FÜSTÖLT CSÜLÖK FŰSZERES BURGONYÁVAL
KIADÓS | EGYSZERŰ | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
1 nagy vagy 2 kisebb füstölt csülök 2 kg burgonya 10 dkg sütőráma só 2 gerezd fokhagyma 1 babérlevél 1 cs. sült krumpli fűszerkeverék
Elkészítés: Ezt a fenséges főételt karácsony egyik napján készítettem az egyik fogásnak, a sokadik főétel mellé. Mi nagyon szeretjük a füstölt húsokat, s azon belül a csülköt is. A füstölt csülköt már bármelyik nagyobb bevásárló központban is be tudjuk szerezni, de akár hentes üzletekben, ABC-ben is hozzá juthatunk. Én magam két kisebb csülköt vásároltam. Ezeket a csülköket nem áztattam be előző este, mert ezek gyors füstölésűek és nem úgy van füstölve, mint a háztáji csülök, így annyira nem is sós.





Először jó alaposan mossuk meg a csülköt, ahol kell, kicsit súroljuk is le a füstös részt egy tiszta ( új ) dörzsis szivaccsal és tegyük bele egy nagy fazékba. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Tehát a fazék akkora legyen, amekkorában kényelmesen elfér akár az egy, akár a kettő csülök.
Tegyük fel a gázra főlni. Amikor forr már a víz, ezt a vizet öntsük le. Ugyanis én ezt a vizet le szoktam önteni, hogy ne legyen még véletlenül sem túl sós majd a csülök.
S azután újra öntsük fel ugyanennyi mennyiségű vízzel.
Ekkor már tegyük bele a babérlevelet és a két gerezd tisztított fokhagymát is.
Hagyjuk addig főlni, amíg a csülök puha nem lesz. Ez az idő legalább 2 óra, de meglehet, hogy ennél is több valamivel, de két óránál kicsit kevesebb is lehet. Egy óránál érdemes ellenőrizni, hogy mennyire puhult meg, azaz egy kést szórjunk bele és ha azt tapasztaljuk, hogy nehezen megy bele a kés, akkor annak még főlnie kell. Nekem két óra főzés szükségeltetett hozzá.

Ha puha a csülök hús, öntsük le róla a vizet, s vegyük ki egy tálra vagy tálcára és hagyjuk kicsit hűlni. Legalább fél órát, de jobb ha egy órát is hűl, hiszen akkor szebben szeletelhető a hús.
Ezalatt pucoljuk meg a krumplit, vágjuk hasábokra és annyi vízben, amennyi ellepi, tegyük fel főlni. A főzővízbe tegyünk egy csapott kisebb evőkanál sót.
Ha megfőlt a krumpli, szűrjük le és tegyük félre, amíg előkészítjük a csülköt.
A krumpli főzésénél viszont arra ügyeljünk, hogy ne főzzük szét, mert akkor mancsossá válik.
A langyosra hűlt csülköt, illetve csülköket ezután szeleteljük fel, a csontot eltávolítva a húsok közül.
Egy gáztepsit kenjünk ki rámával és rendezzük el egyenletesen rajta a burgonya gerezdeket. Az egészet hintsük meg sült krumpli fűszerkeverékkel ( nem kell az egész csomag ), de ennek hiányában az ételízesítő is remek ízesítő. Egy pici sót is hinthetünk rá, de valóban csak keveset, mert a fűszersó is tartalmaz sót.
Ezt követően helyezzük a burgonyák tetejére a csülök szeleteket. Ide-oda tegyünk kis darabokat a rámából vagy aki jobban szereti a vajat, akkor vajból és 200 fokra előmelegített sütőben süssük át a húst a burgonyával.
Sok idő nem kell neki, kb. 20-25 perc, amíg az ízek összeérnek.

Természetesen nemcsak gáztepsin lehet elkészíteni, illetve felsorakoztatni a csülök szeleteket a krumpliágyon, hanem kisebb, vagyis normál méretű tepsiben is átsüthető ez a finom fogás.

Abban az esetben sűrűbben férnek el a csülökhús szeletek, de a végeredményen ez nem változtat.

S nemcsak karácsonykor kerülhet ez a finomság az asztalra, hanem egy vasárnapi ebédnél is megörvendeztethetjük vele a családunkat.
Ízletes savanyúsággal és tormával, s finom, puha kenyérrel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!