MEGGYES PITE
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • kb. 1/2 kg meggy
  • 30 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 25 dkg porcukor
  • 6 dkg zsír
  • 1 tejföl / 375 g /
  • 2 egész tojás
  • Elkészítés: A meggyes pitének ezt a változatát egy kolléganőmtől kaptam. Nagyon egyszerű a recept és nagyon finom, könnyű a tésztája ennek a a zsírnak köszönhetően. A sütit egyébként nem csak meggyel tudjuk elkészíteni, hanem cseresznyével is megsüthetjük. Én a nyári szezonban cseresznyével és meggyel is megsütöttem. 
    Először a meggyel kezdjünk.  
    Magozzuk ki a meggyet és tegyük egy szűrőbe, hogy a leve lecsepeghessen, hogy ne vizesítse majd át a tésztát.
    Természetesen ez a meggy érési szezonjában van, de ha pl. télen készítjük el ezt a süteményt, akkor befőttet használhatunk hozzá. Bár a befőttel bármikor, télen-nyáron megsüthető.
    Miután a kimagozott meggyek a szűrőben vannak, tegyük is félre, hiszen majd csak a tészta összeállítása után lesz rá szükség.
    A tésztához először robotgéppel habosítsuk ki a porcukrot a tojásokkal és azután adjuk hozzá a zsírt.
    Azzal is jól keverjük ki, s ezt követően kerülhet bele a tejföl.
    Miután ezzel is kikevertük, a lisztben vegyítsük el a sütőport és adjuk az előbbi masszához.
    A liszttel is dolgozzuk össze a keveréket.
    Ezt a masszát egy zsiradékkal kikent és liszttel meghintett tepsibe öntsük bele.  Aki szívesebben használ sütőpapírt, az azzal is kibélelheti a tepsit, de mivel a receptben kikent, kilisztezett tepsi szerepelt, így én is ezen a módon sütöttem meg.
    Ha már belesimítottuk a tésztát, akkor a félre tett kimagozott meggyel szórjuk meg a tészta tetejét.
    200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit és süssük aranybarnára kb. 30-35 perc alatt a meggyes sütit.

    Hagyjuk legalább langymelegre kihűlni és porcukorral meghintve, kockákra vágva szervírozzuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!