CSEREPES RÓZSA TORTA
ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Piskóta: 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 5 ek. finom liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 ek. kakaópor
  • Krém: 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 6 dl tej
  • 18 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 25 dkg ráma
  • Torta burkolása és teteje: fondant
  • étcsoki
  • Sütéshez: sütőpapír
  • Elkészítés: Ez a torta az első olyan tortám, amit drótos megoldással készítettem. Már régen kiszerettem volna próbálni és persze nem is tökéletes, de számomra öröm volt, amikor elkészült. Ha szakmai szemmel nézi valaki, akkor biztosan még csiszolna a küllemén, de nekem és a családomnak és főként az ünnepeltnek nagyon tettszett, így szeretném nektek is megmutatni, amit készítettem.
    A cserépnek a tésztája tepsiben lett megsütve, s azután ki lett vágva belőle 2 db. egyforma kör alakú piskóta. 
    Ehhez a tojásokat válasszuk ketté és a tojásfehérjéket a cukorral verjük fel kemény habbá. 
    A cukrot viszont csak akkor adjuk a tojásfehérjékhez, ha már van egy kis habunk.
    Ezután már ne robotgéppel, hanem fakanállal keverjük el a habban a tojások sárgáit, majd az 5 nagy ek. lisztet, amiben keverjük el a sütőport.
    Ezt követően dolgozzuk bele az 1 ek. kakaóport.
    A kevert piskóta masszát öntsük bele a tepsibe, amit már a sütés elején béleljünk ki sütőpapírral.
    Előmelegített sütőben - villanysütőnél 180 fokon, alsó-felső sütésen - süssük készre 25-30 perc alatt.
    Ha megsült, pár perc várakozás után borítsuk ki a piskótát, húzzuk le az aljáról a sütőpapírt és visszafordítva a tésztát, teljesen hűtsük ki.
    Természetesen ha van oda haza kis méretű kerek torta forma, abban is meg lehet sütni. Abban az esetben 2x3 tojásos piskótát süssünk, annyi különbséggel, hogy az arányok ott picit változnak.
    Ott 3 tojás, 3 ek. cukor, 2 ek. liszt, fél cs. sütőpor és 1 lapos ek. kakaó szükséges egy adaghoz. De ekkor két adag piskótát süssünk, s persze a hozzávalók ebben az esetben duplázódnak.
    Ha meghűlt a piskóta, vágjunk ki két egyforma kerek piskóta korongot és mindkettőt vágjuk ketté. Így lesz 4 kerek kis tortalapunk.
    Készítsük el a krémet.
    A pudingporokat és a cukrot keverjük el csomómentesre a tejjel és főzzük fel sűrűre, majd hűtsük ki. Miután kihűlt, keverjük el a rámát és dolgozzuk el a pudinggal.
    Amíg hűl a puding, egy kis lábasban tegyünk fel egy kevéske vizet, a tetejére illesszünk rá egy tálat és tördeljük bele az étcsokit. Ezen a vízgőzön olvasszuk fel a csokit. Ha felolvadt, vegyük le a gőzről és gyakori kevergetés mellett hűtsük ki a csokoládét.
    Osszuk el a krémet. A krém 3/4 részét hagyjuk vaníliásan és az 1/4 részhez keverjük el az olvasztott csokit.
    Ezután töltsük meg a torta lapjait. 
    Az alsó lapra kenjünk a vaníliás krémből kb. 3-4 ek.-nyi mennyiséget, azaz a krém felének majdnem az egészét.
    Majd helyezzük rá a másik lapot és azt kenjük meg a csokis krémmel, abból is kb. 3-4 ek-nyit. ( Maradjon belőle egy kevéske. )
    Tegyük rá a következő piskóta lapot és kenjük meg ugyanennyi krémmel a vaníliással, s itt is maradjon meg egy kicsike krém, ugyanis a megmaradt krémekkel fogjuk megkenni a torta külsejét.
    Végül rakjuk a krém tetejére az utolsó torta lapot. 
    Ezután következik a cserép kialakítása.
    Az utolsó piskóta lap belsejét egy picit ezután vájjuk ki, bár nagyon nem tudjuk, mert eleve nem vastag a torta lap.
    Egy kis késsel előbb vágjunk körbe egy peremet és azután a kés segítségével kicsit vágjunk ki a tortalapból.
    A megtöltött piskótát egy éles késsel faragjuk meg úgy, hogy alul kissé keskenyítsük le a tésztát. Azaz lefelé haladva körben vágjunk le a piskótából, hogy alul keskenyebb legyen a tészta.
    Majd következhet a torta bevonása krémmel.
    Mindkét krémből maradt egy kevés, így a kettő féle krémet egy kézi habverővel keverjük össze. Egy evőkanálnyit tegyünk habzsákba és a többit simítsuk el a torta tetején és az oldalán.
    A habzsákban lévő krémet pedig még körben nyomjuk a krém tetejére.
    Pár órára érdemes hűtőbe tenni a tortát, de minimum egy órára, hogy jobban tudjuk felhelyezni a fondantot.
    Ugyanis ha kicsit " megköt " a krém, sokkal könnyebb a fondanttal dolgozni a tortán.
    Ha eltelt pár óra - nálam késő este készült el a torta és így másnap reggelig állt a hűtőben  - akkor nyújtsuk  ki a fondantot. 
