MÁLNÁS MASCARPONÉS TORTA MACARON DÍSZÍTÉSSEL
ÜNNEPI | KIADÓS | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
Piskóta: 3x3 tojás 3x3 ek. kristály cukor 3x3 púp. ek. finom liszt 3x1/2 cs. sütőpor Krém: 2 cs. vaníliás pudingpor 8 ek. cukor 7 dl tej 50 dkg mascarpone 4 dl habtejszín 2 cs. vaníliás cukor 1 cs. expressz zselatin fix 30-40 dkg málna Teteje: 10 dkg étcsokoládé 1 dl habtejszín Díszítés: 8-10-12 darab macaron pár szem málna Egyéb: sütőpapír tortapapír
Elkészítés: A hétvégén tartottuk az egyik kis unokám születésnapját. Erre az alkalomra málnával gazdagított mascarponés tortát készítettem, aminek a teteje macaronokkal és málna szemekkel lett megdíszítve. Ez volt a kívánság, de persze az ünnepelt számára nem maradhatott el a mintás gyertya és egy Peppa meséből készült malacka figura sem, azaz a Zsoli malacka.
A kis unokám egyik kedvenc meséje a Peppa és a családja, így nem volt kérdés, hogy valamelyik állat figura legyen a tortán.
Igaz, az állat figurában és a macaronokban is volt most részemről egy kis " csalás ", mert én magam is meg szoktam csinálni a figurákat a torta tetejére, de most készen vettem egy cukrászdában a Zsoli figurácskát.
S hát most a macaronok is készen lettek megvásárolva és nem én sütöttem, mert így elsőre nem akartam megpróbálkozni vele. De ami késik, nem múlik.
A marcipán figurák megformálásával is meg szoktam birkózni, de erre most nem jutott idő.
De úgy gondoltam, talán ennyi kis " csalás " belefér.
Ez a torta most nagyobb méretben készült, a hozzá tartozó csatos torta forma 28 cm-es. De ha 26 cm-es van, az is jó, az is nagyobb méretű lesz.
Ha viszont normál méretű formában, 22-24 cm-ben szeretnénk elkészíteni a tortát, akkor a krém mennyiségén kell csak változtatni.
A normál méretű formában készített piskóták ugyanúgy 3x3 tojásosak legyenek. Annyi lesz csak a különbség, hogy picit vastagabb lesz a tésztája, mint jelen esetben.
Viszont a krém akkor csak 1 adag legyen.
A mostani krémünk mennyisége 2 adag.
Ha 26 cm-es formában sütjük és állítjuk össze a tortát, abban az esetben 1,5 adag krém szükséges.
Ehhez a 28 cm-es torta formához készítsük el a piskótákat.
Először kapcsoljuk be a sütőnket. Villany tűzhelynél 180 fokra, alsó-felső sütésre, s a hagyományos sütőnél ennek a hőfoknak a megfelelőjére állítsuk a gombokat.
Majd készítsük elő a torta formát, azaz tegyünk bele sütőpapírt.
Én úgy szoktam belehelyezni, hogy körbe rajzolom a formát a sütőpapíron és kivágom a megrajzolt sütőpapírt.
A toll vagy ceruza felőli résszel lefele beleteszem a forma aljába.
Az oldalára nem teszek sütőpapírt, mert az meggátolja a piskóta szép felemelkedését.
Ha elkészültünk vele, válasszuk szét ez első piskótához a 3 tojást.
A tojásfehérjéket kezdjük el felverni és egy kevés hab után, adjuk hozzá a 3 ek. cukrot.
S azzal verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket.
Adjuk ezután hozzá a tojássárgákat és most még a robotgéppel habosítsuk tovább, de csak addig, míg szépen elkeveredett benne a tojássárgája.
Azt követően a lisztben vegyítsük el a sütőport és most már fakanállal, forgassuk bele a tojáshabba.
Vegyük magunk elé a torta formát és öntsük bele a masszát.
Készítsünk elő egy torta lapátot és simítsuk el a piskóta keveréket.
Persze az elsimítást végezhetjük a fakanállal is vagy egy spatulával is.
Én nagyon szeretem a torta lapátot, mert tökéletesen lehet vele simítani és a forma belső pereméhez rendkívül jól oda lehet férni vele.
Helyezzük be az előmelegített sütőbe és süssük készre a piskótát 10-12-15 perc alatt.
Mivel minden sütő más, így a sütési idő is eltérhet. A villany sütőmben 12 perc kellett a sütéshez, míg az anyukám hagyományos sütőjében ez a viszonylag vékony piskóta lap 15 perc alatt sül meg.
