MÁLNÁS MASCARPONÉS TORTA MACARON DÍSZÍTÉSSEL
ÜNNEPI | KIADÓS | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • Piskóta: 3x3 tojás
  • 3x3 ek. kristály cukor
  • 3x3 púp. ek. finom liszt
  • 3x1/2 cs. sütőpor
  • Krém: 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 8 ek. cukor
  • 7 dl tej
  • 50 dkg mascarpone
  • 4 dl habtejszín
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 cs. expressz zselatin fix
  • 30-40 dkg málna
  • Teteje: 10 dkg étcsokoládé
  • 1 dl habtejszín
  • Díszítés: 8-10-12 darab macaron
  • pár szem málna
  • Egyéb: sütőpapír
  • tortapapír
  • Elkészítés: A hétvégén tartottuk az egyik kis unokám születésnapját. Erre az alkalomra málnával gazdagított mascarponés tortát készítettem, aminek a teteje macaronokkal és málna szemekkel lett megdíszítve. Ez volt a kívánság, de persze az ünnepelt számára nem maradhatott el a mintás gyertya és egy Peppa meséből készült malacka figura sem, azaz a Zsoli malacka.
    A kis unokám egyik kedvenc meséje a Peppa és a családja, így nem volt kérdés, hogy valamelyik állat figura legyen a tortán.
    Igaz, az állat figurában és a macaronokban is volt most részemről egy kis " csalás ", mert én magam is meg szoktam csinálni a figurákat a torta tetejére, de most készen vettem egy cukrászdában a Zsoli figurácskát. 
    S hát most a macaronok is készen lettek megvásárolva és nem én sütöttem, mert így elsőre nem akartam megpróbálkozni vele. De ami késik, nem múlik.
    A marcipán figurák megformálásával is meg szoktam birkózni, de erre most nem jutott idő.
    De úgy gondoltam, talán ennyi kis " csalás " belefér.
    Ez a torta most nagyobb méretben készült, a hozzá tartozó csatos torta forma 28 cm-es. De ha 26 cm-es van, az is jó, az is nagyobb méretű lesz.
    Ha viszont normál méretű formában, 22-24 cm-ben szeretnénk elkészíteni a tortát, akkor a krém mennyiségén kell csak változtatni.
    A normál méretű formában készített piskóták ugyanúgy 3x3 tojásosak legyenek. Annyi lesz csak a különbség, hogy picit vastagabb lesz a tésztája, mint jelen esetben.
    Viszont a krém akkor csak 1 adag legyen.
    A mostani krémünk mennyisége 2 adag.
    Ha 26 cm-es formában sütjük és állítjuk össze a tortát, abban az esetben 1,5 adag krém szükséges.
    Ehhez a 28 cm-es torta formához készítsük el a piskótákat.
    Először kapcsoljuk be a sütőnket. Villany tűzhelynél 180 fokra, alsó-felső sütésre, s a hagyományos sütőnél ennek a hőfoknak a megfelelőjére állítsuk a gombokat.
    Majd készítsük elő a torta formát, azaz tegyünk bele sütőpapírt.
    Én úgy szoktam belehelyezni, hogy körbe rajzolom a formát a sütőpapíron és kivágom a megrajzolt sütőpapírt.
    A toll vagy ceruza felőli résszel lefele beleteszem a forma aljába.
    Az oldalára nem teszek sütőpapírt, mert az meggátolja a piskóta szép felemelkedését.
    Ha elkészültünk vele, válasszuk szét ez első piskótához a 3 tojást.
    A tojásfehérjéket kezdjük el felverni és egy kevés hab után, adjuk hozzá a 3 ek. cukrot.
    S azzal verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket.
    Adjuk ezután hozzá a tojássárgákat és most még a robotgéppel habosítsuk tovább, de csak addig, míg szépen elkeveredett benne a tojássárgája.
    Azt követően a lisztben vegyítsük el a sütőport és most már fakanállal, forgassuk bele a tojáshabba.
    Vegyük magunk elé a torta formát és öntsük bele a masszát.
    Készítsünk elő egy torta lapátot és simítsuk el a piskóta keveréket.
    Persze az elsimítást végezhetjük a fakanállal is vagy egy spatulával is.
    Én nagyon szeretem a torta lapátot, mert tökéletesen lehet vele simítani és a forma belső pereméhez rendkívül jól oda lehet férni vele.
    Helyezzük be az előmelegített sütőbe és süssük készre a piskótát 10-12-15 perc alatt.
    Mivel minden sütő más, így a sütési idő is eltérhet. A villany sütőmben 12 perc kellett a sütéshez, míg az anyukám hagyományos sütőjében ez a viszonylag vékony piskóta lap 15 perc alatt sül meg.
