SONKÁS-SAJTOS SZELET LEVELES TÉSZTÁBÓL
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 cs. friss leveles tészta
  • 3-6 szelet sonka felvágott
  • 3-6 szelet sajt
  • 1 egész tojás
  • Elkészítés: Amikor elkészítettem ezt a sonkás finomságot, akkor teljesen úgy készítettem, ahogyan a receptben volt. De azt gondolom, hogy több sajttal és több sonkával még finomabb lesz. Úgyhogy a hozzávalóknál 3-6 szelet sonkát és sajtot írtam, mert én csak 3-3 szelettel töltöttem a leveles tésztát, de szerintem finomabb lesz, ha gazdagabb a töltelék, azaz dupla sonka és dupla sajt kerül bele. Az eredeti receptben a tetejére szezámmag is kellene, de nem volt itthon, így az kimaradt, s szerintem úgy is finom volt. A recept a " mindmegette " oldalról való és mindenki másnak is ajánlom, mivel remek sörkorcsolya. Én szülinapi ebéd utánra sütöttem és mind el is fogyott belőle, pedig egyszerre két rudat is megsütöttem erre az alkalomra.

    Először a friss leveles tésztát tekerjük ki a papírból, de ne vegyük le a papírról, mert azzal együtt át is emelhetjük majd a tepsire.
    Azután egy derelye vágóval a tészta közepén vágjunk két kisebb bevágást, mert azt a tészta részt majd a sonkára és a sajtra fogjuk ráhajtani.
    A tészta két oldalát pedig a derelye vágóval rézsútosan vágjuk be úgy, hogy középen maradjon annyi hely, ahová a sonka és sajt fog kerülni.
    Miután meg vagyunk, középre tegyünk egymást picit fedve először 3 szelet sonkát, s arra 3 szelet sajtot. 
    Mint a recept elején írtam is, én csak egyszer tettem le a tésztára ezeket a feltéteket, de legközelebb duplán fogom, ezért javaslom, érdemes még egy sort rakni belőlük, mert úgy dúsabb, finomabb lesz.
    Először hajtsuk rá a két bevágott tészta darabot a sajtra, majd még készítsünk a derelye vágóval egy-két csíkot, bevágást a tésztán. ( Ez a plussz bevágás már nincs fotózva, de mindenképpen szükséges, mert különben túl vastag lesz a sima ráhajtás a sajton. )
    Majd kezdjük el könnyedén felhajtani a tészta csíkokat. Először az egyik oldalon, majd a másik oldalon.
    Ha megvagyunk, emeljük át a papírral együtt a tepsire a kész tésztát. S a tojást ezután egy kis tálkába üssük bele és egy villával kissé verjük fel.
    Egy ecsettel kenjük le a tojással a tészta tetejét, s ha van szezámmag otthon, azzal is meghinthetjük, de ha nincs, nem baj, anélkül is fincsi lesz a sonkás  tekercsünk.
    Én készítettem még egy tekercset, s azon a tésztán csak simán , egyenesen vágtam be a derelye vágóval a csíkokat, de sokkal jobb kicsit rézsútosan bevagdosni, mert úgy könnyebben lehet a ráhajtásokat elvégezni.
    Ha ti is két tekercset készítetek, akkor azt is csak át kell emelni a tepsire. Egy gáztepsire egyszerre ráfér a kettő tekercs, csak ollóval kisebbre kell vágni a sütőpapírt.
    Helyezzük be a tepsit 200 fokra előmelegített sütőbe - persze bármilyen más sütő is jó, nemcsak villany sütő, csak melegítsük elő - és kb. 20-25 perc alatt süssük készre. 
    A sütési idő sütőtől függ, így 15-20 percnél érdemes megnézni.
    Kicsit várjunk vele, amíg langyosra hűl és akkor már szépen szeletelhető, de pár perc várakozás után már melegen is fel tudjuk vágni.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!