BANÁNOS-CSOKIS MUFFIN VAGY MINI KUGLÓF
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 2 tojás
  • 4 ek. kristály cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • 20 dkg finom liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 5 dkg csoki csepp
  • 1/2 dl étolaj
  • 1 banán
  • muffin forma
  • Elkészítés: Most egy csokoládés, banános muffin receptjét szeretném nektek bemutatni. Mint már említettem egy előző muffin receptemnél, hogy kaptam ajándékba egy muffinos recept könyvet, s abban nagyon sok féle muffin elkészítése megtalálható. Ez a recept roppant egyszerű - mint általában minden muffin receptje könnyű - s nagyon hamar tudunk egy kis édességet varázsolni az asztalra.
    Én két adaggal készítettem, így az egyik adag tésztából látható a fotón kocka alakú, pillangó formájú, sima kerek alakú muffin. A másik adagból pedig mini kuglóf formában készültek a csokis-banános kis kalácskák.
    Tehát bármilyen formában megsüthetjük a kis muffinjainkat. 
    Nekem a pillangó, a kocka  és a kerek, illetve mini kuglóf formáim mind szilikonból készültek, de akinek csak sima, fém muffin formája van, abban az esetben ki kell bélelni muffin papírkapszlikkal a forma belsejét.
    Ha előkészítettük a formáinkat - az egy darabból álló formákat érdemes egy tepsibe lerakni, így könnyebb majd behelyezni a sütőbe - neki is állhatunk a tészta összeállításának.
    A banánt egy villával össze is törhetjük, de akár kisebb karikákra vágva is jó, mivel úgyis robotgéppel is össze tudjuk majd törni.
    Tehát készítsük elő a banánt és tegyük félre. 
    A tojásokat válasszuk szét és a fehérjét verjük fel kemény habbá. 
    A sárgáját keverjük ki jó habosra a 4 ek. cukorral és a vaníliás cukorral.
    Majd adjuk hozzá az olajat.
    Ezután adjuk hozzá a félre tett banánt és azzal is keverjük el a tojás alapot a robotgéppel.
    A lisztben keverjük el a sütőport és öntsük a többi keverékhez.
    Kezdjük el keverni és folyamatosan adagoljuk hozzá a tejet.
    Miután simára kevertük a tészta alapunkat, adjuk hozzá a tojásfehérje habot és azt már csak fakanállal dolgozzuk össze.
    Ha ezzel is meg vagyunk, a csoki cseppet is keverjük el a masszában. 
    A csokicseppet így, pici kerek csoki formában lehet megvenni, de aki nem tud ilyet beszerezni, az sem baj, akkor akár táblás tej vagy étcsokit is használhat. 
    Csupán ilyenkor aprítsuk fel nagyon apróra a csokoládét.
    Tulajdonképpen úgyis beleolvad a tésztába, de ha nagy darabokban marad a csoki, akkor nem tud sok helyre eloszlani.
    Ha kikevertük minden hozzávalóval a tésztát, a formáinkat töltsük meg 3/4 rész magasságig és 180 fokos előmelegített sütőben süssük készre kb. 25-30 perc alatt. Tűpróbát mindenképp végezzünk, s ha már nem ragad a tészta a kés pengéjére, akkor el is készült a finomság.
    Várjunk kicsit vele, amíg túl meleg, de kis idő elteltével kiemelhetjük a szilikon formákból, vagy akár a papír kapszlikkal együtt.
    Hintsük meg a tetejét porcukorral és már kínálhatjuk is. 

    Jó étvágyat kívánok hozzá!