CITROMOS-TEJSZÍNES SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 9 tojás
  • 18 dkg cukor
  • 22 dkg finom liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • Krém: 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 2 citrom
  • 10 dkg cukor
  • 5 dl habtejszín ( Meggle vagy Hulala )
  • 1 cs. express zselatin fix
  • 2,5 dl víz
  • a tepsibe sütőpapír
  • teteje: porcukor
  • Elkészítés: Ezt az egyszerű süteményt a Nők lapja desszert  újság 2017/1. számában találtam. Nagyon jó kis süti receptek vannak benne. Ezt a könnyű receptet karácsonykor készítettem, s az tettszett meg benne leginkább, hogy nem túl édes, s mivel a családom azt kérte, hogy ne legyenek  nagyon édes sütemények, így esett erre a választásom. Bár egy pici változtatást tettem, de csak annyiban, hogy a megadott habtejszín nálam kevesebb volt. S zselatin por helyett zselatin fix-et használtam.

    Ehhez a sütihez a piskóta 3 vékony kis lap. 
    Egyszerre kevertem össze az alapanyagokat és egymás után sütöttem meg a piskóta lapokat.
    Eleinte tartottam attól, hogy az állás miatt összeesik majd a sütés előtt a   megmaradt piskóta tészta, de szerencsére nem változott az állaga. De ha valaki úgy találja jobbnak, hogy külön-külön keveri ki a piskóta tésztát, azaz 3-szor 3 tojásos piskótát süt, az is jó lesz.
    Először melegítsük elő a sütőnket, majd válasszuk szét a tojásokat.
    A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral és azután keverjük el benne a tojások sárgáit.
    Majd a lisztben keverjük el a sütőport és dolgozzuk el a tojáshabos alappal.
    Egy normál tepsit béleljünk sütőpapírral és simítsuk bele a tészta 1/3 részét. 
    Az előmelegített sütőben süssük készre a vékony piskóta lapot kb. 10-12 perc alatt.
    A megmaradt piskóta masszát osszuk még el ketté és először az egyik részt simítsuk ugyanilyen módon a tepsibe. Szintén ennyi idő alatt süssük meg, s végül a harmadik lapot is süssük készre.
    Még egy hasznos tanácsot szeretnék itt elmondani. Amikor ilyen vékony piskóta lapokat sütünk, sokkal kevesebb tészta kerül a tepsibe, mint pl. egy hat tojásos piskótánál, így az elsimítása is nehezebb. Én ezért ezt a műveletet egy tortalapáttal szoktam végezni, s nem fakanállal. Ugyanis azzal jól oda lehet simítani a tepsi sarkába a masszát és persze egyenletesen is lehet kiteríteni a piskóta tésztát.
    Miután megsültek a lapok, hűtsük ki azokat. A legegyszerűbb és leggyorsabb módja ennek az, hogy vegyük ki a tepsiből a piskótát, húzzuk le róla a sütőpapírt, majd fordítsuk vissza a piskótát. S már hagyhatjuk is hűlni a lapokat.
    Ezalatt készítsük el a krémet.
    A citromokat mossuk meg és az egyik citromnak a héját reszeljük le és azt tegyük félre. ( A másik citrom héjára most ugyan nincs szükségünk, de azt is külön lereszelhetjük és félre lehet tenni más sütihez. )
    A citromoknak a levét facsarjuk ki - mag ne maradjon benne - és keverjük el egy kisebb lábasban a cukorral és 1 dl vízzel, majd ezt a citromos szirupot forraljuk fel.
    Közben a pudingport keverjük simára a megmaradt 1,5 dl vízzel és miután felforrt a szirup, adjuk hozzá és főzzük sűrűre.Ezt követően hűtsük ki.
    A habtejszínt ezután kezdjük el felverni és menet közben adjuk hozzá a zselatin fixet. Végül verjük fel a végleges állapotára.
    Amikor kihűlt a puding, keverjük el a habtejszínnel - én ezt a műveletet is robotgéppel végeztem, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl kemény ezáltal a hab - és a végén fakanállal forgassuk bele a reszelt citrom héjat.
    A kihűlt piskóta lapokat kenjük meg a ketté felezett krémmel és hagyjuk hidegen állni a citromos süteményt. Fél nap állás után már szépen szeletelhető. De ha több ideig hagyjuk állni, a citrom íze még jobban érvényesülni fog a süteményben.
    A tetejét hintsük meg porcukorral és kockákra vágva szervírozzuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!