SAJTOS RÚD ÉLESZTŐSEN
EGYSZERŰ | KIADÓS | GYORS
HOZZÁVALÓK
50 dkg finom liszt 2 tk. só 2 dkg élesztő kb. 3 ek. tejföl 20 dkg zsír 2 tojás 25 dkg reszelt trapista sajt sütőpapír
Elkészítés: A sajtos rúd elkészítésének számos receptje van, így akár édesanyánktól, akár szakács-illetve süteményes könyvből vagy éppen az interneten található főzős blogokból rengeteg változatát ismerhetjük, fedezhetjük fel. Az oldalamon már található olyan receptem, ami a sajtos rúd receptje, de ezt a sajtos finomságot én magam is az interneten leltem meg. Limara pékségéből származik a recept, ki is próbáltam akkor amikor rátaláltam, s egy könnyű, finom sós ropogtatni való került az asztalra.
Ennél az élesztős tésztánál még az is nagy előny, hogy nem kell keleszteni a tésztát, csak kis ideig pihentetni.
Először akkor állítsuk össze a tésztát.
A lisztet szórjuk egy tálba, morzsoljuk rá az élesztőt.
Majd adjuk hozzá a sót, a zsírt, a tejfölt és az 1 tojást. Jól gyúrjuk össze és ezután egy konyharuhával letakarva pihentessük 15 percet.
Miután letelt a pihentetési idő, a gyúrótáblánkat lisztezzük meg és nyújtsuk ki a tésztát. A nyújtás során arra figyeljünk, hogy ne legyen túl vékony a tészta.
Azután egy kis tálkába villával verjük kissé fel a megmaradt 1 tojást és ecsettel kenjük meg vele a tésztát.
Szórjuk meg gazdagon reszelt sajttal, majd hintsük meg kicsit sóval és derelye vágóval vagy egy jó éles késsel vágjuk fel csíkokra.
De akinek úgy könnyebb, a sajt rászórása előtt is felvághatja a kinyújtott és tojással lekent tésztalapot.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral - ennek hiányában kenjük le a tepsi alját zsírral - és fektessük bele szép sorban a sajtos tészta rudakat.
Kis távolságot hagyjunk közöttük, mert sülés közben nőni fognak.
Előmelegített sütőben süssük aranybarnára a sajtos rudakat.
A sütési idő kb. 20-25 perc. ( Ez sütőtől függően változhat. )
Nagyon egyszerűen elkészíthető és finom, sós édesség.
Jó étvágyat kívánok hozzá!