LENCSEFŐZELÉK
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 cs. lencse
  • 1-2 babérlevél
  • 3-4-5 gerezd fokhagyma
  • ecet
  • kb. 1 nagyobb ek. zsír
  • 2-3 ek. liszt
  • kb.1 liter tej
  • őrölt pirospaprika
  • 1 tk. mustár
  • Elkészítés: A lencse főzelék nálunk az egyik legközkedveltebb főzelékek egyike. Nagyon szereti a családom, így meg-meg lepem őket ezzel a kiadós, laktató főzelékkel. 
    Mielőtt elkezdenénk főzni a lencsét, legalább 1 órával előbb kezdjünk neki.
    Előbb válogassuk át, hogy csak ép és tiszta lencse kerüljön főzésre.
    Időnként akad benne 1-1 búza szem szem is, belekeveredve. Majd mossuk meg, s azután áztassuk be annyi hideg vízbe, hogy ellepje a lencsét a víz a tálban. 
    Legalább 1 órát áztassuk, hogy a szemek megdagadjanak, így gyorsabban fog majd megfőlni.
    Persze, ha 2-3 órát hagyjuk duzzadni a szemeket, az még jobb, de 1 óra áztatás is elegendő hozzá.
    Van aki egy egész éjszakára beáztatja és úgy főzi a főzeléket. Én a lencsét nem szoktam ennyi ideig áztatni, csak a száraz babot.
    Ezután, ha letelt a beáztatási időnk, szűrjük le a vizet és 2-3 váltó vízben mossuk meg a lencsét.
    Látni fogjuk, hogy bizony nem szép átlátszó még a vize, csak 2-3 mosás után.
    Egy lábasba tegyük fel főlni a lencsét, annyi vízzel, hogy jól ellepje. Adjunk hozzá sót, babérlevelet, fokhagymát, amit pucoljunk le a héjától és szeletekre vágva tegyük a lencséhez. A fokhagyma gerezdek száma attól függhet, hogy mekkora gerezdek vannak a háztartásunkban. 
    Miután puhára főtt a lencse, ami 30-50 perc között van, a lisztből és zsírból készítsünk rántást. 
    Egy kis lábaskában olvasszuk fel a zsiradékot és adjuk hozzá a lisztet.
    Állandó keverés mellett pirítsuk meg a lisztet. Ez az idő nagyon kevés és folyamatosan keverjük is, mert nagyon könnyen leég a liszt.
    Húzzuk le a tűzről ha megpirítottuk és adjunk hozzá 1 tk. őrölt piros paprikát.
    Azután adjunk a paprikás rántáshoz tejet, először csak 3-4 dl-t, amivel keverjük ki csomómentesre a rántásunkat egy kézi habverővel.
    Majd még egy kevés tejjel lazítsuk annyira, hogy folyósabb állagot kapjunk.
    Mielőtt hozzáadnánk a lencséhez rántást, ecettel ízesítsük a lencsét. Attól függően, hogy hány %-os ecetet használunk, 10 vagy 20 %-osat, 2 -3 ek.-nyit adjunk hozzá. 
    Mindenek előtt kevesebb ecettel ízesítsünk, s a végén kóstolás után még utána ízesíthetünk.
    Ezután adjuk hozzá a már kikevert rántást egy szűrőn keresztül és annyi tejet adagoljunk még hozzá a besűrítés során, hogy egy kellően megfelelő sűrűségű főzeléket kapjunk. Ezt az állandó kevergetés során látjuk, hogy mennyire sűrűsödik be a lencse főzelékünk. 
    Közben tegyük bele a mustárt is és jól forraljuk össze a főzeléket.
    Természetesen kóstoljuk meg a már kész főzeléket és ekkor még utána sózhatunk és ecettel is ízesíthetünk, ha szükség van rá.
    Sajnos a fotó elég rosszul sikerült, majd igyekszem lecserélni.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!