    Tűpróbát 10 perc elteltével érdemes végezni.
    Amikor már nem tapad rá a kés vagy más szúró ezsközre a tészta, akkor elkészült a piskóta.
    Vegyük ki a sütőből és néhány percet várjunk vele, míg kivennénk a piskótát a formából.
    Azt a néhány percet megvárva, egy késszel lazítsuk körbe a tésztát a forma oldalpereménél és csatoljuk le az oldalát, majd emeljük le.
    S fordítsuk meg a piskótát és emeljük le az alját is.
    Ekkor a piskótán lévő sütőpapírt óvatosan húzzuk le a tészta aljáról.
    Miután eltávolítottuk a sütőpapírt, fordítsuk meg a piskótát és hagyjuk kihűlni.
    Amikor kivettük a formából és már csücsül a gyúrótáblán vagy tálcán az első piskóta, akkor készítsük újra elő a torta formát.
    Mossuk meg, töröljük szárazra és béleljük ki az alját egy másik sütőpapírral.
    Majd a másik piskóta tésztáját ugyanúgy készítsük el, mint az elsőnél.
    S süssük készre ezt is.
    Végül a harmadikat is.
    Természetesen egyben is megsüthető a piskóta, s azt lehet 3 lapba vágni, de én 3 külön álló piskótát szerettem volna készíteni.
    Amíg hűlnek a piskóták, készítsük el a krémet.
    Azt még szeretném elmondani, hogy nekem pár evőkanál krém megmaradt ebből a 2 adag krémből a betöltés során, de abból babapiskótával rétegezve, málnával kirakva és kakaóval meghintve, két pohárkrémet készítettem.
    Lehet, hogy ennél a 28 cm-es formában készült tortánál is elegendő lett volna a másfél adag krém, de nem akartam kockáztatni, nehogy kevés legyen, így két adag krémet készítettem.
    Az a 4-5 ek-nyi mennyiség pedig, ami fenn maradt, sem veszett kárba.
    Először a két adagnyi krémet készítsük el.
    A pudingporokat keverjük el a kristály cukorral és a tejjel és főzzük fel sűrűre, majd hagyjuk kihűlni.
    Többször kevergessük át és attól sem lesz bőrös a teteje vagy aki lefedi folpackkal a puding tetejét, azzal is kivédhető a bebőrösödése.
    A mascarponét egy tálban a robotgéppel lazítsuk fel, azaz keverjük át és ha már éppen csak langy meleg a vaníliás puding, adjuk hozzá a mascarpónéhoz.
    Keverjük jól el.
    Ezután a 4 dl habtejszínt öntsük egy magasabb falú tálba és kezdjük el felverni. Amikor már egy kevés habot sikerült felverni, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a zselatin fixet.
    A robotgéppel habosítsuk addig, amíg el nem érjük a kívánt állagot.
    Én nagyon szeretem a növényi tejszínt, nem csak tejallergia esetén, hanem máskor is, mert sokkal könnyebben felverhető.
    Így ennél a krémnél is ezt használtam.
    Fél literes kiszerelésben lehet megvásárolni.
    1 dl mennyiséget elvettem belőle és azt félre tettem a tetejére a csokihoz a hűtőszekrénybe és a többit már nem kellett külön kimérni, hiszen az 4 dl volt.
    De természetesen nem muszáj ilyen habtejszínt használni, mindenki olyan terméket vásároljon, amit szívesen használ vagy használt eddig.
    A felvert tejszínhabot keverjük el a mascarponés, pudingos krémmel.
    Még ekkor is lehet használni robotgépet hozzá.
    Amikor kikevertük a krémet, 4 evőkanállal tegyünk félre a tetejére.
    A többibe pedig tegyünk bele 30-40 dkg málnát.
    Ami lehet friss málna is, de lehet fagyasztott is.
    Ha az utóbbit használjuk hozzá, akkor előbb azt engedjük fel, ne legyen fagyos, majd jól csepegtessük le a levétől.
    Bármelyiket is használjuk hozzá, finom lesz vele a krém.
    Néhány szép szemet tegyünk félre a tetejére, s a többit keverjük el a krémmel.
    Én most fagyasztott málnát használtam, ezért a tetejére kivettem egy tányérra pár szemet a a fagyott málnák közül a kiengedés előtt. Azt külön hagytam felolvadni.
    A többit, miután kiolvadt, szűrőn át lecsepegtettem és kicsit még kanállal rá is segítettem a leve kicsepegésére.
    Most összeállíthatjuk a tortát.
    Erre is két módon kerülhet sor.
    Az első, hogy egy tálcán, tányéron összetöltjük a krémmel a piskóta lapokat és mehet a hűtőbe, s majd  később átemeljük a kínáló torta tálra.
