TEJSZÍNES-SONKÁS CSIRKEMELL
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
2 csirkemellfilé 1 fej ( kb. 50 dkg ) brokkoli 8 szelet füstölt sonka 20-25 dkg trapista sajt 2 dl főzőtejszín só Sült csirke fűszersó kevés ráma a tepsi kikenéséhez alufólia víz
Elkészítés: Ezt a sült csirkemellet egy hétvégi ebédhez készítettem el, de lehet vacsorára is és akár egy ünnepi fogásként is fel lehet szolgálni. A füstölt sonkának köszönhetően nagyon ízletes lesz a csirkemell, s mellé bármilyen köretet kínálhatunk, minden jól párosul hozzá. Én francia rakott burgonyával tálaltam. Az nemcsak finom, hanem tartalmas is. A francia rakott krumpli önálló ételként is fogyasztható, de köretként is kitűnő.
Azt még elszeretném mondani, hogy ugyan bármilyen sonkával ízletes ez a főfogás, de mindenképpen érdemes valamilyen vékonyra szeletelt füstölt sonkával készíteni, mert az sokkal intenzívebb ízt fog kölcsönözni a csirkének, mint pl. egy gépsonka. Én egy " falusi füstölt sonkát " választottam, de lehet egy " fekete erdei sonkát " is venni hozzá.
Akkor mondom is a receptet.
Először a brokkolit készítsük elő.
A brokkolit szedjük rózsáira, mossuk meg és annyi vízben, amennyi ellepi, főzzük puhára.
De a főzés során ügyeljünk arra, hogy ne főljenek szét a brokkoli rózsák.
Természetesen a főzővízbe tegyünk egy kávés kanál sót is.
Amíg fől a brokkoli, a húsokat mossuk meg és szeleteljük fel.
Egy fél csirkemellet hosszában ketté tudunk vágni és még a mellette lévő kis hús részt is le tudjuk vágni.
Egy kicsit klopfoljuk ki a husikat, de tényleg csak kicsit, arra vigyázzunk, hogy ne legyen nagyon vékony és átlátszó egy szelet.
Ezután a sült csirke fűszersóval hintsük meg mindkét oldalát, majd hagyjuk állni egy tíz percet. Külön sózni már nem kell a húst, ugyanis ez a fűszerkeverék már tartalmaz sót is.
Ezután szűrjük le a brokkolit. Egy tepsit vékonyan kenjünk ki rámával és fektessük bele a hús szeleteket.
Majd a szépen megfőtt brokkoli rózsákat fektessük le sorban a csirkemellekre.
Ha ezzel megvagyunk, sorban rakjuk le a sonkaszeleteket is.
Ezután reszeljük le a sajtot és szórjuk meg vele a sonkáink tetejét, majd a 2 dl főzőtejszínt locsoljuk rá a sajtra ide-oda.
Miután ezzel a munkafázissal is megvagyunk, fedjük le a tepsi tetejét alufóliával és előmelegített sütőben süssük 40-45 percig.
Azt követően távolítsuk el az alufóliát és süssük még 10-15 percig, amíg a sajt rápirul a sonka tetejére.
Köretnek francia rakott krumplit kínálhatunk mellé.
A francia rakott krumpli pedig olyan, mint az általános rakott krumpli, csak az a különbség, hogy abban van kolbász is. S ennél az ételnél viszont csak tojás van a krumplik rétegezése közben.
Legközelebb annak az elkészítését is leírom.
Jó étvágyat kívánok hozzá!