KÓKUSZKOCKA LEKVÁRRAL ÉS KÓKUSZKRÉMMEL
KIADÓS | ÜNNEPI | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 6 tojásos piskóta: 6 tojás
  • 6 ek. kristály cukor
  • 6 ek. finom liszt
  • 1 cs. sütőpapír
  • Krém: 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 2 cs. vaníliáscukor
  • 5-10 dkg kristály cukor
  • 20 dkg ráma
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • Máz: 20 dkg ráma
  • 2,5 dl tej
  • 1 lapos ek. finom liszt
  • 2 púp. ek. kakaópor
  • Egyéb: 6-8 ek. erdei gyümölcsös lekvár
  • 10-15 dkg kókuszreszelék
  • sütőpapír
  • csillagcsöves habkinyomó vagy habzsák
  • Elkészítés: Ezt a remek kókuszkockát a Nők lapja konyha újság 2020 szeptemberi számában láttam. Ez van a főcím oldalon. De bevallom a recepten változtattam, mivel ugyan a tésztáját elkészítettem, de én kicsit nagyobb méretű tepsiben sütöttem meg, mint ami meg volt adva és ezáltal kissé vékonyabbnak találtam, ami ha ketté van vágva, kevésbé lesz mutatós, legalábbis így véltem. S emellett kicsit töményebbnek és édesebbnek is éreztem a tésztáját. ( De persze nem dobtam ki, azt egy más sütihez felhasználtam. ) Tehát nálam a kókusz kocka egy 6 tojásos piskótából készült.
    Ezenkívül mást is változtatva készítettem el. 
    A krémbe én több rámát használtam és a mázhoz is tettem egy kevés lisztet.
    Én készítettem már kókusz kockát, az kókuszos háromszögek-ként van fent az oldalon és úgy találtam ennél a receptnél, ha csak tejjel van elkeverve a ráma, az talán kicsit folyós lenne.
    De amiatt, hogy liszt is került hozzá, kissé megnöveltem a tej mennyiségét is. 
    Az eredeti recept málna lekvárt ír, de azt sajnos nem kaptam, így az nálam erdei gyümölcsös lekvár lett.
    De szerintem nagyon mutatós sütemény, s már írom is a receptet, ahogy én készítettem.
    Először a sütőt melegítsük elő 180 fokra, alsó-felső sütésre. Vagy ha nem villany sütőnk van, akkor a megszokott hőmérsékletre.
    Készítsük elő a tepsit is, s ehhez egy normál méretű tepsibe vágjunk egy akkora sütőpapírt, amekkora a tepsi és helyezzük bele.
    Ezután a tojásokat válasszuk szét.
    A tojásfehérjéket kezdjük el felverni és amikor már van egy kis habunk, adjuk hozzá a kristály cukrot és végül verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket.
    Majd egy fakanállal keverjük bele a tojások sárgáit és ha elkevertük, forgassuk bele a sütőporral elvegyített lisztet is.
    A piskóta masszát simítsuk bele az előkészített tepsibe és süssük készre a piskótát kb. 25-30 perc alatt.
    Miután megsült, pár perc várakozás után húzzuk le az aljáról a sütőpapírt és hűtsük ki teljesen a piskótát.
    Ezt úgy lehet a legügyesebben megoldani, hogy ha kell, egy késsel lazítsuk körbe a piskótát a tepsiben, de nem minden esetben kell erre sort keríteni, van amikor gyönyörűen elválik a tepsi oldalától a tészta. De ha mégis azt tapasztaljuk, hogy oda van az oldalához sülve, akkor mindenképp vágjuk körbe, mert különben el szakadhat a tészta.
    Tegyünk ezután egy tálcát, amekkora befedi a tepsit, a tepsi tetejére és fordítsuk ki rá a piskótát a tepsivel együtt.
    Majd ekkor le tudjuk húzni a sütőpapírt.
    Ha ezzel meg vagyunk, egy másik tálcát helyezzünk a piskóta aljára, azaz amiről lehúztuk a sütőpapírt és az alsó tálcával együtt fordítsuk meg a piskótát.