    Vagy rögtön azon állítjuk össze a tortát.
    Én az utóbbi módon tettem.
    Ehhez fogjuk a torta tálat és tegyük rá a torta papírt.
    Fogjuk a sütőpapírt és kicsivel nagyobb kört rajzoljunk meg és vágjunk ki belőle, mint maga a torta forma.
    A kivágott kerek lapnak a közepéből vágjunk ki egy kisebb kört és az így kapott lyukas, keskeny körívet két oldalt vágjuk el, azaz vágjuk ketté.
    Ezt a két félkörívet rátesszük a torta papír szélére, s ha kell, mert kevésnek bizonyult, pótolunk még mellé.
    Erre ráhelyezzük az egyik piskóta lapot.
    Talán jól kivehető a képen a sütőpapír széle.
    A lényeg az, hogy a sütőpapírnak csak egy kis része legyen a torta széle alatt. Amikor majd már megdíszítjük a végén a tortát, akkor óvatosan kivesszük, kihúzzuk ezeket a darab sütőpapírokat a torta alól, így semmilyen krém, ill. csoki maradvány nem lesz a tortapapíron és még  átemelni sem kellett a kész tortát.
    Tehát ráfektetjük a sütőpapírra az első piskótát.
    Készítsük magunk mellé a krémet és felezzük el. Az egyik részét ezután kenjük rá a piskóta lapra.
    Ha kicsit soknak találjuk a krémet, mindet ne simítsuk rá, mert az sem jó, ha túlontúl sok benne a krém.
    A krém tetejére fektessük rá a második piskóta lapot és erre simítsuk rá a másik rész krémet.
    De ha előbb az első rész krémnél soknak találtuk a krémet, itt is  hagyjunk ki egy keveset, vagyis ugyanannyit, mint az első betöltésnél. Végül helyezzük rá a harmadik lapot.
    Ezt úgy tegyük, hogy a piskóta alja kerüljön felülre.
    Ezáltal egy nagyon egyenletes, sima felső részt fogunk kapni.
    A félre tett 4 evőkanál krémet tegyük a tetejére és szépen simítsuk el.
    Az oldalát is szépen simítsuk el egy késsel vagy egy simító lapáttal.
    Ha szükséges, a megmaradt krémből kipótolhatjuk, hogy szép, sima felületet kapjunk.
    Tegyük néhány órára - 4-5 óra - hűtőbe és csak azután vonjuk be a tetejét csokimázzal.
    Ehhez vízgőz fölött olvasszunk fel 10 dkg, azaz 1 tábla csokoládét.
    Ami lehet ét vagy tejcsoki is.
    Amint felolvadt, adjuk hozzá a félretett 1 dl folyékony habtejszínt.
    Kicsit kevergessük még a vízgőz fölött és azután levéve keverjük addig, míg egyneművé nem válik a csoki a tejszínnel.
    Vegyük ki a hűtőszekrényből a tortát és simítsuk rá a torta tetejére a csoki ganachet, ami most nem lett nagyon folyós, csak kellemesen lágy.
    Hagyjuk kicsit dermedni, s ezután egy villának a végével húzogassunk lefelé haladva a  csoki peremén csíkocskákat.
    Ezt követően óvatosan távolítsuk el a sütőpapír részeket a torta széle alól.
    Tegyük ismét hűtőbe a tortát, majd amint megint pihent jó pár órát a hűvösben, azután díszítsük meg a torta tetejét.
    Én a felszolgálás előtt, az utolsó órában tettem ezt csak.
    A macaronokkal, marcipán figurával és a félretett málna szemekkel a nekünk tetsző módon díszíthetjük.
    A macaronokat rátehetjük állítva, fektetve vagy ígyis-úgyis, mint ahogy én is díszítettem. 
    Az oldalához is illeszthetünk párat.
    Mivel már megdermedt a csoki a torta tetején, s nem lenne jó, ha eldőlnének a macaronok, egy pici olvasztott csokival oda rögzíthetjük a csokimázhoz.
    A macaronok közé néhány helyre tegyük oda a félre tett málna szemeket.
    Aki szeretné, ehető cukorgyönggyel is megszórhatja a torta tetejét, de ez most így a maga egyszerűségében lett mutatós.
    Természetesen, ha kis gyermeket szeretnénk meglepni a tortával, akkor a neki szóló díszeket, marcipán vagy fondant figurákat se felejtsük el.
    De ez a torta bárki más számára is elkészíthető, a felnőtteknek készítve is örömet szerezhetünk vele.
    S nincs más hátra, minthogy az ünnepelt és a vendégsereg elé szervírozzuk a finom málnás, mascarponés tortát.
    Kellemes tortázást!

    Jó étvágyat kívánok hozzá!