a tojásokat pucoljuk meg a héjától, hosszában vágjuk ketté és helyezzük körbe a salátástálra. A fejéhez az előzőleg megfőzött krumplit törjük össze és pici vaj vagy tejföl hozzáadásával lazítsunk az állagán. De ha az ebédünknél a köretünk krumpli, abból is elvehetünk 2-3 ek-nyit, akkor nem kell külön főzni, én is így tettem. A burgonyából formázzunk 8 kis gombócot, hiszen ennyi kacsánk lesz a 4 tojásból. A szeme egész bors, ehhez kés hegyével csináljunk pici bevágást a tojáson, mert különben nem marad ott, a csőrének a félretett sárgarépából vágjunk kis háromszögeket és annak behelyezésére is vágjunk kis bemetszést a főtt tojáson. Ha esetleg tetszik az egérke is, az is nagyon elkészíthető. Félbevágott tojás a teste, a szeme egész bors, a füle retek. A farka petrezselyemszár. Végül petrezselyemzölddel díszítsük a salátát és tálalás előtt 1/2-1 órával tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Először a 4 tojást főzzük meg keményre, majd hűtsük le. A kacsa fejének való burgonyákat megpucolva főzzük meg sós vízben.
A salátához a burgonyákat és a sárgarépákat pucoljuk meg és
kockázzuk fel. A zöldborsóval együtt sós vízben főzzük puhára. A megfőtt sárgarépából 2-3 kockát tegyünk félre a kacsa csőrének. Az almát
hámozzuk meg és azt is kockázzuk fel. Az uborkát szintén vágjuk fel kockákra. A
tejfölt, a mustárt és a majonézt keverjük ki és a megfőtt, leszűrt, kihűtött zöldségeket és a felaprított almát és uborkát adjuk hozzá. Alaposan keverjük át.
( Én egyébként majonézt is szoktam házilag készíteni, ha véletlenül nincs otthon. Leírom, ha esetleg más is elszeretné készíteni. Két tojássárgáját kézi habverővel elkezdünk keverni és lassan adagolunk hozzá étolajat. Folyamatosan keverjük, egészen addig, míg a tojás gyönyörű sima, bársonyos nem lesz. Az olaj mennyisége kb. 2-4 ek. Ha kidolgoztuk, már adható is hozzá a többi hozzávaló. ) A kikevert salátát öntsük egy tálba és rakjuk ki a kacsákkal. A kacsákhoz a tojásokat pucoljuk meg a héjától, hosszában vágjuk ketté és helyezzük körbe a salátástálra. A fejéhez az előzőleg megfőzött krumplit törjük össze és pici vaj vagy tejföl hozzáadásával lazítsunk az állagán. De ha az ebédünknél a köretünk krumpli, abból is elvehetünk 2-3 ek-nyit, akkor nem kell külön főzni, én is így tettem. A burgonyából formázzunk 8 kis gombócot, hiszen ennyi kacsánk lesz a 4 tojásból. A szeme egész bors, ehhez kés hegyével csináljunk pici bevágást a tojáson, mert különben nem marad ott, a csőrének a félretett sárgarépából vágjunk kis háromszögeket és annak behelyezésére is vágjunk kis bemetszést a főtt tojáson. Ha esetleg tetszik az egérke is, az is nagyon elkészíthető. Félbevágott tojás a teste, a szeme egész bors, a füle retek. A farka petrezselyemszár. Végül petrezselyemzölddel díszítsük a salátát és tálalás előtt 1/2-1 órával tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Jó étvágyat kívánok hozzá!