KÓKUSZOS KEKSZTEKERCS
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • 25 dkg ráma
  • 4 ek. barack lekvár
  • 2 ek. kakaópor
  • 20 dkg porcukor
  • 1,5-2 dl tej
  • 2 ek. kókuszreszelék
  • 1/4 üvegcse rumaroma
  • Krém: 15 dkg ráma
  • 12 dkg porcukor
  • Feltekeréshez: folpack
  • 2x2 ek. kókuszreszelék
  • Elkészítés: A főzős oldalamon már 1-2 féle keksztekercsnek a receptje megtalálható. Az egyik féle meggyes, a másik főzött krémes töltelékkel gazdagított, s a mostani viszont a leggyakrabban, legegyszerűbben elkészíthető keksztekercs. Ezt is gondolom különböző arányokkal lehet összeállítani, ki milyen receptet ismer. Így most megosztom veletek azt a receptet, ahogyan én készítem.
    Ha egészben vásárolt háztartási kekszünk van, akkor első lépésként daráljuk azt le. De vásárolhatunk az üzletekben már előre megdarált kekszet.
    A darált kekszet öntsük bele egy tálba, majd adjuk hozzá a szobahőmérsékletű rámát, a lekvárt, a porcukrot - ennek hiányában használhatunk kristály cukrot is, de a porcukor a finomsága miatt jobb választás - a 2ek. kókuszreszeléket, a rumaromát és annyi tejet, amennyivel jól gyúrható masszát fogunk kapni.
    Először így csak 1,5 dl tejet adagoljuk a szárazanyagokhoz és ezzel gyúrjuk össze a hozzávalókat.
    S ha még úgy érezzük, hogy szükséges, akkor adjunk hozzá még 1/2 dl tejet.
    Ha összegyúrtuk az alapanyagokat, vegyük ketté a masszát és így formázzunk  két cipót.
    Tegyük most ezt félre és készítsük el a rámás krémet.
    Ami nagyon-nagyon egyszerű.
    A szobahőmérsékletű 15 dkg rámát elektromos habverővel keverjük át és adjuk hozzá a 12 dkg porcukrot. 
    Majd ezzel is keverjük ki simára géppel.
    Felezzük el a krémet, csak úgy szemmel.
    A félretett kekszmassza egyik cipóját ezután nyújtsuk ki.
    Ehhez először egy fólia darabot vágjunk le, kb. 40-50 centimétereset, azt terítsük magunk elé az asztalra, hintsük meg 2 ek. kókuszreszelékkel. Majd ezen a kókuszreszelékkel megszórt fólián nyújtsuk ki a kekszünket.
    A rámás, porcukros krém felét erre a kinyújtott felületre simítsuk el, majd a fólia segítségével tekerjük fel a kekszes tésztát. 
    Az így kapott rudat csavarjuk be a fóliába, s a két végét tekerjük meg.
    Járjunk el így a másik kekszes cipóval is.
    Legalább 3-4 órára tegyük hűtőbe, s amikor már az ízek összeértek, vegyük ki a hűtőből, majd tekerjük ki a fóliából és szeleteljük fel.
    Azt még szeretném megemlíteni, hogy én mindég aromát szoktam használni a sütijeimhez, nem pedig rumot. 
    De az a tapasztalatom, hogy nem mindegyik fajta rumaroma adja vissza azt ízt, amit szeretnénk.
    Nekem a jamaikai és a kingston rumaroma vált be. Ezekben még sosem csalódtam. Próbáljátok ti is ki.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!