RÓZSASZÍN SZELET
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Tészta: 30 dkg liszt 1 tojásnyi sertés zsír 1 cs. szalalkáli 1 tojás 4 ek. porcukor 1 kis ü. vérnarancs aroma ( 30 ml ) kevés tej- kb. 1 dl kevés zsír vagy ráma a tepsi lekenéséhez kevés liszt a gyúrótábla megszórásához Krém:4 ek. liszt 4 dl tej 2 cs. vaníliás cukor 25 dkg ráma 20 dkg porcukor Teteje: porcukor
Elkészítés: Ennek a süteménynek főként az a jellegzetessége, hogy rózsaszínű. S a rózsaszín színt a vérnarancs aroma teszi lehetővé. Sok helyen, az interneten " Flamingó szeletként " található meg, de én Rózsaszín szeletként ismerem. Réges-régen kaptam ezt a receptet és szerintem nagyon egyszerű összeállítani, megsütni és készre elkészíteni ezt a süteményt. És persze nem utolsó szempont az sem, hogy nem kell hozzá sok tojás, így az ára igen gazdaságos.




Az elkészítése nem igényel sok időt, mindenkinek bátran merem ajánlani a kipróbálását.
A tésztához először tegyük egy tálba a finom lisztet és azután egy csészébe mérjünk ki 1 dl tejet. Öntsük hozzá a csomag szalalkálit és kevergessük addig, míg a szalalkáli felolvad. ( Ez nem túl sok idő. )
Azután a liszthez adjunk 1 egész tojást, egy tojásnyi nagyságú sertészsírt ( ami 1 evőkanálnak felel meg ), majd adjuk hozzá a 4 ek. porcukrot is.
Végül tegyük a tálba az aromát és a tejben feloldott szalalkálit.
Aztán kezdjük el összedolgozni a tálban az alapanyagokat.
Miután összeállt a tészta, egy liszttel kissé meghintett gyúrótáblán folytassuk a tészta összegyúrását.
Nekem nem kellett hozzá sem plusz tej és liszt sem, de függ ez attól is, hogy mekkora a tojás.
Ha úgy érezzük, hogy ragad a tészta, egy kicsi lisztet - kb. 1 ek. - még adhatunk hozzá, vagy ha keményebbnek érezzük, még pár ml tejet önthetünk hozzá. De szerintem ezek a hozzávalók elegendőek ahhoz, hogy egy szép, lágy tésztát kapjunk.

Azután a tésztát vágjuk 3 cipóra.
Úgy a legkönnyebb körülbelül egyforma méretűre vágni, hogy a begyúrt tésztát henger alakúra formázzuk és ezután osztjuk el 3 felé.
A gyúrótáblát lisztezzük meg és az első cipót nyújtsuk ki akkorára, amekkora a tepsink hátulja.
Majd egy ecsettel vékonyan kenjük le a tepsi hátoldalát sertés zsírral vagy esetleg rámával, de a zsír jobb, mivel a tésztában is zsír van.
S a nyújtófa segítségével tegyük rá a kinyújtott tészta lapot.
Ha így nehezebben megy, úgy is feltehetjük szépen, egyenletesen, hogy a tészta két oldalát felhajtjuk és így rátesszük a tepsi hátára, majd azon lehajtjuk a tészta részeket. Akár így, akár úgy tesszük rá a tepsire, azután szépen igazgassuk el a tésztát, hogy pont annyi és olyan legyen a tészta mérete, mint a tepsi.
Helyezzük az előmelegített sütőbe a rácsra a tepsit, természetesen a tésztával felfelé és süssük 10 percig a lapot.
Esetleg akinek a sütője jobban süt, 8 perc is elegendő lehet.
Amikor kinyitjuk a sütő ajtaját, arra készüljünk fel, hogy a szalalkálinak igen szúrós szaga van, így ne lepődjünk meg, hogy szinte csípni fogja a szemünket és az orrunkat. De ez ilyen, ilyennek kell lennie. Azután persze elillan ez a csípős illat.

Minden cipóval járjunk el ugyanígy és ha már megsültek a rózsaszín lapok, készítsük el a krémet.
A 4 ek. lisztet, ami ne legyen nagyon púpozott ek. keverjük el csomómentesre a 4 dl tejjel és az 1 cs. vaníliás cukorral. Majd főzzük fel sűrűre.
S ezután hűtsük ki.
A rámát keverjük ki a porcukorral és az 1 cs. vaníliás cukorral.
Majd miután kihűlt a főzött lisztes alap, dolgozzuk össze a kikevert rámával.
S ha már a lapok is meghűltek, állítsuk össze a süteményt.
Az alsó lapra simítsuk rá a krém felét, majd erre helyezzük rá a második lapot.
Ezt a lapot kenjük meg a másik rész krémmel és illesszük rá a harmadik lapot.

Kissé a kezünkkel finoman nyomjuk is rá a legfelső lapot, de tényleg csak óvatosan.
Majd hagyjuk másnapig állni a süteményt, hogy a tészta szépen megpuhuljon a krémtől.
Szeletelés előtt hintsük meg a tetejét porcukorral.
Akkor lesz igazán szép a sütemény szeletünk, ha előbb levágjuk körben a szélét, s ezt követően szeleteljük fel a süteményt.
Szerintem nagyon finom, ízletes süti, érdemes kipróbálni.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Lupercalia
2019-01-03
Kedves Erzsike! Köszönjük szépen az újévi jókívánságokat! Mi is nagyon boldog új évet kívánunk Neked és a családnak! Szeretettel: Andrea
erzsike
2018-12-29
Kedves Andrea! Köszönöm szépen és ezúton én is kívánok neked és a párodnak Nagyon boldog, eredményekben, sikerekben gazdag új esztendőt! Szeretettel: Erzsike
Lupercalia
2018-12-24
Kedves Erzsike! Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánok Neked és a családodnak! Sok szeretettel üdvözöllek: Andrea.