KEFÍRES MEGGYES SZELET
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 2 tojás
  • 1 vaníliás cukor
  • 3 dl cukor
  • 4 dl liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 nagy doboz kefír
  • 1 dl olaj
  • ráma és liszt a tepsi kikenéséhez és szórásához
  • 40-50 dkg magozott meggy
  • Elkészítés: A meggyes piskóták, piték, sütemények azok nálunk megunhatatlanok. Minden változatában készíthetem a meggyes sütiket, a család nagyon szereti. Mindenek előtt elmondanám, hogy a hozzávalóknál a dl-t nem írtam el, valamikor én is így kaptam ezt a receptet, ezért nem is másítottam át. Ezért a méréshez  mércés edényt használok ( ezen fel vannak tüntetve a cukorra, lisztre is a dl-ek ), de ennek hiányában nyugodtan használhatunk 1 dl-es poharat.

    A meggyet, ha nem magozott befőttet  használunk hozzá, hanem friss gyümölcsből készítjük, először magozzuk ki és tegyük egy szűrőben félre. 
    A szűrő azért hasznos ilyenkor, mert a felesleges meggy lé lecsepeg, hiszen ha nagyon leveses még a meggy, abban az esetben eláztatja a sütemény tésztáját.
    Ha magozott befőttet használunk, azt csak öntsük ki a szűrőbe és hagyjuk lecsepegni a levétől, más dolgunk nincs is vele.
    Azután a megadott hozzávalókat a meggy kivételével keverjük ki. Azaz a tojást habosítsuk ki a kétféle cukorral, majd adjuk hozzá az olajat és a kefírt.
    Mindkettővel keverjük át a tojásos alapot és végül a sütőporral elvegyített lisztet is dolgozzuk hozzá.
    Rámával kikent és liszttel megszórt vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük bele a masszát. 
    A tetejét szórjuk meg a félre tett magozott meggyel és 200 fokra előmelegített sütőben süssük a tésztát aranybarnára kb. 30 perc alatt. 
    Mielőtt kivennénk a sütőből, végezzünk tűpróbát.
    Kihűlés után kockákra vágva, porcukorral meghintve kínáljuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!