    S most vegyük le a felső tálcát. Ezzel a módszerrel meg is fordítottuk a még meleg piskótát anélkül, hogy eltörtük volna a tésztát. S most már hagyjuk kihűlni.
    Készítsük el a krémet. Bár amíg sül a piskóta, már akkor is elkészíthetjük, csak azután érdemes hűtőbe tenni és a felhasználás előtt újra át kell keverni.
    A pudingport keverjük el a kétféle cukorral és a tejjel és ezután főzzük fel sűrűre. Hűtsük ki és dolgozzuk hozzá a szobahőmérsékletű rámát és végül a kókuszreszeléket.
    A cukor mennyiségét azért írtam 5-10 dkg-ként, mert ki mennyire édesen szeretné készíteni.  5 dkg-al nem lesz annyira édes, hisz még van benne vaníliás cukor is. Nekem így volt megfelelő, de ha valaki édesebben kedveli, akár picivel többet is tehet bele.
    Ha meg van a krém, készítsük el a kakaós mázat.
    A rámát olvasszuk fel 1,5 dl tejjel és a megmaradt 1 dl tejet keverjük csomómentesre a kakaóval és liszttel. Majd adjuk a rámás tejhez és főzzük fel. S ezután hűtsük ki, de közben gyakran keverjük át. Ahogy hűl, azt fogjuk tapasztalni, hogy sűrűsödik a mázunk, de ennek ilyennek kell lennie.
    Most már összeállíthatjuk a sütinket.
    A piskóta széleit vágjuk le körben és kockázzuk fel a piskóta tésztát.
    A kockákra vágott piskótát készítsük magunk elé, mellé helyezzük el a mázat és az mellé pedig egy tálban a kókuszreszeléket. Majd amellé vagy közelébe egy üres tálcát. Ugyanis erre fogjuk rátenni a mázba és kókuszba forgatott kockákat.
    Tehát vegyünk egy kockát, mártsuk meg a mázban. Használhatunk egy kis kést is segítségül, mert a felesleges mázat húzzuk le, de akár a kés segítségével is rákenhetjük a mázat, hisz kicsit sűrűbb a bevonat és nem kell, hogy túl sok legyen rajta. Az egyik kezünk biztosan kakaómázas lehet, ezért a másik kezünket használjuk a kókuszhoz.
    Ha rajta van a kockán a máz, hempergessük meg a kókuszreszelékben és tegyük át az üresen hagyott tálcára. 
    Azt tapasztaltam, hogy ekkor érdemes várni vele kb. 5-10 percet, hogy kicsit megszilárduljon a bevonat, mert így könnyebb lesz ketté vágni a kockákat.
    Ha vártunk egy keveset, minden kockát egy éles késsel óvatosan vágjunk szét, vigyázva, hogy nagyon ne nyomjuk meg a felső kókuszos tésztát és emeljük le a tetejét. 
    Minden alsó kockára tegyünk egy kávéskanálnyi  lekvárt és szépen simítsuk el, vigyázva, hogy csak a kockán legyen, mellette ne csorduljon le.
    A krémet vegyük ki a hűtőből és keverjük újra át. 
    Majd vegyük elő a csillagcsöves kinyomónkat - ez lehet zsák is vagy kinyomó eszköz - és töltsük meg a kókusz krémmel.
    Minden kockára a lekvár tetejére nyomjunk kis krém rózsákat. Nekem egy kockára 12 kis krém rózsa került.
    Végül helyezzük rá a krémre a levágott kókuszkocka tetejét.
    Egy picit nyomjuk is rá, de csak minimálisan, hogy a tészta jobban ráilleszkedjen a krémre.
    Ezzel el is készült ez a mutatós sütemény. 
    A sütihez más lekvárt is természetesen használni és a kockák mérete is akkora lehet, ki milyen nagyságúra szeretné.
    S nincs más hátra, minthogy felszolgáljuk ezt a remek süteményt.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!