SZILVÁS TÚRÓTORTA
KIADÓS | ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
Tészta: 6 tojás 4 dkg ráma 5 dkg étcsokoládé 12 dkg kristály cukor 6 dkg finom liszt 1/2 cs. sütőpor 2 púp. ek. kakaópor Szilvás puding: 30 dkg friss kimagozott szilva 5 dkg kristály cukor ízlés szerinti mennyiségű őrölt fahéj 1 cs. vaníliás pudingpor 2 dl víz Túrókrém: 25 dkg túró 4 dl habtejszín 1 cs. zselatin fix 5 dkg kristály cukor 1 cs. vaníliás cukor 1 kicsi citrom reszelt héja és kifacsart leve Csoki ganache: 20 dkg ( 2 tábla ) étcsokoládé 2 dl folyékony állagú habtejszín Díszítés: gyümölcsök: szilva, barack szőlő stb. Egyéb: sütőpapír tortacsipke
Elkészítés: Ez a torta a fiam születésnapjára készült. Nem szerettem volna ismét figurás, fondantos tortát, így a választásom egy szilvás-túrós tortára esett. Ennek a tortának a fő tulajdonsága, hogy nem túl édes - ez is szempont volt - és a gyümölcsök adták meg a szép külső báját és egyszerűségét. A torta kicsit nagyobb méretű formában készült, 26 cm-es csatos tortaformában. De természetesen lehet a normál, 22-es vagy 24-es méretűben is készíteni. A recept nem bonyolult, bárki könnyedén el tudja készíteni.
Először készítsük el a torta tésztáját.
A tortaformánkat béleljük ki sütőpapírral. Én pont akkorát szoktam bele vágni, mint maga a forma. Ehhez körbe rajzolom a formát a sütőpapíron és ollóval kivágom.
Majd kapcsoljuk be a sütőnket előmelegíteni, 180 fokra alsó-felső sütésre vagy ha nem villany sütőnk van, akkor a megadott hőfokra.
Ezután a gázra tegyünk fel egy kis lábasban vizet és helyezzünk a lábas tetejére egy akkora tálat, ami jól illeszkedik rá.
A tálba tördeljük bele a csokoládét és adjuk hozzá a rámát. A két alapanyagot olvasszuk össze, majd vegyük le a vízgőzről és tegyük félre.
A tojásokat válasszuk ketté és a tojások fehérjét kezdjük el felverni robotgéppel.
Miután már lett egy kis habunk, adjuk hozzá a cukrot és verjük fel az egészet kemény habbá.
Ha ez meg van, a tojások sárgáit keverjük jól össze és adjuk hozzá a fehérje habhoz.
Majd csurgassuk bele az olvasztott csokoládét és végül vegyítsük hozzá a lisztet is, amibe előtte keverjük el a sütőport és a kakaóport.
A sütőpapírral bélelt tortaformába öntsük bele a masszát és helyezzük be az előmelegített sütőbe és kb. 30-35 perc alatt süssük készre.
Tűpróbát végezzünk és amikor már nem tapad a késre a tészta, akkor meg is sült a torta lapunk.
Amikor megsült, vegyük ki a tortaformából és hűtsük ki a tésztát.
Közben mossuk el a formát, mert erre a továbbiakban szükségünk lesz.
Amikor kihűlt a torta tésztája, vágjuk ketté a tortát.
Az alsó lapot ezután helyezzük vissza a tortaformába, majd készítsük el a szilva pudingot.
A szilvákat mossuk meg, alaposan csepegtessük le, akár meg is törölgethetjük és magozzuk ki.
Miután kimagoztuk, mérjünk le 30 dkg-ot, ennyire lesz szükségünk a pudinghoz.
Végül kockázzuk fel apróra a szilvákat. Bár ezt a műveletet a tészta sülése közben is elvégezhetjük.
Tegyük egy kis lábasba a felaprított szilvát, öntsünk hozzá 1 dl vizet és adjuk hozzá az 5 dkg cukrot és kb. 1/4 kk. ( vagy ízlés szerint lehet több is ) őrölt fahéjat és az egészet forraljuk fel.
A másik 1 dl vízben keverjük simára a vaníliás pudingport és adjuk hozzá a szilvás alaphoz és főzzük fel.
Ha ez elkészült, még melegen simítsuk rá a formában lévő torta lapra és hagyjuk kihűlni.
Ezalatt készítsük el a túrókrémet.
A túrót, a kétféle cukrokkal keverjük össze, majd a citrom lereszelt héját és kifacsart levét is keverjük bele.
Majd a folyékony habtejszínt kezdjük el felverni és mikor egy kevés habot képeztünk, adjuk hozzá a zselatin fix-et és azzal verjük fel addig, míg egy laza habot nem kapunk. Ne legyen se túl híg, de se túl kemény a tejszínhab.
A felvert habot forgassuk bele a túrós alapba. ( Én ezt is robotgéppel végeztem, ezért se jó ha túl kemény a tejszínhab, hiszen még ekkor is tovább verődik a habunk. ) Ezt a krémet simítsuk rá a szilvás pudingra, ami már persze teljesen kihűlt. De egy 2 evőkanálnyi mennyiséget tegyünk félre, amit majd rásimítunk a torta oldalán is.
Ezután a krémre helyezzük rá a ketté vágott torta másik darabját, s tegyük 1/2 órára hűtőbe.
Amikor kivesszük a tortát a hűtőből, a tortáról óvatosan vegyük le a csatos forma keretét, de maga a tortát hagyjuk rajta a tortaforma alján.
Majd a félre tett krémet simítsuk körbe a torta oldalára.
Készítsük el csoki ganachét. Egy lábaskában tegyünk fel vizet és helyezzünk a lábas tetejére egy akkora tálat, ami tökéletesen illeszkedik rá.
Amiben először olvasztottunk csokit, az jó lesz - de persze elmosva, mert ebbe ráma nem kerül már.
Tördeljük össze a csokit és kezdjük el a vízgőzön felolvasztani.
Ha már majdnem elolvadt, adjuk hozzá a folyékony habtejszínt és állandó keverés mellett teljesen olvasszuk össze a kettőt.
Vegyük le a gőzről és a tortát helyezzük egy kerek vagy szögletes rácsra, ami alá tegyünk egy sütőpapírral bélelt gáztepsit. Erre fog rácsurogni a felesleges csoki - amit persze még fel tudunk majd használni a későbbiekben.
Kezdjük el, ha már picikét hűlt a csoki ganachénk, rácsurgatni a torta közepétől kiindulva a csokit. Ha mindenhol befedte, egy hosszú pengéjű késsel át is simíthatjuk, hogy ne legyen túl vastagon a csoki és ha az előbb még sem került mindenhová az oldalára a csokiból, most korrigálhatjuk.
Ezután hagyjuk megdermedni a csokoládét, majd ha már megkötött a csoki, díszítsük meg a tetejét gyümölcsökkel.
Tegyük egy kis időre hűtőbe. Majd kínálás előtt vagy már a hűtőbe tétel előtt is lehet, 2 lapát segítségével helyezzük át egy tortacsipkével díszített kínáló tálra a tortát.
( A torta alatt lévő tortatormán érdemes rajta hagyni a tortát- hacsak nem másnak készítjük a tortát és nem oda haza lesz elfogyasztva - mert azzal együtt sokkal könnyebb mozgatni a kész tortánkat. )
Nincs más hátra, minthogy szervírozzuk fel a gyümölcsös tortát.
Én magam más díszítést nem alkalmaztam, de bármi mással is meg díszíthetjük a tortánk tetejét.
Jó étvágyat kívánok hozzá!