SZTRAPACSKA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1 kg burgonya 2 tojás só 30-40 dkg liszt 50 dkg túró 10 dkg füstölt szalonna zsiradék a főzővízbe tejföl a tálaláshoz
Elkészítés: A sztrapacska abban különbözik a sima nokedlitől, hogy ebben van krumpli is. S a krumplit nem főzve használjuk fel ehhez az ételhez, hanem nyersen. A sztrapacskát gyakran juhtúróval szokták készíteni - én is kevertem már össze azzal - de legtöbbször sima, tehéntúróval keverem össze. A recept szerintem nagyon könnyű, bárki könnyen el tudja készíteni. Tehát a burgonyát megpucoljuk, megmossuk és kis lyukú reszelőn ( amit a sajtra is használunk ) lereszeljük. Hozzákeverjük a 2 tojást, a lisztet, ( aminek a mennyisége attól függ, hogy mennyit vesz fel a krumpli, hogy az állaga közepes sűrűségű legyen ) és 1/2-1 kk. sót. Mindezeket jól kikeverjük olyanná, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk. Ha úgy látjuk, hogy túl száraz, kemény a galuska tésztánk, egy kevés vizet adhatunk hozzá, hogy azzal lazítsuk az állagát, de általában erre nincs szükség. Forrásban lévő, sós vízbe kiszaggatjuk a krumplis nokedlit, ugyanúgy, mintha sima nokedlit szaggatnánk. A főzővízbe tegyünk 1 ek. olajat is.
Amikor feljön a víz tetejére a nokedli, akkor még 2-3 percig hagyjuk főlni, mert a nyers krumplinak is meg kell főlnie.
Miután szűrűvel kiszedjük, érdemes egy másik tálba kiszedni, amibe hideg vizet tettünk, ezzel meggátoljuk, hogy összetapadjon a nokedli tésztánk. Szűrjük le a hideg vízből kivéve is azonnal és keverjük át egy picike olajjal. Ha mindet kiszaggattuk és kifőztük, akkor a nokedlit keverjük el a túróval. A füstölt szalonnát kockázzuk fel és egy serpenyőben süssük ki zsírjára. A túró tetejére rakjuk rá a kisült szalonna pörcöt. A kész túrós nokedlit kóstolás után még megsózhatjuk, mert úgy ízesebb, de ne nagyon, mert a szalonna is sós. Tálaláskor tegyünk 1-2 kanál tejfölt a tetejére és természetesen külön tegyünk az asztalra is tejfölt és akár szalonna pörcöt is.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Miután szűrűvel kiszedjük, érdemes egy másik tálba kiszedni, amibe hideg vizet tettünk, ezzel meggátoljuk, hogy összetapadjon a nokedli tésztánk. Szűrjük le a hideg vízből kivéve is azonnal és keverjük át egy picike olajjal. Ha mindet kiszaggattuk és kifőztük, akkor a nokedlit keverjük el a túróval. A füstölt szalonnát kockázzuk fel és egy serpenyőben süssük ki zsírjára. A túró tetejére rakjuk rá a kisült szalonna pörcöt. A kész túrós nokedlit kóstolás után még megsózhatjuk, mert úgy ízesebb, de ne nagyon, mert a szalonna is sós. Tálaláskor tegyünk 1-2 kanál tejfölt a tetejére és természetesen külön tegyünk az asztalra is tejfölt és akár szalonna pörcöt is.
Jó étvágyat kívánok hozzá!