SAJTOS RÚD ÉLESZTŐSEN
EGYSZERŰ | KIADÓS | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 50 dkg finom liszt
  • 2 tk. só
  • 2 dkg élesztő
  • kb. 3 ek. tejföl
  • 20 dkg zsír
  • 2 tojás
  • 25 dkg reszelt trapista sajt
  • sütőpapír
  • Elkészítés: A sajtos rúd elkészítésének számos receptje van, így akár édesanyánktól, akár szakács-illetve süteményes könyvből vagy éppen az interneten található főzős blogokból rengeteg változatát ismerhetjük, fedezhetjük fel. Az oldalamon már található olyan receptem, ami a sajtos rúd receptje, de ezt a sajtos finomságot én magam is az interneten leltem meg. Limara pékségéből származik a recept, ki is próbáltam akkor amikor rátaláltam, s egy könnyű, finom sós ropogtatni való került az asztalra.
    Ennél az élesztős tésztánál még az is nagy előny, hogy nem kell keleszteni a tésztát, csak kis ideig pihentetni.
    Először akkor állítsuk össze a tésztát. 
    A lisztet szórjuk egy tálba, morzsoljuk rá az élesztőt.
    Majd adjuk hozzá a sót, a zsírt, a tejfölt és az 1 tojást. Jól gyúrjuk össze és ezután egy konyharuhával letakarva pihentessük 15 percet.
    Miután letelt a pihentetési idő, a gyúrótáblánkat lisztezzük meg és nyújtsuk ki a tésztát. A nyújtás során arra figyeljünk, hogy ne legyen túl vékony a tészta.
    Azután egy kis tálkába villával verjük kissé fel a megmaradt 1 tojást és ecsettel kenjük meg vele a tésztát.
    Szórjuk meg gazdagon reszelt sajttal, majd hintsük meg kicsit sóval és derelye vágóval vagy egy jó éles késsel vágjuk fel csíkokra.
    De akinek úgy könnyebb, a sajt rászórása előtt is felvághatja a kinyújtott és tojással lekent tésztalapot. 
    Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral - ennek hiányában kenjük le a tepsi alját zsírral - és fektessük bele szép sorban a sajtos tészta rudakat.
    Kis távolságot hagyjunk közöttük, mert sülés közben nőni fognak.
    Előmelegített sütőben süssük aranybarnára a sajtos rudakat.
    A sütési idő kb. 20-25 perc. ( Ez sütőtől függően változhat. )
    Nagyon egyszerűen elkészíthető és finom, sós édesség.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!