SAJTOS RÚD MÁSKÉNT
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 30 dkg finom liszt
  • 25 dkg ráma
  • 1 tk. só
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 tojás a tetejére
  • sajt a szóráshoz
  • sütőpapír
  • Elkészítés: A sajtos rúd elkészítésének rengeteg módja van, én magam is kipróbáltam már néhány félét. Ezt a receptet a kis menyemtől kaptam, ő már kipróbálta és egy névnap alkalmából én is megsütöttem. A recept roppant egyszerű. A lisztet a rámával, a tejföllel és a sóval csak gyúrjuk össze. Tulajdonképpen a só mennyisége az eredeti recept szerint 2 teáskanál, de én csak 1 teáskanállal tettem bele, mert én a tetején lévő sajtra is tettem egy csipetnyit.
    Azután nyújtsuk ki lisztezett felületen ujjnyi vastagra a tésztát.
    Én előtte való napokban vásároltam egy sajtos rúdhoz lévő rácsozót, s most volt is alkalmam kipróbálni.
    Miután kibontottam a csomagolásból, akkor vettem csak észre, hogy ezzel hosszú, ropi szerű rudakat lehet készíteni.
    Azaz csak középen vágja el keresztben ketté a tészta csíkokat. De sebaj, a végén derelye vágóval még duplán ketté vágtam a rudacskákat.
    Tehát, ha kinyújtottuk a tésztánkat, a tojást verjük fel villával kicsit egy kis tálkában, s adjunk hozzá egy csipet sót is. Majd kenőecsettel kenjük le vele a tészta tetejét. 
    Gazdagon szórjuk meg reszelt sajttal ( 15-20 dkg ) és picit hintsük meg a sajt tetejét sóval.
    Ezután ha valaki másnak is van ilyen rácsozója, tegye rá és jó erősen nyomja bele a tésztába. 
    Ha nincs, derelye vágóval vagy egy jó éles késsel vágjunk csíkokat a tésztán.
    Azt követően egy sütőpapírral kibélelt gáztepsire tegyük át a rudakat. 
    Ezen a rácsozón azt írja a használati utasítás, hogy akár rögtön sütőpapíron is dolgozhatunk és azzal együtt át lehet emelni a tésztát a tepsire.
    Én ezt nem tartottam jó ötletnek, hiszen hagyni kell egy kicsike helyet a sajtos rudak között, mert sülés közben megnövekszenek.
    Úgyhogy mindenképp hagyjunk egy pici távolságot a rudacskák között.
    200 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára 20-30 percig. 20 perc akkor jó, ha nem lesz annyira sült, de mi szeretjük ha kicsit ropogósabb, ezért 25-30 perc a megfelelő az én sütőmben. De természetesen minden sütő más, így érdemes 20 perc után figyelni a további sütési időre.
    Nagyon egyszerű, de nagyon fincsi kis rudak lesznek ezekből az alapanyagokból. 

    Jó étvágyat kívánok hozzá!