EPRES SACHER TORTA
EGYSZERŰ | ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 8 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 6 dkg ráma
  • 6 dkg tejcsokoládé
  • 3 dkg holland kakaópor
  • 10 dkg finom liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • Töltelék: 6-8 ek. eper lekvár
  • 30 dkg eper
  • Teteje: 15 dkg étcsokoládé
  • 1 dl folyékony habtejszín
  • kb. 4-6 db szép nagy eper
  • 5 dkg ét vagy tejcsokoládé
  • Elkészítés: Ez a finom epres Sacher torta, ami eperrel lett ízesítve, születés napra készült. Sacher tortát már készítettem más alkalommal is, de most úgy gondoltam, hogy az epres változat mégis különlegesebbé teszi a tortát erre az alkalomra. A tortához való csokoládé típusa egyénre szabott, tehát ki milyen csokoládét választ hozzá, olyannal készítse. A lényeg, hogy jó minőségű csokoládét válasszunk. Az eper még nálam külföldi volt, amikor ez a torta készült, de ha tehetjük, érdemes magyar epret használni. Persze ha nem, mint nálam is ez volt, abban az esetben, higgyétek el a külföldi eperrel is ugyanolyan finom lesz a torta. Eper lekvárnak viszont a sűrűbb változatát javaslom, ne legyen nagyon folyós a lekvár. Én magam dzsemet használtam hozzá.
    Akkor írom is a receptet.
    A torta tésztájához 3 külön lapot kell megsütnünk, de a tészta alapját egyszerre is bekeverhetjük, mivel a lapok gyorsan megsülnek.
    Először egy kis lábasban tegyünk fel egy kevés vizet és a tetejére helyezzünk rá egy tálat. Ezen a víz gőzön olvasszuk össze a rámát a tejcsokoládéval és tegyük félre hűlni. ( Aki szeretne, tejcsoki helyett itt is használhat étcsokit. )
    Azután a tojásokat válasszuk ketté és a tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá.
    Majd keverjük el benne a tojássárgákat és a kissé meghűlt, félre tett csokoládét.
    Végül a lisztben keverjük el a sütőport és a kakaót és óvatosan forgassuk bele a habba.
    A kikevert masszából süssünk 3 db piskóta lapot egy normál méretű tortaformában. ( 22 vagy 24 cm átmérőjű tortaforma legyen. )
    Ha van esetleg 2 egyforma ilyen tortaformánk, akkor egyszerre kettőt is megsüthetünk.( Légkeveréses funkción. ) S utána már csak egy marad.
    De ha csak egy formánk van, akkor egymás után süssük meg a lapokat.
    A tortaformát béleljük ki sütőpapírral és a masszát három fele osztva, az 1/3 részt simítsuk bele a formába. 200 fokon 10-15 perc alatt süssük készre. Sütőtől függ ez az idő.
    Nekem 10 perc elegendő volt hozzá.
    Majd a másik két rész tésztát is ugyanígy süssük meg.
    Végül hűtsük ki a lapokat.
    A kihűlt lapokat ezt követően töltsük meg a töltelékkel.
    Ehhez az epret mossuk meg és nagyon alaposan csepegtessük le.
    Egy villával vagy krumplinyomóval törjük össze.
    A lényeg az, hogy legyenek benne kisebb darabok is, azaz ne legyen folyós teljesen. Ezért sem botmixert használunk hozzá, mert azzal teljesen pürésítjük az egészet.
    Ha ez megvan, az alsó lapra kenjünk 3-4 ek. eper lekvárt vagy dzsemet, ami  sűrűbb állagú és erre simítsuk rá az összetört eper felét.
    Tegyük rá a következő lapot, picit rá is nyomhatjuk.
    Majd újabb lekvár következzen és simítsuk rá a másik rész összetört epret.
    S végül helyezzük rá a harmadik lapot. Ezt is picit nyomjuk rá. 
    Az így összeállított tortát legalább 1 órára tegyük a hűtőbe.
    Ezután a tortát vegyük ki a hűtőből és készítsük el rá a csokimázat. Vízgőz fölött olvasszuk fel ehhez a csokit, majd amikor majdnem felolvadt, adjuk hozzá a habtejszínt és teljesen olvasszuk össze a kettőt.
    A tortát tegyük egy rácsra, alá pedig tegyünk egy sütőpapírral bélelt gáztepsit.
    Kezdjük el rácsurgatni a csokit és ha túl vastagnak ( sűrűnek ) találnánk a tetejét, egy késsel simítsuk azt át. Majd így közepétől elkezdve a csoki csurgatást, az oldalára is rá fog folyni az olvasztott csoki.
    Hagyjuk megdermedni, s amikor már majdnem megdermedt, a tetejére szánt epreket mossuk meg, s egy papírtörlővel felitatva róla a felesleges vizet, vágjuk azokat ketté.
    Helyezzük rá a tortára a nekünk tetsző módon.
    Egy kevéske olvasztott csokival csurgassuk meg az eprek tetejét.
    Ahhoz ugyanabban a tálban, amiben az előbb olvasztottunk csokit, ( nem kell elmosni az előzőleg olvasztott csoki után a tálat )  olvasszunk fel újabb kevés ( 2 kocka ) csokoládét és egy nejlon zacskóba öntsük bele. A zacskót a csoki felső részénél tekerjük meg, s így  kapunk egy kicsike kis zsákocskát. A zacskó száján vágjunk egy kicsike lyukat és így csurgassuk meg az eper szemek tetejét.
    Egy kevés egyben hagyott csokiból pedig késsel vágjunk le nagyon vékony csíkokat és ezeket a csoki forgácsokat tegyük a torta közepére és szélére.
    ( Ezt a műveletet akár az eprek felhelyezése előtt is elvégezhetjük. )
    Utolsó lépésként ismét tegyük hűtőbe, hogy a csoki szépen rádermedjen mindenhol a tortán, majd szervírozzuk a finomságot az ünnepeltnek és a család tagoknak.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!