MÁRVÁNYOS TÚRÓS SZELET
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 8 tojás
  • 20 dkg kristály cukor
  • 150 ml tej
  • 130 ml étolaj
  • 32 dkg finom liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 ek. Holland kakaópor
  • Túrógolyó
  • 50 dkg túró
  • 3 ek. búzadara
  • 5 ek. kristály cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 lapos ek. tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • Teteje: porcukor
  • Egyéb: sütőpapír
  • Elkészítés: Évekkel ezelőtt egy Szuperinfó újságban láttam ezt a receptet, s akkor el is készítettem. De azóta elveszett az az újság, s a recept feledésbe merült. Viszont a napokban láttam a " pinterest " oldalon ismét ezt a süteményt, ami gabriella konyhájából való. A hétvégén meg is sütöttem. A recepten itt-ott változtattam, hozzáadtam és elvettem a hozzávalóknál, így úgy írom le, ahogy az én hozzávalóimmal (is ) készült a sütemény.
    Először a túrógolyók elkészítéséhez fogjunk hozzá, hiszen az majd addig be kell, hogy kerüljön pihenni a hűtőszekrénybe, amíg össze fogjuk állítani a tésztát.
    A fél kg túrót öntsük egy magasabb falú tálba és adjuk hozzá a többi hozzávalót is. Ha valaki édesebbre szeretné a túrógolyókat, 1-2 ek. cukorral még édesítheti a túrót. De nekem a végeredménynél ennyi cukor éppen elegendő volt.
    Egy robotgéppel aztán keverjük ki a túrós alapot.
    Ha esetleg krémes túrót használunk, abban az esetben elhagyható a tejföl, de ha rögös túrót vásároltunk, akkor mindenképp tegyük hozzá a tejfölt is, hiszen így könnyebb összeállítani a golyókat.
    Mielőtt a citromhéj is belekerülne a túróba, a citromot jól mossuk meg és töröljük szárazra. Azután reszeljük csak le a héját.
    Ha esetleg van rá módunk, érdemes bio citromot vásárolnunk hozzá, de ha nincs, akkor nagyon alaposan mossuk meg a citromot.
    Készítsünk elő egy tálcát, amire majd sorakoztatni fogjuk a túrógolyókat.
    A masszából készítsünk 27 golyót és rakjuk le sorban a tálcára.
    Én először kiadagoltam a golyónak való darabokat egy lapos tányérra, s próbáltam úgy kiadagolni, hogy kb. egyforma méretűek legyenek.
    Aki szeretné, le is mérheti.
    Én nem tettem, csak szemmel igyekeztem egyformára formálni.
    Néha bevizeztem az ujjaimat is, mert kicsit tapad a túró, de könnyen megformálható golyókká.
    Miután minddel elkészültünk, tegyük be addig a hűtőbe, míg elkészítjük a tésztát.
    Most kapcsoljuk be a sütőnket is.
    Villany sütőnél 180 fokra, alsó-felső sütési funkcióra, s a hagyományos sütőnél ennek a hőfoknak a megfelelőjére állítsuk a gombokat.
    A tésztához először válasszuk ketté a tojásokat.
    A tojássárgákat keverjük jól ki habosra a kristály cukorral, majd adjuk hozzá a tejet is és azzal is keverjük át a tojásos alapot.
    Azután hozzákerülhet az olaj is és azt is dolgozzuk el.
    Végül tegyük bele a keverékbe a lisztet, amibe előbb vegyítsük el a sütőport.
    Ennek a kikeverését is végezhetjük robotgéppel.
    Ezt követően a tojások fehérjét verjük fel egy csipet sóval kemény habbá.
    3-4 ek.-nyi habot tegyünk a tésztához és azt a robotgéppel keverjük el.
    Ezzel a kis mennyiséggel csak fellazítottuk a tésztánkat.
    Majd két részletben adjuk hozzá a többi habot és ezt már csak fakanállal, forgassuk bele a tésztába.
    A normál méretű tepsinkbe fektessünk egy sütőpapír darabot és felezzük el a tésztát, majd az egyik részt, a fehér kavart tésztát simítsuk bele.
    A másik rész tésztába keverjük bele a kakaóport.
    Ha Holland kakaót használunk, abban az esetben 1 ek. is elegendő, de ha más, zsírszegény kakaóporunk van, abból 2 ek. mennyiséget is használhatunk.
    Érdemes egy szűrőn keresztül beleszitálni a tésztába a kakaót, mert így elkerülhető, hogy kis csomó maradjon a kakaóban.
    Ha benne van a tésztában, jól keverjük el és kanállal rakosgassuk a fehér tészta tetejére.
    S közben mellé is készíthetjük a túrógolyókat, amiket most vegyünk ki a hűtőszekrényből.
    Azt követően egy  fakanál vagy egy kanál végével cifrázzuk, kócoljuk össze a barna tésztát a fehér tésztával.
    Majd a tésztába rakosgassuk bele a golyókat.
    Próbáljuk jól elosztani őket, hogy a tepsinkben kis helyet hagyva egymás mellett, szépen elférjenek.
    Az összeállított sütit helyezzük be a már előmelegedett sütőbe és süssük készre kb. 25-30 perc alatt.
    Tűpróbát érdemes végezni.
    Azután, ha megsült a sütemény, kivéve a sütőből, még hagyjuk így a tepsiben pihenni kb. 10 percig.
    Majd ezt követően a két tálcás módszerrel vegyük ki a tepsiből.
    Azaz először egy késsel lazítsuk körbe a tepsi oldalainál a megsült tésztát. Tegyünk a tepsi tetejére egy akkora tálcát, amin majd szépen elfér a sütink.
    A tálcát és a tepsit együtt megfogva, fordítsuk meg a sütit.
    Most a tálca fog alulra kerülni és a tepsi lesz felül.
    Emeljük le a tepsit és óvatosan húzzuk le a sütemény aljáról a sütőpapírt.
    Most tegyünk a sütire egy másik tálcát és a két tálcát együtt megfogva, fordítsuk meg a süteményt. Majd emeljük le a felső tálcát.
    Így már a sütemény teteje lesz felül.
    Miután rákerült a tálcára a sütemény, így hagyjuk kihűlni vagy legalább langymelegre hűtsük ki.
    Már olyankor, vagyis langymelegen is felvágható, de persze hidegen a legjobb szeletelni.
    A szeleteléshez egy éles késsel körben vágjuk le a sütemény széleit.
    Ekkor már látni fogjuk azt is, hogy hogyan oszlanak el a tésztában a túrógolyók.
    Nagyjából úgy érdemes felvágni a süteményt, hogy a golyók a tészta közepéből kikukucskáljanak a sütiből.
    Így inkább kockákra vágjuk fel a sütit, mintsem hosszúkás alakzatban.
    Persze még így is előfordulhat, hogy egy-egy kockában nem pont középen helyezkedik majd el a túrógolyó. De ez szerintem nem nagy probléma.
    Hintsük meg a sütemény tetejét porcukorral és rendezzük egy kínáló tálra vagy tálcára.
    Mellé kávét, teát és akár egy vanília mártást is kínálhatunk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!