MÁLNÁS-TEJSZÍNES TORTA
EGYSZERŰ | KREATÍV | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 5 tojás
  • 10 dkg kristály cukor
  • 10 dkg finom liszt
  • 2 ek. kakaópor
  • 1 cs. sütőpor
  • Krém: 30-35 dkg málna
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 2,5 dl víz
  • 8 dkg porcukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 4 dl habtejszín
  • 1 cs. expressz zselatin fix
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • Teteje: 10 dkg étcsokoládé
  • 1 dl folyékony habtejszín
  • Díszítés: fondant figura
  • cukor virágok vagy hópelyhek vagy málna szemek
  • Elkészítés: Ezt a tortát a " Nők lapja konyha desszert " újság 2017/1 számában találtam. Nagyon tettszett az egyszerűsége, bár én egy kicsit változtattam rajta. Az újságban friss málnát kellett használni a torta elkészítéséhez, de ennek hiányában, fagyasztott málna került a krémbe. ( De nyáron, a málna szezon idején majd friss málnából is elkészítem. ) Így a tetején lévő díszítés sem málna volt, hanem cukor díszek és az általam készült fondant figura.
    Ez a torta a fiam feleségének a születésnapjára készült és mivel imádja a cicákat, ezért került a torta tetejére is cica.
    ( Annak elkészítését külön oldalon bemutatom. )
    A torta elkészítéséhez melegítsük elő a sütőt ( ha elektromos, akkor 170 fokra ) és kezdjük el a tésztát összeállítani. 
    A torta formánkat - ami nálam 22 cm átmérőjű - béleljük ki sütőpapírral és tegyük félre.
    A tojásokat válasszuk ketté és a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá. 
    Menet közben adjuk hozzá a cukrot és azzal együtt verjük fel a végső állagig.
    Azután egy fakanállal keverjük hozzá a tojások sárgáit, majd a sütőporral elvegyített lisztet is.
    Végül forgassuk bele a kakaóport. A kikevert masszát simítsuk bele a torta formába és az előmelegített sütőben süssük készre kb. 25-30 perc alatt. Tűpróbát mindenképpen végezzünk.
    Ezután a formából kivéve ( a sütőpapírt is húzzuk le az aljáról ) hűtsük ki.
    Majd készítsük el a krémet.
    Ha fagyasztott málnával dolgozunk, mint jelen esetben is, akkor a fagyasztóból már órákkal előbb vegyük ki a mirelit gyümölcsöt és hagyjuk kiolvadni.
    S ezután helyezzük egy szűrőbe és a felesleges levet szűrjük le, arra most nem lesz szükségünk.
    A leszűrt málnát tegyük egy kis lábasba és a porcukorral és 1,5 dl vízzel forraljuk össze. A vaníliás pudingport keverjük el a maradék 1 dl vízzel és adjuk a málnához, majd sűrítsük be az egészet.
    Ezután hűtsük ki a málnás, pudingos krémet.
    Ha kihűlt, robotgéppel keverjük hozzá a mascarponét.
    Majd verjük fel habbá a folyékony habtejszínt a vaníliás cukorral.
    Amikor már keletkezett egy lazább hab a tejszínből, adjuk hozzá a zselatin fix-et és azzal verjük fel véglegessé a tejszínhabot.
    Ha elértük a kellő állagot, a málnás krémmel dolgozzuk össze az egészet.
    Ezután állítsuk össze a tortát.
    ( A tejszínhab vásárlásakor érdemes fél literes habtejszínt vásárolni és abból kimérni az adagokat. )
    A kihűlt piskóta tésztát vágjuk három lapba vagy aki úgy szeretné, két lapba is vághatja. Én három lapba vágtam a piskótát.
    S a krémmel töltsük meg a lapokat oly módon, hogy a torta tetejére és az oldalára is maradjon krém. Azaz 3 kanálnyit vegyünk el belőle és a töltés után kenjük be a tortánkat ezzel a mennyiségű krémmel.
    A torta tetejére készítsünk egy csoki ganache-t. Ez nem más, mint vízgőz fölött olvasztott csokoládé, tejszínnel összeolvasztva.
    Tehát a  gázra egy kis lábasban lévő vízre tegyünk egy akkora tálat, ami jól illeszkedik a lábasra, és a tálba tördeljük bele a csokit. Néhai kevergetés mellett olvasszuk fel a vízgőzön a csokoládét és amikor a már szinte teljesen elolvadt, adjuk hozzá az 1 dl folyékony habtejszínt, és kevergessük addig, míg teljesen felolvad. Ez pár pillanat alatt meg van.
    Ezután levéve a lábasról a megolvasztott csokit, néhány perc várakozás után kezdjük el középen rácsurgatni a torta közepére. S hagyjuk, hogy szépen lecsordogáljon a torta oldalára is. 
    Ennél a tortánál az a lényeg, hogy teljesen ne fedje be az oldalát a csoki - ahhoz több csokira lenne szükség - mert ez így a rácsurgatott csokival lesz látványos.
    Hagyjuk dermedni a csokoládé bevonatot és amikor már majdnem megdermedt, akkor tegyük rá az általunk szánt díszítéseket. Ami lehet málna, vegyes gyümölcs, különböző fondant vagy marcipán figurák.
    Én a cicával és gombolyagával és cukor hópelyhekkel díszítettem.
    Pár óra ( minimum fél nap ) hűtőszekrényben való állás után szervírozhatjuk is a finom tortát.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!