MÉZES SÜTEMÉNY CITROMOS MASCARPONE KRÉMMEL
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 20 dkg ráma
  • 20 dkg kristály cukor
  • 3 dl tej
  • 1 egész tojás
  • 2 ek. méz
  • 30 dkg finom liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • Krém: 25 dkg mascarpone
  • 5 dkg kristály cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
  • 3 dl habtejszín
  • 1 cs. zsetatin fix
  • Teteje: porcukor
  • Elkészítés: Ez a mézes sütemény szerintem nagyon egyszerű, a tésztához mindent csak össze kell keverni és lehet is sütni. A krém készítése sem igényel sok időt, tehát hamar tudunk egy sütit készíteni a családnak. Állni sem kell túl sokáig a sütinek, 1-2 óra múlva már szeletelhető is. A tésztáján jól kiérződik a méz, azaz kicsit édesebb is, de a krém citromossága ellensúlyozza mindezt.
    A tésztához először a szobahőmérsékletű rámát egy robotgéppel keverjük ki habosra a cukorral.
    Adjuk hozzá a tojást, a mézet és ezeket dolgozzuk el. Majd keverjük bele a sütőporos lisztet - ezt is végezhetjük tovább robotgéppel - és fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet.
    Egy kisebb tepsit, pl. egy lasagne tepsit, aminek a mérete kb. 20x30 cm, béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a masszát.
    Természetesen lehet normál méretű tepsibe is tenni a tésztát, ami valamivel nagyobb, de akkor arra számítanunk kell, hogy kicsit alacsonyabb lesz a tésztánk.
    Miután belesimítottuk a tészta alapot a tepsibe, akkor helyezzük be a sütőbe, amit már előmelegítettünk 180 fokra, alsó-felső sütésre vagy más sütőnél, arra a hőfokra, amin sütni szoktunk.
    Kb. 30 perc alatt süssük készre a sütinket, s tűpróbát mindenképpen végezzünk.
    Ha megsült, hűtsük ki a mézes tésztánkat és azután készítsük el a krémet.
    A mascarpónét egy robotgéppel keverjük össze a kétféle cukorral.
    A citromot jó alaposan mossuk meg és töröljük szárazra, majd reszeljük le a héját. Adjuk a mascarpónéhoz és facsarjuk hozzá a citrom kinyomott levét is.
    A folyékony habtejszínt verjük fel habbá, s közben tegyük hozzá az express zselatin fixet is és azzal verjük fel végleges keménységűre a habot.
    A felvert tejszínhabot egy fakanállal vegyítsük el a mascarpone krémmel.
    A kihűlt tésztát vágjuk két lapba ( persze a sütőpapírt eltávolítva ) és az alsó lapot kenjük meg a krémmel.
    Helyezzük rá a másik tésztalapot és a kész süteményt tegyük 1-2 órára hűvös helyre.
    A süteményt 1-2 óra állás után, amikor már a krém is szépen megtartja magát, a tetejét hintsük meg porcukorral és szeletekre vágva szervírozzuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!