BOLOGNAI SPAGETTI
EGYSZERŰ | GYORS | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 1 csomag spagetti tészta
  • 1 üveg kész bolognai spagetti mártás
  • 40-50 dkg sertés darálthús
  • bors
  • ételízesítő
  • oregánó
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek zsír
  • reszelt trapista sajt
  • Elkészítés: Szerintem a bolognai spagetti az egyik legegyszerűbben elkészíthető  ételek közé sorolható. Az igaz, hogy én üveges mártást szoktam hozzá használni, de én úgy gondolom, hogy ami finom és meggyorsíthatja a dolgunkat, az sosem baj. 
    Először tegyünk fel egy fazékban bőven vizet, adjunk hozzá egy kk. sót és 1 ek. olajat. S hagyjuk a vizet felforrni.
    Amíg nem kezd el forrni a víz, elkezdhetünk a darált húsos alappal dolgozni.
    A hagymát pucoljuk le a héjától és vágjuk kis kockákra.
    Majd a sertés zsírt vagy aki szívesebben használ olajat, akkor a zsírnak megfelelő mennyiségű olajat, azaz kb. 2-3 ek.-nyit olvasszunk fel egy lábasban és amikor már felmelegedett a ( bármelyik ) zsiradék, dobjuk rá a hagymát. 
    Kevergetve kissé pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a darált húst.
    Gyakori kevergetés mellett pirítsuk addig a húst, amíg szét nem esik a hús kis darabjaira, s meg nem pirul rendesen.
    Ez az idő kb. 20 perc.
    Szerintem nem szabad elkapkodni a hús pirítását, mert fontos, hogy a húsok minden részecskéje átsüljön és ne legyenek közte rózsaszín, azaz nyers darabok.
    A hús pirítása során ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, picit ételízesítőzzük meg a hús alapot. Egy kevés oregánóval is hintsük meg, de nem kell sok belőle, mert a mártásban is van.
    1-2 gerezd fokhagymát pucoljunk le a héjától és vagy kicsire felaprítva vagy fokhagyma nyomón átnyomva, szintén adjuk a húsos keverékhez.
    S egy fél deci vagy valamicskével több vizet is adhatunk hozzá, de sok nem kell, mert a hús is enged magából levet a párolódás során.
    Közben, ha forr a főzővíz a tésztához, a tésztát ebben a lobogó, sós vízben főzzük ki. Én úgy szoktam ezt végezni, hogy miután 3 darabba előbb összetöröm a spagettit - lehet 2-be is vagy akár egyben hagyva is - beleteszem a vízbe és kb. 5 percig néha megkeverve főzöm a tésztát.
    Majd elzárom alatta a lángot és lefedem fedővel.
    Így hagyom állni a tésztát még kb. 5-8 percig.
    Pár perc után megnézem, kiveszek egy tésztadarabot, megkóstolom és valószínű, hogy ekkor még kell állnia, hogy puhuljon a forró vízben, ismét lefedem.
    S néhány perc múlva újból leellenőrzöm, s ha már puha, le is szűrhető a  tészta.
    Én le szoktam hideg vízzel is öblíteni, de ha valaki nem szokta, akkor azt készítse a megszokott módon. Miután leszűrtük, hagyjuk jól lecsepegni és  egy kevés étolajjal keverjük át. S tegyük félre.
    A darált húst amint  készre pároljuk, adjuk hozzá a boltban vásárolt bolognai mártást és az egészet jól forraljuk össze. 
    Én magam még szoktam kicsit tovább hagyni összefőlni, nem túl sok ideig, kb. 10 percig. De ekkor már lángelosztót érdemes a lábas alá tenni és a hőfokot is csökkenteni kell, hogy ne égjen le.
    Miután összefőztük és felforraltuk a mártást a hússal együtt, el is készültünk a bolognaival.
    Ezután már tálalható is a tésztával az egytálétel. 
    Tálaláskor szórjuk meg a tetejét reszelt trapista sajttal és úgy fogyasszuk.


    Jó étvágyat kívánok hozzá!