RÁNTOTT SAJTGOLYÓK
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
30-40 dkg reszelt trapista sajt 2 tojás 2 ek. finom liszt pici só pici őrölt bors Panírozáshoz: 1-2 tojás 1-2 ek. liszt 3-4 ek. zsemlemorzsa Sütéshez: 1/2 l olaj
Elkészítés: Ezt a sajtos ételt valamelyik nap sütöttem meg vacsorára. Olyat akartam, ami gyorsan meg van, van is hozzávalóm az elkészítéséhez és finom is. Nagyon sok szakácskönyvem van, gyakran kapok ajándékba is valamilyen szakácskönyvet egy-egy jeles alkalomra, de előszeretettel vásárolok én is kisebb és nem drága sütős-főzős kis szakácskönyveket. Ezt a receptet is egy ilyen olcsóbb könyvben találtam.
Bár a neten is sok helyen megtalálható ez az egyszerű recept.
A trapista - ami lehet más sajt is, pl. gouda, ementáli, stb. - sajtot reszeljük le, de nem fontos a sajtreszelő legkisebb reszelőjén ezt tenni, nyugodtan megtehetjük ezt a nagyobb lyukún is.
Nekem kb. 30 dkg sajtom volt itthon.
Azután adjuk hozzá a kisebb méretű 2 tojást, amit előbb kissé verjünk fel villával egy tányéron. Picit sózzuk és borsozzuk meg, majd a 2 kisebb kanál lisztet is adagoljunk hozzá. Keverjük alaposan össze, a végén simán kézzel is eldolgozhatjuk.
A sajtos keverékből vizes kézzel készítsünk kis golyókat, és azután, ha minddel meg vagyunk, panírozzuk be őket.
Ehhez előbb lisztbe, majd villával felvert tojásba és végül zsemlemorzsába hempergessük meg a sajt golyókat.
Egy lábaskában vagy egy magasabb falú serpenyőben forrósítsuk fel az olajat és a golyókat süssük aranybarnára.
Az olaj alatt a sajtgolyók sütése során, mérsékeljük a lángot, mert gyorsan megégnek ezek a kis sajtos golyók.
Közben fordítsunk rajtuk a sütés során, hogy mindenhol szép piros legyen. Aki nem szeretné ennyire sülten, abban az esetben többször kell átforgatni az olajban, s ha már megfelelőnek találjuk, szedjük ki egy papírtörlővel ellátott tányérra.
Amint a felesleges olajat felitattuk a papírtörlőre, már tálalhatjuk is.
Szerintem nagyon gyorsan elkészíthető, könnyű fogás.
A sajt sem fog kifolyni a sütés közben, ezen sem kell aggódni.
Ebből a sajtmennyiségből nekem 20 db kis sajtgolyó lett, de ettől lehet kevesebbet és többet is készíteni. Úgy viszont a hozzávalók mennyisége változzon.
Én párolt rizzsel és zöld salátával tálaltam, de lehet krumplipürével vagy más körettel is kínálni.
Viszont a rántott sajtgolyókat nem csak főfogásként lehet szervírozni, hanem egy-egy főzelék remek feltétjeként is kitűnő választás.
Jó étvágyat kívánok hozzá!