KÓKUSZOS KEKSZTEKERCS
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
50 dkg darált háztartási keksz 25 dkg ráma 4 ek. barack lekvár 2 ek. kakaópor 20 dkg porcukor 1,5-2 dl tej 2 ek. kókuszreszelék 1/4 üvegcse rumaroma Krém: 15 dkg ráma 12 dkg porcukor Feltekeréshez: folpack 2x2 ek. kókuszreszelék
Elkészítés: A főzős oldalamon már 1-2 féle keksztekercsnek a receptje megtalálható. Az egyik féle meggyes, a másik főzött krémes töltelékkel gazdagított, s a mostani viszont a leggyakrabban, legegyszerűbben elkészíthető keksztekercs. Ezt is gondolom különböző arányokkal lehet összeállítani, ki milyen receptet ismer. Így most megosztom veletek azt a receptet, ahogyan én készítem.
Ha egészben vásárolt háztartási kekszünk van, akkor első lépésként daráljuk azt le. De vásárolhatunk az üzletekben már előre megdarált kekszet.
A darált kekszet öntsük bele egy tálba, majd adjuk hozzá a szobahőmérsékletű rámát, a lekvárt, a porcukrot - ennek hiányában használhatunk kristály cukrot is, de a porcukor a finomsága miatt jobb választás - a 2ek. kókuszreszeléket, a rumaromát és annyi tejet, amennyivel jól gyúrható masszát fogunk kapni.
Először így csak 1,5 dl tejet adagoljuk a szárazanyagokhoz és ezzel gyúrjuk össze a hozzávalókat.
S ha még úgy érezzük, hogy szükséges, akkor adjunk hozzá még 1/2 dl tejet.
Ha összegyúrtuk az alapanyagokat, vegyük ketté a masszát és így formázzunk két cipót.
Tegyük most ezt félre és készítsük el a rámás krémet.
Ami nagyon-nagyon egyszerű.
A szobahőmérsékletű 15 dkg rámát elektromos habverővel keverjük át és adjuk hozzá a 12 dkg porcukrot.
Majd ezzel is keverjük ki simára géppel.
Felezzük el a krémet, csak úgy szemmel.
A félretett kekszmassza egyik cipóját ezután nyújtsuk ki.
Ehhez először egy fólia darabot vágjunk le, kb. 40-50 centimétereset, azt terítsük magunk elé az asztalra, hintsük meg 2 ek. kókuszreszelékkel. Majd ezen a kókuszreszelékkel megszórt fólián nyújtsuk ki a kekszünket.
A rámás, porcukros krém felét erre a kinyújtott felületre simítsuk el, majd a fólia segítségével tekerjük fel a kekszes tésztát.
Az így kapott rudat csavarjuk be a fóliába, s a két végét tekerjük meg.
Járjunk el így a másik kekszes cipóval is.
Legalább 3-4 órára tegyük hűtőbe, s amikor már az ízek összeértek, vegyük ki a hűtőből, majd tekerjük ki a fóliából és szeleteljük fel.
Azt még szeretném megemlíteni, hogy én mindég aromát szoktam használni a sütijeimhez, nem pedig rumot.
De az a tapasztalatom, hogy nem mindegyik fajta rumaroma adja vissza azt ízt, amit szeretnénk.
Nekem a jamaikai és a kingston rumaroma vált be. Ezekben még sosem csalódtam. Próbáljátok ti is ki.
Jó étvágyat kívánok hozzá!