Tűpróbát 10 perc elteltével érdemes végezni.
Amikor már nem tapad rá a kés vagy más szúró ezsközre a tészta, akkor elkészült a piskóta.
Vegyük ki a sütőből és néhány percet várjunk vele, míg kivennénk a piskótát a formából.
Azt a néhány percet megvárva, egy késszel lazítsuk körbe a tésztát a forma oldalpereménél és csatoljuk le az oldalát, majd emeljük le.
S fordítsuk meg a piskótát és emeljük le az alját is.
Ekkor a piskótán lévő sütőpapírt óvatosan húzzuk le a tészta aljáról.
Miután eltávolítottuk a sütőpapírt, fordítsuk meg a piskótát és hagyjuk kihűlni.
Amikor kivettük a formából és már csücsül a gyúrótáblán vagy tálcán az első piskóta, akkor készítsük újra elő a torta formát.
Mossuk meg, töröljük szárazra és béleljük ki az alját egy másik sütőpapírral.
Majd a másik piskóta tésztáját ugyanúgy készítsük el, mint az elsőnél.
S süssük készre ezt is.
Végül a harmadikat is.
Természetesen egyben is megsüthető a piskóta, s azt lehet 3 lapba vágni, de én 3 külön álló piskótát szerettem volna készíteni.
Amíg hűlnek a piskóták, készítsük el a krémet.
Azt még szeretném elmondani, hogy nekem pár evőkanál krém megmaradt ebből a 2 adag krémből a betöltés során, de abból babapiskótával rétegezve, málnával kirakva és kakaóval meghintve, két pohárkrémet készítettem.
Lehet, hogy ennél a 28 cm-es formában készült tortánál is elegendő lett volna a másfél adag krém, de nem akartam kockáztatni, nehogy kevés legyen, így két adag krémet készítettem.
Az a 4-5 ek-nyi mennyiség pedig, ami fenn maradt, sem veszett kárba.
Először a két adagnyi krémet készítsük el.
A pudingporokat keverjük el a kristály cukorral és a tejjel és főzzük fel sűrűre, majd hagyjuk kihűlni.
Többször kevergessük át és attól sem lesz bőrös a teteje vagy aki lefedi folpackkal a puding tetejét, azzal is kivédhető a bebőrösödése.
A mascarponét egy tálban a robotgéppel lazítsuk fel, azaz keverjük át és ha már éppen csak langy meleg a vaníliás puding, adjuk hozzá a mascarpónéhoz.
Keverjük jól el.
Ezután a 4 dl habtejszínt öntsük egy magasabb falú tálba és kezdjük el felverni. Amikor már egy kevés habot sikerült felverni, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a zselatin fixet.
A robotgéppel habosítsuk addig, amíg el nem érjük a kívánt állagot.
Én nagyon szeretem a növényi tejszínt, nem csak tejallergia esetén, hanem máskor is, mert sokkal könnyebben felverhető.
Így ennél a krémnél is ezt használtam.
Fél literes kiszerelésben lehet megvásárolni.
1 dl mennyiséget elvettem belőle és azt félre tettem a tetejére a csokihoz a hűtőszekrénybe és a többit már nem kellett külön kimérni, hiszen az 4 dl volt.
De természetesen nem muszáj ilyen habtejszínt használni, mindenki olyan terméket vásároljon, amit szívesen használ vagy használt eddig.
A felvert tejszínhabot keverjük el a mascarponés, pudingos krémmel.
Még ekkor is lehet használni robotgépet hozzá.
Amikor kikevertük a krémet, 4 evőkanállal tegyünk félre a tetejére.
A többibe pedig tegyünk bele 30-40 dkg málnát.
Ami lehet friss málna is, de lehet fagyasztott is.
Ha az utóbbit használjuk hozzá, akkor előbb azt engedjük fel, ne legyen fagyos, majd jól csepegtessük le a levétől.
Bármelyiket is használjuk hozzá, finom lesz vele a krém.
Néhány szép szemet tegyünk félre a tetejére, s a többit keverjük el a krémmel.
Én most fagyasztott málnát használtam, ezért a tetejére kivettem egy tányérra pár szemet a a fagyott málnák közül a kiengedés előtt. Azt külön hagytam felolvadni.
A többit, miután kiolvadt, szűrőn át lecsepegtettem és kicsit még kanállal rá is segítettem a leve kicsepegésére.
Most összeállíthatjuk a tortát.
Erre is két módon kerülhet sor.
Az első, hogy egy tálcán, tányéron összetöltjük a krémmel a piskóta lapokat és mehet a hűtőbe, s majd később átemeljük a kínáló torta tálra.
