TIRAMISU TEJÉRZÉKENYEKNEK
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1 cs. 4x10 db-os babapiskóta 1 cs. vaníliás pudingpor 5 dl alpró rizs tej 2x3 ek. kristály cukor 1 cs. vaníliás cukor 1 doboz vegán mascarpone 300 ml vegán habtejszín 4 adag főzött kávé 3 kk. rumaroma 1-2 ek. kakaó por
Elkészítés: A tiramisuból már jó néhány recept alapján készült édesség megtalálható az oldalamon, de mivel már más alkalommal is említettem, hogy a tejérzékenység miatt szükség van arra is, hogy tejmentes sütemények és desszertek is készüljenek ide haza, így került sorra az a tiramisu, ami nem okoz egészségügyi problémát a tejérzékeny családtagom számára. A boltokat járva igyekeztem olyan hozzávalót keresgélnem, ami megfelelő lehet és még kicsit pénztárca kímélő is. Így rátaláltam a vegán mascarpone krémre.
Ez a vegán mascarpone szintén 250 gr-os kiszerelésben kapható, mint a sima, általános mascarpone krém.
A különbség annyi, hogy ez növényi eredetű.
Tulajdonképpen ízben nem igazán különbözik a sima mascarpónétól, mivel mindkettő szerintem semleges ízű.
Ugyancsak a keresgélés során bukkantam rá a vegán növényi alapú habtejszínre, ami 500 ml- es kiszerelésben kapható és a tejallergiások nyugodtam készíthetnek belőle tejszínhabot.
A babapiskóta nem tartalmaz tejszármazékot és a pudingpor és vaníliás cukor is olyan, hogy semmilyen tejszármazék sincsen benne.
Az elkészítése ennek a tiramisunak nem sokban tér el a hagyományos pudingos, tejszínhabos változattól, csupán az alapanyagok vannak felcserélve, azaz tejmentesek, s van ami növényi alapú.
Először főzzünk le 4 adag kávét, bár én szoktam kicsivel többet is, ha netán a babapiskóta jobban magába szívja a kávét, s még szükség van további mennyiségre, akkor legyen.
De általában a 4 adag elég szokott lenni.
Hűtsük ki ezt követően a kávét és miután meghűlt, keverjük bele a 3 kk. rumaromát.
Én ettől többet nem tettem bele, de aki még intenzívebben szereti érezni a tiramisuban a rumos ízt, annak javaslom, hogy még tegyen 1-2 kk.-nyi rumaromát, mint az általam megadott mennyiség.
Amíg hűl a kávé, főzzük meg a pudingot.
A pudingpor nálam dr. Oetker puding, mert az sem tartalmaz tejszármazékot, de előfordulhat, hogy más pudingpor igen. Ezért érdemes elolvasni a megvásárolt termékek összetevőit, mielőtt megvennénk azokat.
A pudingport keverjük el 3 ek. cukorral és egy kevés rizs tejjel.
Majd adjuk hozzá a többi tejet is.
Ha kikevertük csomómentesre, főzzük fel sűrűre a pudingot.
Majd azt is hűtsük legalább langyos állagúra.
Ezután egy robotgép segítségével keverjük a langyosra hűlt pudingba a vegán mascarponét, majd a másik adag 3 ek. cukrot szintén keverjük hozzá.
A fél liter folyékony tejszínből 3 dl-t mérjünk ki egy magasabb falú tálba és kezdjük el felverni habnak.
Amikor már keletkezett egy kis hab, adjuk hozzá az 1 cs. vaníliás cukrot és azzal együtt verjük fel kész habbá az egész mennyiséget.
Ha ez is megvan, lassan dolgozzuk bele a pudingos keverékbe.
Majd állítsuk össze a tiramisut.
Készítsünk magunk elé egy olyan tálat, amibe a tiramisut szeretnénk összeállítani, s a babapiskótát és rumaromás kávát is készítsük a kezünk közelébe.
A babapiskótát egyenként mártsuk meg a rumos kávéban, de amint megforgattuk, vegyük is ki, mert elázik a piskóta.
Az elénk készített tálba rakjunk le egy sor kávés piskótát a tál aljára, majd a kirakott piskótákra simítsuk rá a pudingos keverék felét.
Ezután rakjunk még le egy sorban kávéba mártott babapiskótát, s erre simítsuk rá a krém másik felét.
Ezzel el is készült a tiramisu, már csak a tetejét kell meghinteni kakaóporral.
De így is, simán, kakaó nélkül is betehetjük előbb a hűtőbe pár órára a tiramisut és azután szórjunk rá a tetejére kakaóport.
De akár már most is meghinthetjük a kakaóval és kakaósan rakjuk be a hűtőbe.
De mindenképpen legalább pár órát hagyjuk állni a hűtőben, mielőtt felszolgálnánk, hogy az ízek összeérhessenek.
Ennél a tiramisunál elszeretném mondani, hogy az a tapasztalat, hogy ettől a vegán mascarpónétól kicsit szilárdabb állagú lesz a kész tiramisu desszert. Nem lesz annyira krémes, " folyósabb " állagú, viszont az íze ugyanolyan finom lesz, mint a sima tiramisunak.
Ez az édesség főként a tejérzékenyeknek készült, de aki nem szenved ilyen allergiában, az is nyugodtan fogyaszthatja.
Itt a hozzávalóknál a tejérzékenységre figyelünk a leginkább, hogy semmilyen tejszármazék ne kerülhessen bele az édességbe.
Néhány óra hűtés és állás után, szervírozhatjuk is a finom desszertet.
Jó étvágyat kívánok hozzá!