MÁRVÁNYOS TÚRÓS SZELET
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Tészta: 8 tojás 20 dkg kristály cukor 150 ml tej 130 ml étolaj 32 dkg finom liszt 1 cs. sütőpor 1 ek. Holland kakaópor Túrógolyó 50 dkg túró 3 ek. búzadara 5 ek. kristály cukor 1 cs. vaníliás cukor 1 lapos ek. tejföl 1 citrom reszelt héja Teteje: porcukor Egyéb: sütőpapír
Elkészítés: Évekkel ezelőtt egy Szuperinfó újságban láttam ezt a receptet, s akkor el is készítettem. De azóta elveszett az az újság, s a recept feledésbe merült. Viszont a napokban láttam a " pinterest " oldalon ismét ezt a süteményt, ami gabriella konyhájából való. A hétvégén meg is sütöttem. A recepten itt-ott változtattam, hozzáadtam és elvettem a hozzávalóknál, így úgy írom le, ahogy az én hozzávalóimmal (is ) készült a sütemény.
Először a túrógolyók elkészítéséhez fogjunk hozzá, hiszen az majd addig be kell, hogy kerüljön pihenni a hűtőszekrénybe, amíg össze fogjuk állítani a tésztát.
A fél kg túrót öntsük egy magasabb falú tálba és adjuk hozzá a többi hozzávalót is. Ha valaki édesebbre szeretné a túrógolyókat, 1-2 ek. cukorral még édesítheti a túrót. De nekem a végeredménynél ennyi cukor éppen elegendő volt.
Egy robotgéppel aztán keverjük ki a túrós alapot.
Ha esetleg krémes túrót használunk, abban az esetben elhagyható a tejföl, de ha rögös túrót vásároltunk, akkor mindenképp tegyük hozzá a tejfölt is, hiszen így könnyebb összeállítani a golyókat.
Mielőtt a citromhéj is belekerülne a túróba, a citromot jól mossuk meg és töröljük szárazra. Azután reszeljük csak le a héját.
Ha esetleg van rá módunk, érdemes bio citromot vásárolnunk hozzá, de ha nincs, akkor nagyon alaposan mossuk meg a citromot.
Készítsünk elő egy tálcát, amire majd sorakoztatni fogjuk a túrógolyókat.
A masszából készítsünk 27 golyót és rakjuk le sorban a tálcára.
Én először kiadagoltam a golyónak való darabokat egy lapos tányérra, s próbáltam úgy kiadagolni, hogy kb. egyforma méretűek legyenek.
Aki szeretné, le is mérheti.
Én nem tettem, csak szemmel igyekeztem egyformára formálni.
Néha bevizeztem az ujjaimat is, mert kicsit tapad a túró, de könnyen megformálható golyókká.
Miután minddel elkészültünk, tegyük be addig a hűtőbe, míg elkészítjük a tésztát.
Most kapcsoljuk be a sütőnket is.
Villany sütőnél 180 fokra, alsó-felső sütési funkcióra, s a hagyományos sütőnél ennek a hőfoknak a megfelelőjére állítsuk a gombokat.
A tésztához először válasszuk ketté a tojásokat.
A tojássárgákat keverjük jól ki habosra a kristály cukorral, majd adjuk hozzá a tejet is és azzal is keverjük át a tojásos alapot.
Azután hozzákerülhet az olaj is és azt is dolgozzuk el.
Végül tegyük bele a keverékbe a lisztet, amibe előbb vegyítsük el a sütőport.
Ennek a kikeverését is végezhetjük robotgéppel.
Ezt követően a tojások fehérjét verjük fel egy csipet sóval kemény habbá.
3-4 ek.-nyi habot tegyünk a tésztához és azt a robotgéppel keverjük el.
Ezzel a kis mennyiséggel csak fellazítottuk a tésztánkat.
Majd két részletben adjuk hozzá a többi habot és ezt már csak fakanállal, forgassuk bele a tésztába.
A normál méretű tepsinkbe fektessünk egy sütőpapír darabot és felezzük el a tésztát, majd az egyik részt, a fehér kavart tésztát simítsuk bele.
A másik rész tésztába keverjük bele a kakaóport.
Ha Holland kakaót használunk, abban az esetben 1 ek. is elegendő, de ha más, zsírszegény kakaóporunk van, abból 2 ek. mennyiséget is használhatunk.
Érdemes egy szűrőn keresztül beleszitálni a tésztába a kakaót, mert így elkerülhető, hogy kis csomó maradjon a kakaóban.
Ha benne van a tésztában, jól keverjük el és kanállal rakosgassuk a fehér tészta tetejére.
S közben mellé is készíthetjük a túrógolyókat, amiket most vegyünk ki a hűtőszekrényből.
Azt követően egy fakanál vagy egy kanál végével cifrázzuk, kócoljuk össze a barna tésztát a fehér tésztával.
Majd a tésztába rakosgassuk bele a golyókat.
Próbáljuk jól elosztani őket, hogy a tepsinkben kis helyet hagyva egymás mellett, szépen elférjenek.
Az összeállított sütit helyezzük be a már előmelegedett sütőbe és süssük készre kb. 25-30 perc alatt.
Tűpróbát érdemes végezni.
Azután, ha megsült a sütemény, kivéve a sütőből, még hagyjuk így a tepsiben pihenni kb. 10 percig.
Majd ezt követően a két tálcás módszerrel vegyük ki a tepsiből.
Azaz először egy késsel lazítsuk körbe a tepsi oldalainál a megsült tésztát. Tegyünk a tepsi tetejére egy akkora tálcát, amin majd szépen elfér a sütink.
A tálcát és a tepsit együtt megfogva, fordítsuk meg a sütit.
Most a tálca fog alulra kerülni és a tepsi lesz felül.
Emeljük le a tepsit és óvatosan húzzuk le a sütemény aljáról a sütőpapírt.
Most tegyünk a sütire egy másik tálcát és a két tálcát együtt megfogva, fordítsuk meg a süteményt. Majd emeljük le a felső tálcát.
Így már a sütemény teteje lesz felül.
Miután rákerült a tálcára a sütemény, így hagyjuk kihűlni vagy legalább langymelegre hűtsük ki.
Már olyankor, vagyis langymelegen is felvágható, de persze hidegen a legjobb szeletelni.
A szeleteléshez egy éles késsel körben vágjuk le a sütemény széleit.
Ekkor már látni fogjuk azt is, hogy hogyan oszlanak el a tésztában a túrógolyók.
Nagyjából úgy érdemes felvágni a süteményt, hogy a golyók a tészta közepéből kikukucskáljanak a sütiből.
Így inkább kockákra vágjuk fel a sütit, mintsem hosszúkás alakzatban.
Persze még így is előfordulhat, hogy egy-egy kockában nem pont középen helyezkedik majd el a túrógolyó. De ez szerintem nem nagy probléma.
Hintsük meg a sütemény tetejét porcukorral és rendezzük egy kínáló tálra vagy tálcára.
Mellé kávét, teát és akár egy vanília mártást is kínálhatunk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!