NARANCSOS TORTA NÉPVISELETES BABÁVAL
ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
Tészta: 2x2 tojás 2x10 dkg kristálycukor 2x150 ml étolaj 2x150 gr natúr joghurt 2x1/2 kisebb narancs reszelt héja 2x150 ml víz 2x20 dkg finom liszt 2x1/2 cs. sütőpor vagy 2x 1 kk. szódabikarbóna 2x1/2 csipet só 2 nagy ek. kakaópor Krém: 250 gr mascarpone 3 ek. kristálycukor 1 cs. vaníliáscukor 1 narancs leve 2 dl habtejszín Teteje: 2 db 10 dkg-os étcsokoládé 2 dl habtejszín 1 narancs reszelt héja Egyéb: sütőpapír a csoki rácsurgatásához rácsos alátét
Elkészítés: Már egy előző oldalon bemutattam a baba elkészítését és most a kész tortát szeretném nektek megmutatni. Maga a torta egyszerű, nem is akartam most túl díszített tortát készíteni, mert azt szerettem volna, ha nem lesz túl zsúfolt. Anyukám 80-ik születésnapját tartottuk és ezzel a babával nagy meglepetést szereztem neki, hiszen még ő ahhoz a korosztályhoz tartozik, akik még ilyen népviseletes ruhában járnak, s ő maga is így öltözködik. Egy kis díszpárna is készült a baba mellé és így lett megdíszítve a torta teteje. Imádta az egészet és nemcsak a szülinap volt szép, hanem azzal hogy boldog volt, mindenkinek a családban boldogság költözött a szívébe.
A tészta nagyon egyszerű, mindent csak össze kell keverni. Ez a tészta nem piskóta, hanem egy kevert állagú. Kicsit tömény, de ennek ilyennek kell lennie.
A hozzávalókat azért tüntettem fel 2-szer, mert külön-külön kell megsütni.
Viszont akár egyben is összedolgozhatjuk, ha van két egyforma ugyanilyen méretű tortaformánk. Akkor viszont, ha egyszerre sütjük a két tésztát, légkeveréses funkcióra kell állítani a villany sütőt.
( Akinek nem villany a sütője, akkor persze külön kell meg sütni a torta lapokat. )
A torta nem magas, mert 26 cm-es formáról van szó, tehát nagyobb méretűről.
De ha valakinek 22 vagy 24 cm-es van, az is jó, akkor picit magasabb lesz a tészta.
Én egyben kevertem ki és ketté osztva öntöttem bele a két egyforma tortaformába a keveréket. Légkeveréses funkción, 170 fokon, persze előmelegítve, kb. 25 percig sütöttem. Ennyi időnél érdemes tűpróbát végezni.
Először a tojásokat jól habosítsuk ki a cukorral majd adjuk hozzá a joghurtot, az olajat és a vizet. Ezzel is jól keverjük ki. Ezután a narancs reszelt héját tegyük bele. A narancsot előtte nagyon alaposan mossuk meg és töröljük szárazra.
Miután a robotgéppel mindezeket kivertük, a lisztben keverjük el a sót és a sütőport vagy szódabikarbónát és a kakaót és ezt is tegyük a többi hozzávalóhoz, majd dolgozzuk el csomómentesre.
Ezután a sütőpapírral kibélelt formába simítsuk bele a masszát és mint az előbbiekben is írtam, süssük meg.
Ezt a műveletet végezzük el még egyszer, de előtte mossuk el a formát, amikor kis várakozás után kivettük a formából a megsült tésztát.
Ez a két részletben való össze keverés a tésztánál tehát akkor jó, ha csak egy formánk van és egymás után kell megsütni a tésztát.
Ha kettő tortaforma áll a rendelkezésünkre, akkor egyben dolgozzuk össze az alapanyagokat és szemre vételezve osszuk ketté a keveréket, öntsük bele a formákba és légkeverésen süssük meg.
Akár így, akár úgy készülnek a torta lapok, a krém töltése előtt hűtsük ki a megsült tésztákat.
Készítsük el a krémet - ebből csak egy adag kell.
A mascarpone krémsajtot keverjük össze a kétféle cukorral és 1 narancs levével. Majd a tejszínt verjük fel habbá és keverjük a mascarponéhoz.
Ezután állítsuk össze a tortát.
Az alsó lapot helyezzük egy lapos nagy tányérra vagy egy rácsra, jó akár egy lábas alátét is, ami krómozott és rácsos, kenjük meg a krémmel és a másik torta lapot helyezzük rá.
A tortalapot úgy tegyük a krémre, hogy az alja kerüljön felülre, így szép egyenletes lesz a teteje.
Ezután tegyük 1 órára hűtőbe és miután, állt, megdermedt a krém a tészta között, ekkor készítsük el a csokit.
Vízgőz fölé helyezzünk egy tálat ( ne műanyag legyen ) és tördeljük bele a csokit. Amikor már félig megolvadt, öntsük hozzá a folyékony habtejszínt és kevergetve, olvasszuk össze a kettőt.
Vegyük le a vízgőzről és várjunk pár pillanatig vele.
Ezután egy gáztepsit tegyünk magunk elé az asztalra, tegyünk rá egy sütőpapírt és helyezzük rá a ráccsal együtt a tortát. Ha tányérra tettük először, akkor át kell emelni egy rácsos felületre.
S azután kezdjük el rácsurgatni a csokit a torta közepén. Majd egy hosszabb pengéjű késsel simítsuk el a csokit, így ahová még nem került az oldalára a csokiból, most oda is fog lecsorogni.
A tepsire és a rajta lévő sütőpapírra azért van szükség, mert erre folyhat a felesleges csoki és ezt még fel tudjuk majd használni.
Hagyjuk így megdermedni szobahőmérsékleten, és csak azután tegyük hűtőbe. Szervírozás előtt, de lehet előbb is, reszeljünk a torta szélére narancs héjat - én nem akartam előbb, hogy ne ragadjon a csokiba - és középre a drót segítségével, ami a baba lábában van, szúrjuk bele a babát.
A narancs héjából nagyon szép szálakat lehet vágni, ha esetleg van egy ilyen egyszerű citrom/narancs csíkozónk.
A baba mellé került a kis díszpárna is, amit nagyon egyszerű volt elkészíteni - majd ezt is bemutatom egy másik oldalon.
Igaz nekem kissé mögé került, mert kicsit nehezebb volt a súlya a babának és nem akartam, hogy eldőljön, viszont a lábait sem akartam, hogy teljesen a csokiba szúródjon és úgymond, kicsit megtámasztottam a babát a párnával. De így sem mutatott rosszul, persze ha mellette lett volna valamelyik oldalán, szebb lett volna. De sebaj, így is jó lett...
Ezzel el is készült a narancsos torta népviseletes babával.
Remélem nektek is tetszik és aki kipróbálja, annak kellemes időtöltést kívánok.
Jó étvágyat kívánok hozzá!