KRUMPLI FŐZELÉK
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1-1,5 kg burgonya
  • 3-6 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 2-3 ek. ételecet
  • 1 nagy ek. sertés zsír
  • 2 nagy ek. finom liszt
  • 1 tk. őrölt piros paprika
  • 6-8 dl tej
  • víz
  • Elkészítés: Az egész heti étrendünkbe mindég igyekszem egy főzeléket is beiktatni, hiszen arra is van ide haza igényünk és jó ha nemcsak húsétel kerül a család elé. A krumpli főzelék az egyik olyan főzelék, ami gyorsan  elkészül. Bármilyen feltétet készíthetünk hozzá. Lehet az fasírozott, virsli, kolbász különböző képpen megsütve, vagy akár tükörtojást is  süthetünk hozzá. De sorolhatnám még a feltétek sokaságát, hiszen széles a kínálat. Csak rajtunk múlik, hogy mivel tálaljuk, kínáljuk.
    Én jelen esetben sertés húsból készített fasírozottal szervíroztam.
    A burgonya mennyisége nem feltétlen kell, hogy 1 kg legyen, körülbelül 1 kg és 1,5 kg közötti mennyiséget számíthatunk.
    Először a burgonyát pucoljuk meg, majd több vízben mossuk meg.
    Miután megmostuk, vágjuk fel a nekünk tetsző módon. Lehet az karikákra vágva is, de lehet kockázott is a burgonya.
    Tegyük bele egy lábasba, adjunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű sót.
    Két teáskanálnyit mindenképp, mivel a burgonya felissza a sót, így még elképzelhető, hogy utólag is sózni kell.
    Adjuk hozzá a babérlevelet és a fokhagyma gerezdeket.
    Amiket előbb pucoljunk le a héjától és aprítsuk fel kisebb darabokra.
    A fokhagyma mennyisége nálam, ha kisebbek a gerezdek, 5-6 db is lesz, de ha nagy gerezdjei vannak a fokhagymának, 3 is elegendő belőle.
    Én őrölt borsot nem szoktam hozzá adni, de aki szívesen ízesítené azzal is, nyugodtan lehet beleadni 2-3 csipettel.
    Majd öntsük fel annyi vízzel, hogy a krumplikat ellepje a víz.
    Hagyjuk ezután addig főlni, míg puha nem lesz a burgonya.
    Ez körülbelül fél óra.
    Én ekkor egy krumplitörővel kicsit meg szoktam törni, de tényleg csak egy-kétszer, mert szeretjük, ha apróbb darabok is vannak ebben a főzelékben.
    Majd készítsünk egy rántást.
    Az 1 nagyobb ek. sertés zsírt olvasszuk fel egy kisebb lábasban és amint felolvasztottuk, adjuk hozzá a 2 nagy ek. lisztet.
    Ha valaki szívesebben használ olajat, azzal is elkészíthető a rántás. Abban az esetben a zsírnak megfelelő mennyiséget használjon hozzá.
    Én inkább zsírt szoktam használni, így az olaj mennyisége kb. 4-5 ek. lehet. 
    Kevergetve kissé pirítsuk meg a lisztet, de arra ügyeljünk, hogy ne legyen túlpirult. Ez mindössze pár percet vesz igénybe.
    Azután húzzuk le a tűzről és keverjünk hozzá egy jó teáskanálnyi mennyiségű piros paprikát.
    Majd amint elkevertük a paprikát a liszttel, adjunk hozzá kb. 2-3 dl tejet és egy kézi habverővel  keverjük simára.
    Ha kell, még önthetünk hozzá több tejet, hogy hígabb elegyet kapjunk.
    Ezután a krumplihoz adjunk 2 ek. 10%-os ecetet és egy szűrőn keresztül adjuk hozzá a tejjel kikevert rántást.
    Állandó keverés mellett adjunk még hozzá annyi tejet, amennyivel a kellő sűrűséget elérjük.
    Majd jól forraljuk ki a főzeléket.
    Végül egy kóstolás után még akár utána is sózhatunk vagy még ízesíthetjük ecettel is.
    Mellé finom puha kenyeret és a nekünk tetsző feltétet kínálhatunk.
    Mint írtam is, lehet beirdalt és kevés olajon serpenyőben vagy tepsiben sült virsli.
    De süthetünk hozzá sertés húsból összeállított fasírozottat is.
    Bármilyen körettel is kínáljuk, nagyon ízletes főzeléket szervírozhatunk az asztalra.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!