LENCSEFŐZELÉK
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 cs. lencse
  • 1-2 babérlevél
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • ecet
  • kb. 1 ek. zsír
  • 2-3 ek. liszt
  • kb.1 liter tej
  • őrölt pirospaprika
  • 1 tk. mustár
  • Elkészítés: A lencse főzelék nálunk az egyik legközkedveltebb főzelékek egyike. Nagyon szereti a családom, így meg-meg lepem őket ezzel a kiadós, laktató főzelékkel. 
    Mielőtt elkezdenénk főzni a lencsét, legalább 1 órával előbb kezdjünk neki.
    Előbb válogassuk át, hogy csak ép és tiszta lencse kerüljön főzésre. Mossuk meg, majd áztassuk be annyi hideg vízbe, hogy ellepje. Legalább 1 órát áztassuk, hogy a szemek megdagadjanak, így gyorsabban fog majd megfőlni.
    Persze, ha 2-3 órát hagyjuk duzzadni a szemeket, az még jobb, de 1 óra áztatás is elegendő hozzá.
    Van aki egy egész éjszakára beáztatja és úgy főzi a főzeléket. Én a lencsét nem szoktam ennyi ideig, csak a száraz babot.
    Ezután ha letelt a beáztatási időnk, szűrjük le a vizet és 2-3 váltó vízben mossuk meg a lencsét.
    Látni fogjuk, hogy bizony nem szép átlátszó még a vize, csak 2-3 mosás után.
    Egy lábasba tegyük fel főlni a lencsét, annyi vízzel, hogy jól ellepje. Adjunk hozzá sót, babérlevelet, fokhagymát, amit pucoljunk le a héjától és szeletekre vágva tegyük a lencséhez. Miután puhára főtt a lencse, ami 30-50 perc, a lisztből és zsírból készítsünk rántást. 
    Húzzuk le a tűzről és adjunk hozzá 3-4 dl tejet, amivel keverjük csomómentesre a rántásunkat egy kézi habverővel.
    Mielőtt hozzáadnánk a rántást, ecettel ízesítsük. Attól függően, hogy hány %-os ecetet használunk, 10 vagy 20 %-osat, 2 -3 ek.-nyit adjunk hozzá. 
    Mindenek előtt kevesebb ecettel ízesítsünk, s a végén kóstolás után még utána ízesíthetünk.
    Ezután adjuk hozzá a kikevert rántást egy szűrőn keresztül és annyi tejet adagoljunk még hozzá, hogy egy kellően megfelelő sűrűségű főzeléket kapjunk. Ezt az állandó kevergetés során látjuk, hogy mennyire sűrűsödik be a lencse főzelékünk.
    Jól forraljuk ki és a végén ízesítésül tegyük hozzá a mustárt.
    Természetesen kóstoljuk meg a kész főzeléket és ekkor még utána sózhatunk és ecettel is ízesíthetünk, ha szükség van rá.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!