Vagy rögtön azon állítjuk össze a tortát.
Én az utóbbi módon tettem.
Ehhez fogjuk a torta tálat és tegyük rá a torta papírt.
Fogjuk a sütőpapírt és kicsivel nagyobb kört rajzoljunk meg és vágjunk ki belőle, mint maga a torta forma.
A kivágott kerek lapnak a közepéből vágjunk ki egy kisebb kört és az így kapott lyukas, keskeny körívet két oldalt vágjuk el, azaz vágjuk ketté.
Ezt a két félkörívet rátesszük a torta papír szélére, s ha kell, mert kevésnek bizonyult, pótolunk még mellé.
Erre ráhelyezzük az egyik piskóta lapot.
Talán jól kivehető a képen a sütőpapír széle.
A lényeg az, hogy a sütőpapírnak csak egy kis része legyen a torta széle alatt. Amikor majd már megdíszítjük a végén a tortát, akkor óvatosan kivesszük, kihúzzuk ezeket a darab sütőpapírokat a torta alól, így semmilyen krém, ill. csoki maradvány nem lesz a tortapapíron és még átemelni sem kellett a kész tortát.
Tehát ráfektetjük a sütőpapírra az első piskótát.
Készítsük magunk mellé a krémet és felezzük el. Az egyik részét ezután kenjük rá a piskóta lapra.
Ha kicsit soknak találjuk a krémet, mindet ne simítsuk rá, mert az sem jó, ha túlontúl sok benne a krém.
A krém tetejére fektessük rá a második piskóta lapot és erre simítsuk rá a másik rész krémet.
De ha előbb az első rész krémnél soknak találtuk a krémet, itt is hagyjunk ki egy keveset, vagyis ugyanannyit, mint az első betöltésnél. Végül helyezzük rá a harmadik lapot.
Ezt úgy tegyük, hogy a piskóta alja kerüljön felülre.
Ezáltal egy nagyon egyenletes, sima felső részt fogunk kapni.
A félre tett 4 evőkanál krémet tegyük a tetejére és szépen simítsuk el.
Az oldalát is szépen simítsuk el egy késsel vagy egy simító lapáttal.
Ha szükséges, a megmaradt krémből kipótolhatjuk, hogy szép, sima felületet kapjunk.
Tegyük néhány órára - 4-5 óra - hűtőbe és csak azután vonjuk be a tetejét csokimázzal.
Ehhez vízgőz fölött olvasszunk fel 10 dkg, azaz 1 tábla csokoládét.
Ami lehet ét vagy tejcsoki is.
Amint felolvadt, adjuk hozzá a félretett 1 dl folyékony habtejszínt.
Kicsit kevergessük még a vízgőz fölött és azután levéve keverjük addig, míg egyneművé nem válik a csoki a tejszínnel.
Vegyük ki a hűtőszekrényből a tortát és simítsuk rá a torta tetejére a csoki ganachet, ami most nem lett nagyon folyós, csak kellemesen lágy.
Hagyjuk kicsit dermedni, s ezután egy villának a végével húzogassunk lefelé haladva a csoki peremén csíkocskákat.
Ezt követően óvatosan távolítsuk el a sütőpapír részeket a torta széle alól.
Tegyük ismét hűtőbe a tortát, majd amint megint pihent jó pár órát a hűvösben, azután díszítsük meg a torta tetejét.
Én a felszolgálás előtt, az utolsó órában tettem ezt csak.
A macaronokkal, marcipán figurával és a félretett málna szemekkel a nekünk tetsző módon díszíthetjük.
A macaronokat rátehetjük állítva, fektetve vagy ígyis-úgyis, mint ahogy én is díszítettem.
Az oldalához is illeszthetünk párat.
Mivel már megdermedt a csoki a torta tetején, s nem lenne jó, ha eldőlnének a macaronok, egy pici olvasztott csokival oda rögzíthetjük a csokimázhoz.
A macaronok közé néhány helyre tegyük oda a félre tett málna szemeket.
Aki szeretné, ehető cukorgyönggyel is megszórhatja a torta tetejét, de ez most így a maga egyszerűségében lett mutatós.
Természetesen, ha kis gyermeket szeretnénk meglepni a tortával, akkor a neki szóló díszeket, marcipán vagy fondant figurákat se felejtsük el.
De ez a torta bárki más számára is elkészíthető, a felnőtteknek készítve is örömet szerezhetünk vele.
S nincs más hátra, minthogy az ünnepelt és a vendégsereg elé szervírozzuk a finom málnás, mascarponés tortát.
Kellemes tortázást!
Jó étvágyat kívánok hozzá!