LENCSEFŐZELÉK
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1 cs. lencse 1-2 babérlevél 3-4-5 gerezd fokhagyma só ecet kb. 1 nagyobb ek. zsír 2-3 ek. liszt kb.1 liter tej őrölt pirospaprika 1 tk. mustár
Elkészítés: A lencse főzelék nálunk az egyik legközkedveltebb főzelékek egyike. Nagyon szereti a családom, így meg-meg lepem őket ezzel a kiadós, laktató főzelékkel. 
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Mielőtt elkezdenénk főzni a lencsét, legalább 1 órával előbb kezdjünk neki.
Előbb válogassuk át, hogy csak ép és tiszta lencse kerüljön főzésre.
Időnként akad benne 1-1 búza szem szem is, belekeveredve. Majd mossuk meg, s azután áztassuk be annyi hideg vízbe, hogy ellepje a lencsét a víz a tálban.
Legalább 1 órát áztassuk, hogy a szemek megdagadjanak, így gyorsabban fog majd megfőlni.
Persze, ha 2-3 órát hagyjuk duzzadni a szemeket, az még jobb, de 1 óra áztatás is elegendő hozzá.
Van aki egy egész éjszakára beáztatja és úgy főzi a főzeléket. Én a lencsét nem szoktam ennyi ideig áztatni, csak a száraz babot.
Ezután, ha letelt a beáztatási időnk, szűrjük le a vizet és 2-3 váltó vízben mossuk meg a lencsét.
Ezután, ha letelt a beáztatási időnk, szűrjük le a vizet és 2-3 váltó vízben mossuk meg a lencsét.
Látni fogjuk, hogy bizony nem szép átlátszó még a vize, csak 2-3 mosás után.
Egy lábasba tegyük fel főlni a lencsét, annyi vízzel, hogy jól ellepje. Adjunk hozzá sót, babérlevelet, fokhagymát, amit pucoljunk le a héjától és szeletekre vágva tegyük a lencséhez. A fokhagyma gerezdek száma attól függhet, hogy mekkora gerezdek vannak az egész fokhagyma fejen.
Miután puhára főtt a lencse, ami 40-55 perc között van, a lisztből és zsírból készítsünk rántást. ( Több órai áztatás után akár kevesebb idő is elegendő a puhára való főzéséhez. )

Egy kis lábaskában olvasszuk fel a zsiradékot és adjuk hozzá a lisztet.
Állandó keverés mellett pirítsuk meg a lisztet. Ez az idő nagyon kevés és folyamatosan keverjük is, mert nagyon könnyen leég a liszt.
Húzzuk le a tűzről, ha megpirítottuk és adjunk hozzá 1 tk. őrölt piros paprikát.
Azután adjunk a paprikás rántáshoz tejet, először csak 3-4 dl-t, amivel keverjük ki csomómentesre a rántásunkat egy kézi habverővel.
Majd még egy kevés tejjel lazítsuk annyira, hogy folyósabb állagot kapjunk.
Mielőtt hozzáadnánk a lencséhez rántást, ecettel ízesítsük a lencsét. Attól függően, hogy hány %-os ecetet használunk, 10 vagy 20 %-osat, 2 -3 ek.-nyit adjunk hozzá.
Mindenek előtt kevesebb ecettel ízesítsünk, s a végén kóstolás után még utána ízesíthetünk.
Ezután adjuk hozzá a már kikevert rántást egy szűrőn keresztül és annyi tejet adagoljunk még hozzá a besűrítés során, hogy egy kellően megfelelő sűrűségű főzeléket kapjunk. Ezt az állandó kevergetés során látjuk, hogy mennyire sűrűsödik be a lencse főzelékünk.
Közben tegyük bele a mustárt is és jól forraljuk össze a főzeléket.
Természetesen kóstoljuk meg a már kész főzeléket és ekkor még utána sózhatunk és ecettel is ízesíthetünk, ha szükség van rá.
Nagyon ízletes stefánia vagdalttal vagy sertés húsból készült fasírozottal.
De nagyon illik még hozzá feltétként a tojásfasírt is.
Jó étvágyat kívánok hozzá!