BANÁNOS-CSOKIS MINI KUGLÓF VAGY MUFFIN
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 2 tojás
  • 4 ek. kristály cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • 20 dkg finom liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 5 dkg csoki csepp
  • 1/2 dl étolaj
  • 1 banán
  • muffin forma
  • Elkészítés: Most egy csokoládés, banános muffin receptjét szeretném nektek bemutatni. Mint már említettem egy előző muffin receptemnél, hogy kaptam ajándékba egy muffinos recept könyvet, s abban nagyon sok féle muffin elkészítése megtalálható. Igaz nincs minden hétvégén muffin, de időnként csemegézek ebből a recept könyvből. A muffinokat nem csak muffin formában lehet megsütni, hanem mini kuglóf formában is. Hiszen ezek a  formák éppen olyan kis méretűek, mint a muffin formák. Ez a recept is roppant egyszerű - mint általában minden muffin receptje - s nagyon hamar tudunk egy kis édességet varázsolni az asztalra.
    Ebből a kikevert tészta adagból igen kiadós kis kuglófok lesznek, 20-22 darab. Én a tésztának egyik részéből a kocka alakú és pillangó formájú, s ezenkívül sima  kerek alakú muffin formában készítettem muffinokat.
    A másik feléből pedig mini kuglóf formában készültek a csokis-banános kis kalácskák.
    Tehát bármilyen formában megsüthetjük a kis kuglófjainkat vagy  muffinjainkat. 
    S természetesen kevesebb mennyiségű tésztából is elkészíthető ez a nassolni való.
    Abban az esetben felezzük a hozzávalók mennyiségét.
    Bár a banán  maradhat 1 db akkor is.
    De függ a kuglófok darabszáma attól is, hogy kinek mekkora méretű kuglófocska formája van.
    Nekem a pillangó, a kocka  és a kerek, illetve mini kuglóf formáim mind szilikonból készültek, de akinek csak sima, fém muffin formája van, abban az esetben ki kell bélelni muffin papírkapszlikkal a forma belsejét.
    Vagy ha fémből van a mini kuglóf forma is, ki kell vajazni a formákat, hogy ne ragadjanak bele a kis finomságok.
    Ha előkészítettük a formáinkat - azokat érdemes egy tepsibe lerakni, így könnyebb majd behelyezni a sütőbe - neki is állhatunk a tészta összeállításának.
    A banánt egy villával össze is törhetjük, de akár kisebb karikákra vágva is jó, mivel úgyis robotgéppel is össze tudjuk fogjuk törni.
    Tehát készítsük elő a banánt és tegyük félre. 
    A tojásokat válasszuk szét és a fehérjét verjük fel kemény habbá. 
    A sárgáját keverjük ki jó habosra a 4 ek. cukorral és a vaníliás cukorral.
    Majd adjuk hozzá az olajat.
    Ezután adjuk hozzá a félre tett banánt és azzal is keverjük el a tojás alapot a robotgéppel.
    A lisztben keverjük el a sütőport és öntsük a többi keverékhez.
    Kezdjük el keverni és folyamatosan adagoljuk hozzá a tejet.
    Miután kikevertük a tészta alapunkat, adjuk hozzá a tojásfehérje habot és azt már csak fakanállal forgassuk bele a keverékbe.
    Ha ezzel is meg vagyunk, a csoki cseppet is keverjük el a masszában. 
    A csokicseppet így, pici kerek csoki formában lehet megvenni, de aki nem tud ilyet beszerezni, az sem baj, akkor akár táblás tej vagy étcsokit is használhat hozzá. 
    Csupán ilyenkor aprítsuk fel nagyon apróra a csokoládét.
    Tulajdonképpen úgyis beleolvad a tésztába, de ha nagy darabokban marad a csoki, akkor nem tud sok helyre eloszlani.
    Ha kikevertük minden hozzávalóval a tésztát, tegyünk egy nejlon zacskót egy kancsóba és töltsük bele a masszát.
    Ezzel könnyebb beleadagolni a formákba a banános keveréket.
    Vegyük ki a zacskót a kancsóból, s jól tekerjük meg a zacskó száját, ott ahol végződik a masszánk.
    Így kapunk egy zsákot, aminek a végén vágjunk egy akkora lyukat ollóval, amin kifér a keverék.
    Túl nagy ne legyen a lyuk, mert abban az esetben gyorsan túl önthetjük a formák üregeit. De túl kicsi se legyen, mert akkor nem folyik ki a keverék.
    Tehát ebből a zsákocskából a formáinkat töltsük meg 3/4 rész magasságig és 180 fokos előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit a formákkal együtt.
    Majd süssük készre kb. 20-25-30 perc alatt. 
    A sütési időt azért írtam több időpontban, mert van akinek a sütőjében előbb elkészül a kuglófocska, míg van akinek pár perccel több időre van szükség a kuglófok vagy muffinok elkészültéig.
    Tűpróbát mindenképp végezzünk, s ha már nem ragad a tészta a kés pengéjére, akkor el is készült a finomság.
    Várjunk kicsit vele, amíg túl meleg, de kis idő elteltével kiemelhetjük a szilikon formákból vagy akár a papír kapszlikkal együtt.
    Ha viszont nem szilikonos formában sütöttük és így kivajazva lett a forma, hűtsük előbb ki és csak azután emeljük ki a kuglófokat.
    Mint írtam is, én szilikon formákat használtam és azokból langy melegen könnyen kivehetőek voltak a megsült kuglófok és muffinok.
    Ha szeretnénk, hintsük meg a tetejét porcukorral és már kínálhatjuk is egy kellemes ízű gyümölcstea vagy egy kávé mellé. 

    Jó étvágyat kívánok hozzá!