SZTRAPACSKA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1 kg burgonya 2 tojás só 30-40 dkg liszt 50 dkg túró 10 dkg füstölt szalonna zsiradék a főzővízbe tejföl a tálaláshoz
Elkészítés: A sztrapacska abban különbözik a sima nokedlitől, hogy ebben van krumpli is. S a krumplit nem főzve használjuk fel ehhez az ételhez, hanem nyersen. A sztrapacskát gyakran juhtúróval szokták készíteni - én is kevertem már össze azzal is - de legtöbbször sima, tehéntúróval keverem össze. Lehet önmagában is fogyasztani a sztrapacskát, de mellé kínálhatunk tepsiben sült sertés tarját is.
A kettő együtt nagyon laktató és akár egy ünnepi ételnek is emegfelel.
A recept szerintem nagyon könnyű, bárki könnyen el tudja készíteni. Tehát a burgonyát megpucoljuk, megmossuk és kis lyukú reszelőn ( amit a sajtra is használunk ) lereszeljük. Hozzákeverjük a 2 tojást, a lisztet, ( aminek a mennyisége attól függ, hogy mennyit vesz fel a krumpli, hogy az állaga közepes sűrűségű legyen ) és 1/2-1 kk. sót. Mindezeket jól kikeverjük olyanná, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk. Ha úgy látjuk, hogy túl száraz, kemény a galuska tésztánk, egy kevés vizet adhatunk hozzá, hogy azzal lazítsuk az állagát, de általában erre nincs szükség. Forrásban lévő, sós vízbe kiszaggatjuk a krumplis nokedlit, ugyanúgy, mintha sima nokedlit szaggatnánk. A főzővízbe tegyünk 1 ek. olajat is.
Amikor feljön a víz tetejére a nokedli, akkor még 2-3 percig hagyjuk főlni, mert a nyers krumplinak is meg kell főlnie.
Miután szűrűvel kiszedjük, érdemes egy másik tálba kiszedni, amibe hideg vizet tettünk, ezzel meggátoljuk, hogy összetapadjon a nokedli tésztánk. Szűrjük le a hideg vízből kivéve is azonnal és keverjük át egy picike olajjal. Ha mindet kiszaggattuk és kifőztük, akkor a nokedlit keverjük el a túróval. A füstölt szalonnát kockázzuk fel és egy serpenyőben süssük ki zsírjára. A túró tetejére rakjuk rá a kisült szalonna pörcöt. A kész túrós nokedlit kóstolás után még megsózhatjuk, mert úgy ízesebb, de ne nagyon, mert a szalonna is sós. Tálaláskor tegyünk 1-2 kanál tejfölt a tetejére.
Miután szűrűvel kiszedjük, érdemes egy másik tálba kiszedni, amibe hideg vizet tettünk, ezzel meggátoljuk, hogy összetapadjon a nokedli tésztánk. Szűrjük le a hideg vízből kivéve is azonnal és keverjük át egy picike olajjal. Ha mindet kiszaggattuk és kifőztük, akkor a nokedlit keverjük el a túróval. A füstölt szalonnát kockázzuk fel és egy serpenyőben süssük ki zsírjára. A túró tetejére rakjuk rá a kisült szalonna pörcöt. A kész túrós nokedlit kóstolás után még megsózhatjuk, mert úgy ízesebb, de ne nagyon, mert a szalonna is sós. Tálaláskor tegyünk 1-2 kanál tejfölt a tetejére.
De természetesen külön is tehetünk az asztalra tejfölt és akár szalonna pörcöt is.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!