CITROMOS TÚRÓTORTA LAKODALOMBA
KIADÓS | ÜNNEPI | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
Piskóta: 1x6 tojásos sima piskóta 1x6 tojásos kakaós piskóta Krém: a hozzávalók láthatóak a citromos túrótorta keresztelőre tortánál Bevonat: unidec tortaburkoló massza Oldala: cukorcsipke Díszítés: unidec
Elkészítés: A kalocsai mintával készült tortám, életem első ilyen tortája. Bevallom, nem lettem vele teljesen elégedett, de nem adom fel, a következő jobb lesz. Az íze nagyon finom lett. Maga a torta elkészítésének a menetét most itt külön nem írom le, mivel a piskótája két 6 tojásos piskóta lett. Az egyik sima, a másik kakaós piskóta. Mindkettő 3-3 lapba vágva és a krémmel való megkenéskor egymást váltják a tészták. Maga a torta elkészítése ( tészta és a krém is ) a citromos túrótorta keresztelőre cím alatt megtalálható, ugyanis arra az alkalomra is ezt készítettem - kérésre.
A tortát készen kapható unidec torta burkoló masszával vontam be. Ezzel nincs más teendő, mint egy kevés porcukorral át kell gyúrni és jó nagyra ki kell nyújtani.
S a nyújtófa segítségével helyezzük rá a tortára. A felesleges részeket fondant vágóval vagy kis késsel, esetleg szikével vágjuk le a torta alján. Majd óvatosan simítgassuk el a tortaburkolót mindenhol, hogy szépen illeszkedjen a tortán.
Majd az elkészített cukorcsipkét az oldalára helyezzük fel.
A cukorcsipke elkészítését és a tortára való felhelyezését szintén megtalálhatjátok már az oldalon, ennél a tortánál külön nem térek ki rá.
Azután következhet a díszítés.
Hát a díszítéssel voltam igazán gondban.
Először csináltattam egy nyomdát. Ez úgy készült, hogy rányomtak a lenyomatra egy motívumot és ezt szerettem volna rányomdázni a torta tetejére.
Ez sikerült is, de ott volt a bibi, hogy ugyan van egy éles szikém, az unidecből mégsem tudtam tökéletesen kivágni a kis virágokat, leveleket külön-külön. ( Persze előbb nem a tortán próbálkoztam, hanem az asztalon, egy külön kinyújtott unidec darabon. )
Így maradt az, hogy szabad kézzel és kevesebb virágot készítettem a tortára az unidecből, mint amennyi a nyomdán szerepelt.
Minden egyes szirmot, levelet, pöttyöt a virágnak, kézzel formáltam meg. A virág szárát kisodortam.
Minden itt látható színt külön-külön készítettem el.
Azokhoz egy kevés unidecet pirosra, egy másik kevés darabot kékre, stb. színeztem meg. Majd zacskóba tettem a kész színes darabokat, hogy ne száradjanak ki és mindég azt vettem elő, amelyik éppen kellett.
A torta másik oldalára, azt is szabad kézzel, galambokat formáltam meg egy-egy búzakalásszal a csőrükben.
A színeket mindenki maga választhatja meg, s az unidecet pedig tetszőleges színűre festhetjük.
Tulajdonképpen elégedett is lehettem volna, mert tettszett is, de megnéztem több hasonló tortát és az enyémen még bőven van, lesz mit javítani, fejleszteni.
A cukorcsipke szerintem nagyon mutatós, nagyon szép az oldalán.
Nagyon feldobja az egész tortát.
Ezt más tortáimnál is szívesen fogom készíteni.
Összességében az első ilyen tortám sikert aratott a lagziban és ez nekem sokat jelentett.
Másoknak is az elkészítéséhez sok sikert kívánok!
Jó étvágyat hozzá!
erzsike
2015-09-12
Köszönöm szépen, örülök,hogy ez is elnyerte a tetszésedet! Üdv.Erzsike
Lupercalia
2015-09-11
Meseszép!