    Ha készen vásárolt fehér vagy általunk készített pillecukros fondantunk van, azt megszínezhetjük kakaóporral vagy készen vett barna ételfestékkel.
    Jelen esetben én készen vettem a fondantot, ugyanis a Lidl-ben pont a cserép színével egyező fondantot lehetett kapni. 25 dkg-s kiszerelésben, de ennyi nekem nem volt elég, még egy kevésre szükség volt. Én kettő db-ot vettem, a másodiknak még a fele lett összegyúrva az egy csomaggal. A végén persze marad majd leeső fondant rész, de az elején a kinyújtáshoz szükséges a picivel több anyag.
    Tehát ha összegyúrtuk, egy ici-pici hintett porcukron nyújtsuk ki a fondantot.
    Ha van esetleg egy forgatható tortatálunk, az nagyon jó, de persze enélkül is remekül be lehet vonni a tortát. 
    A nyújtófa elejére tekerjük rá a fondantot, de csak az elejére egy kicsit, mert ha mindet rátekernénk, összeragadhat a fondant és egy ügyes mozdulattal emeljük át a tortára.
    Ezután előbb az ujjunkkal a bemélyedésen, azaz a kivájt belsőrészen és a cserép peremén igazgassuk el a fondantot, majd óvatosan a kezünkkel az oldalán is simítgassuk le a burkoló anyagot. Közben persze itt-ott emeljük meg a fondantot, igazítsunk rajta, majd ismét emeljük és igazítsuk el a fondantot, amíg el nem érjük a kívánt sima felületet.
    Ha szépen elsimítottuk, s esetleg van simítónk is, még azzal is simítsunk rajta, majd a felesleges lelógó fondantot egy fondant vágóval vagy sima késsel, vagy szikével vágjuk le.Sajnos lelógó részek lesznek, de azt sem kell eldobni, gyúrjuk össze és egy jól lezárt zacskóban, hűtőbe téve még sokáig el áll.
    Ezután a cserép aljára, díszítésnek, és ha van egy kis egyenletlenség, annak elfedésére nyújtsunk ki egy keveset a fondantból és vonalzóval lemérve és levágva egy csíkot helyezzünk fel a cserép aljára. 
    Én először megmértem egy varró cm-el, ami puha, hogy mekkora kell körben, majd kinyújtottam a fondantot és egy mintázót átgörgettem a fondant felszínén és azután a vonalzó segítségével a  fondantvágóval ( kés is jó ) levágtam a kívánt darabot.
    Nekem ez a mintás kis formázóm van, de bármivel készíthetünk a fondantra mintát, de csak úgy simán is jó.
    Ha mindezzel megvagyunk, a cserép tetejére ( ezért kellett kimélyíteni a belsejét a piskótának ), hogy élethűbb legyen, a virágföldet csokivagdalékkal helyettesítjük.
    Egy vágódeszkán kb. 2 csíkot egy tábla csokiból ( kb.1-3 dkg ) éles késsel kicsi nagyon vékony csíkocskákat vágunk. és a kés segítségével rászórjuk a cserép belsejébe. Ne kézzel rakjuk bele a csokit, mert a kéz melegétől nagyon hamar olvad a csokoládé.
    Persze ha valaki reszelve szeretné a csokit a tetejére készíteni, az is jó megoldás.
    Ezzel meg is vagyunk a torta összeállításával.
    S most következik a virág behelyezése a cserépbe.
    Én még régebben vásároltam egy cukrász nagykerben műanyag oszlopokat, amik azt a célt szolgálják, hogy kitámasszák a tortát.
    De mivel ezek az oszlopok üregesek, nagyon jó arra, hogy bele tehessem a virágot, ami papírszalaggal van körbe tekerve, és így a virágszára nem érintkezik a tortával és a krémmel.
    ( A virágszalag is cukrász nagykerből való. )
    Először a torta közepén beszúrtam a műanyag oszlopot, majd kihúzva kikerült a tortából a középrész, s így ott már csak akkora lyuk maradt, ahová a műanyag bekerül. S meg is jelöltem, hogy mekkora darabra lesz szükség.
    Kitoltam azután egy fakanál nyelével a torta maradványt az oszlopból, kimostam, megtöröltem a műanyag rudat és ollóval levágtam a jelölésnél a felesleges darabot.
    Majd visszatettem a méretre vágott darabot a tortába és belehelyeztem a nekünk tetszőleges méretre vágott rózsa csokrot.
    Persze nincs mindenkinek ilyen műanyag oszlop otthon, akkor egy szélesebb szívószál is jó, amibe belefér a rózsa szára. Ha ez sincs, akkor alufóliába is betekerhetjük a szárat, addig a magasságig, ami belemegy a tortába. Hiszen erre csak azért van szükség, hogy a színes papírszalag ne érintkezzen a tortával.
    A csoki vagdalékot ezután igazgassuk el a torta tetején, hogy ne látszódjon ki a csövecske és már készen is van a cserepes rózsa tortánk. 
    A műanyag oszlopokat más tortánál is használtam, ott látható a fotója. Az " emeletes torta puncs és csoki ízesítéssel " tortánál.
    A rózsa elkészítését majd egy másik alkalommal felrögzítem, bemutatom.
    Ha valakinek tetszett és szívesen elkészítené ezt a tortát, kellemes időtöltést kívánok hozzá!