BÜFÉS TÚRÓS
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 30 dkg liszt
  • 15 dkg szobahőmérsékletű ráma
  • 10 dkg cukor
  • 1 sütőpor
  • 2 lapos ek. tejföl
  • 1 tojás
  • Töltelék: 50 dkg túró
  • 4 tojássárgája
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 20 dkg cukor
  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg liszt
  • 1/2 l tej
  • Tetejére: 4 tojásfehérje
  • 6 púp. ek. cukor
  • Külön: ráma a tepsi kikenéséhez
  • kakaópor a kész süti tetejére
  • Elkészítés: A túrós sütemények sok színű változata került már a családunk elé, szívesen készítek túrós édességeket. Az egyik ilyen sütemény a büfés túrós. Ezt a túrós édességet már régebben készítettem, s a napokban ismételten megsütöttem, így most már fázis fotók is bekerülhetnek a recept sorai közé. Az elkészítése nem igényel sok időt, bárki könnyedén meg tudja sütni ezt a fincsi sütit.

    A tésztához a liszthez adjuk hozzá a sütőport, keverjük össze a két hozzávalót. Majd a cukrot is vegyítsük el a liszthez.
    A rámát ezután morzsoljuk össze a liszttel.
    Végül a tejfölt és a tojást is tegyük hozzá. 
    Gyúrjuk össze és gömbölygessük meg egy szép cipóvá.
    Készítsük elő a tepsit és  vékonyan kenjük ki rámával.
    A tésztát lisztezett gyúrótáblán nyújtsuk ki akkorára, mint a tepsink és    óvatosan fektessük, nyomkodjuk bele a tepsibe. 

    Tegyük félre a tepsit és készítsük el ezután a tölteléket.
    A túrót keverjük ki a kétféle cukorral, majd a tojássárgákkal, a tejföllel, s azután a liszttel és a tejjel. 
    Nagyon híg masszát fogunk kapni, de ne ijedjünk meg, ilyennek kell lennie. 
    Vegyük újra magunk elé a tésztával kibélelt tepsit és öntsük rá ezt a keveréket a tésztára.
    A közben 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük be a tésztát és  süssük 20-25 percig. 
    Amikor már majdnem letelne a 20-25 perc, akkor a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá a cukorral. 
    Majd a megadott időnél nézzünk rá a sütire és ha már jó elősült, vegyük ki a  sütőből és simítsuk rá a töltelék tetejére a habot. Nem baj, ha még picikét lágy a töltelék teteje, attól még rá tudjuk simítani a tojáshabot.
    Bár arra ügyeljünk, hogy inkább sült legyen, s ne legyen teljesen folyós a töltelék a tészta tetején.
    A tojásfehérje habot ide-oda egy evőkanállal rakjuk szét, mert ha csak egy kupacba tennénk, nagyon nehéz lenne az elsimítása, főleg, ha még nem teljesen szilárdult meg a töltelék.
    Egy tortalapátot használva, viszont nagyon jól el lehet simítani rajta a habot.

    Ezután tegyük vissza a sütőbe és süssük még kb. 10 percig. 
    Akkor jó, ha már a hab is kissé megsül rajta. 
    A süteményt teljesen hűtsük ki. 
    A tetejét ekkor kakaóporral szórjuk meg és  kockákra vágva tálaljuk.
    Én picit előbb hintettem meg kakaóporral, s az akkor még ici-picit langy meleg volt, így a kakaópor  elolvadt rajta.
    De ezt a kis hibát gyorsan el is felejtettük, mert amikor még picit langy meleg, még sokkal ízletesebb.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!