KÜRTŐS KALÁCS SÜTŐBEN SÜTVE
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 50 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 kk. cukor
  • 10 dkg olvasztott ráma
  • 2 ek. cukor
  • 2 tojás
  • csipet só
  • Tetejére: 5 dkg darált dió, hozzá 5 dkg cukor, 1 vaníliás cukor
  • 5 dkg cukor, hozzá 1 vaníliás cukor és 1-2 kk. őrölt fahéj
  • Kenéshez: olvasztott ráma
  • Formákra: 6 db. üres sörös doboz, hozzá alufólia
  • Elkészítés: A kürtős kalácsnak ezt az elkészítési módját szintén a barátnőmtől kaptam, gyorsan ki is próbáltam, mert így nemcsak parázs fölött lehet sütni kürtős kalácsot. Bár úgy még sosem próbáltam, annak ellenére, hogy már vásároltam hozzá kürtős kalács sütő farudat.
    Egyszer majd úgyis ki szeretném próbálni, de addig is a sütőben való megsütése lesz az opció.

    A tésztához az élesztőt a kevés cukorral a langyos tejben felfuttatjuk. 
    Majd a többi többi hozzávalót  tegyük egy tálba, adjuk hozzá a felfutott élesztőt is és gyúrjuk össze, s szépen dagasszuk ki a tésztát.
    A kidagasztott tészta tetejét hintsük meg egy picike liszttel és egy konyharuhával takarjuk le.
    Majd meleg helyen kelesszük duplájára.
    Ezalatt az üres sörös dobozokat vonjuk be alufóliával, úgy, hogy az alufólia teljesen beborítsa, a doboz külseje mindenhol fedve legyen.
    Azután, ha megkelt a tésztánk,  gyúrjuk finoman át és nyújtsuk ki 1/2 cm vastagságúra.
    Derelyevágóval kb. 3 cm széles csíkokat vágjunk a tésztán, s olyan hosszúakat, amekkorára nyújtottuk a tésztát. 
    Mikróban olvasszunk fel egy kevés rámát. Majd a bevont sörös dobozokon lévő alufóliát kenjük le az olvasztott rámával.
    Az első dobozra tekerjük rá az első tésztacsíkot. 
    Végezzük úgy a feltekerést, hogy a tésztacsíkok fedjék is egy kicsit egymást. 
    A már feltekert tésztát szintén kenjük le olvasztott rámával és hempergessük meg cukros dióba.
    A következő feltekert tésztát pedig a cukros fahéjba forgassuk meg. Folytassuk mindaddig, míg tart az alapanyagunk. 
    Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, rakjuk egymás mellé a kalácsokat és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt süssük szép arany barna színűre. 
    Amikor készen van, néhány perces várakozás után - mert túl forró - szépen le lehet húzni a sörös dobozról. 
    Sajnos nem fényes a külseje, mint amikor parázson sül, hiszen akkor a forgatás során rákaramellizálódik a cukor, s igaz a vásárokban kaphatót sem múlja felül, de így sütőben sülve is
    nagyon finom! 
    Szerintem a 6 kürtős kalács akkor jó a családnak, ha legalább 3-4 családtag is körbe üli az asztalt az elfogyasztásához, hiszen frissen fogyasztva élvezhető finomság.
    Ezért aki kevesebbet szeretne készíteni, a megadott hozzávalók feléből is elegendő összeállítani hozzá a tésztát.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!