KRUMPLI FŐZELÉK
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1-1,5 kg burgonya
  • 3-6 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 2-3 ek. ételecet
  • 1 nagy ek. sertés zsír
  • 2 nagy ek. finom liszt
  • 1 tk. őrölt piros paprika
  • 6-8 dl tej
  • víz
  • Elkészítés: Az egész heti étrendünkbe mindég igyekszem egy főzeléket is beiktatni, hiszen arra is van ide haza igényünk és jó ha nemcsak húsétel kerül a család elé. A krumpli főzelék az egyik olyan főzelék, ami gyorsan  elkészül. Bármilyen feltétet készíthetünk hozzá. Lehet az fasírozott, virsli, kolbász különböző képpen megsütve, vagy akár tükörtojást is  süthetünk hozzá. De sorolhatnám még a feltétek sokaságát, hiszen széles a kínálat. Csak rajtunk múlik, hogy mivel tálaljuk, kínáljuk.
    Én jelen esetben sertés húsból készített fasírozottal szervíroztam.
    A burgonya mennyisége nem feltétlen kell, hogy 1 kg legyen, körülbelül 1 kg és 1,5 kg közötti mennyiséget számíthatunk.
    Először a burgonyát pucoljuk meg, majd több vízben mossuk meg.
    Miután megmostuk, vágjuk fel a nekünk tetsző módon. Lehet az karikákra vágva is, de lehet kockázott is a burgonya.
    Tegyük bele egy lábasba, adjunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű sót.
    Két teáskanálnyit mindenképp, mivel a burgonya felissza a sót, így még elképzelhető, hogy utólag is sózni kell.
    Adjuk hozzá a babérlevelet és a fokhagyma gerezdeket.
    Amiket előbb pucoljunk le a héjától és aprítsuk fel kisebb darabokra.
    A fokhagyma mennyisége nálam, ha kisebbek a gerezdek, 5-6 db is lesz, de ha nagy gerezdjei vannak a fokhagymának, 3 is elegendő belőle.
    Én őrölt borsot nem szoktam hozzá adni, de aki szívesen ízesítené azzal is, nyugodtan lehet beleadni 2-3 csipettel.
    Majd öntsük fel annyi vízzel, hogy a krumplikat ellepje a víz.
    Hagyjuk ezután addig főlni, míg puha nem lesz a burgonya.
    Ez körülbelül fél óra.
    Én ekkor egy krumplitörővel kicsit meg szoktam törni, de tényleg csak egy-kétszer, mert szeretjük, ha apróbb darabok is vannak ebben a főzelékben.
    Majd készítsünk egy rántást.
    Az 1 nagyobb ek. sertés zsírt olvasszuk fel egy kisebb lábasban és amint felolvasztottuk, adjuk hozzá a 2 nagy ek. lisztet.
    Ha valaki szívesebben használ olajat, azzal is elkészíthető a rántás. Abban az esetben a zsírnak megfelelő mennyiséget használjon hozzá.
    Én inkább zsírt szoktam használni, így az olaj mennyisége kb. 4-5 ek. lehet. 
    Kevergetve kissé pirítsuk meg a lisztet, de arra ügyeljünk, hogy ne legyen túlpirult. Ez mindössze pár percet vesz igénybe.
    Azután húzzuk le a tűzről és keverjünk hozzá egy jó teáskanálnyi mennyiségű piros paprikát.
    Majd amint elkevertük a paprikát a liszttel, adjunk hozzá kb. 2-3 dl tejet és egy kézi habverővel  keverjük simára.
    Ha kell, még önthetünk hozzá több tejet, hogy hígabb elegyet kapjunk.
    Ezután a krumplihoz adjunk 2 ek. 10%-os ecetet és egy szűrőn keresztül adjuk hozzá a tejjel kikevert rántást.
    Állandó keverés mellett adjunk még hozzá annyi tejet, amennyivel a kellő sűrűséget elérjük.
    Majd jól forraljuk ki a főzeléket.
    Végül egy kóstolás után még akár utána is sózhatunk vagy még ízesíthetjük ecettel is.
    Mellé finom puha kenyeret és a nekünk tetsző feltétet kínálhatunk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!