TEJSZÍNES-SONKÁS CSIRKEMELL
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 2 csirkemellfilé
  • 1 fej ( kb. 50 dkg ) brokkoli
  • 8 szelet füstölt sonka
  • 20-25 dkg trapista sajt
  • 2 dl főzőtejszín
  • Sült csirke fűszersó
  • kevés ráma a tepsi kikenéséhez
  • alufólia
  • víz
  • Elkészítés: Ezt a sült csirkemellet egy hétvégi ebédhez készítettem el, de lehet vacsorára is és akár egy ünnepi fogásként is fel lehet szolgálni. A füstölt sonkának köszönhetően nagyon ízletes lesz a csirkemell, s mellé bármilyen köretet kínálhatunk, minden jól párosul hozzá. Én francia rakott burgonyával tálaltam. Az nemcsak finom, hanem tartalmas is. A francia rakott krumpli önálló ételként is fogyasztható, de köretként is kitűnő.
    Azt még elszeretném mondani, hogy ugyan bármilyen sonkával ízletes ez a főfogás, de mindenképpen érdemes valamilyen vékonyra szeletelt füstölt sonkával készíteni, mert az sokkal intenzívebb ízt fog kölcsönözni a csirkének, mint pl. egy gépsonka. Én egy " falusi füstölt sonkát " választottam, de lehet egy " fekete erdei sonkát " is venni hozzá.
    Akkor mondom is a receptet.
    Először a brokkolit készítsük elő. 
    A brokkolit szedjük rózsáira, mossuk meg és annyi vízben, amennyi ellepi, főzzük puhára.
    De a főzés során ügyeljünk arra, hogy ne főljenek szét a brokkoli rózsák.
    Természetesen a főzővízbe tegyünk egy kávés kanál sót is.
    Amíg fől a brokkoli, a húsokat mossuk meg és szeleteljük fel. 
    Egy fél csirkemellet hosszában ketté tudunk vágni és még a mellette lévő kis hús részt is le tudjuk vágni.
    Egy kicsit klopfoljuk ki a husikat, de tényleg csak kicsit, arra vigyázzunk, hogy ne legyen nagyon vékony és átlátszó egy szelet.
    Ezután a sült csirke fűszersóval hintsük meg mindkét oldalát, majd hagyjuk állni egy tíz percet. Külön sózni már nem kell a húst, ugyanis ez a fűszerkeverék már tartalmaz sót is.
    Ezután szűrjük le a brokkolit. Egy tepsit vékonyan kenjünk ki rámával és fektessük bele a hús szeleteket.
    Majd a szépen megfőtt brokkoli rózsákat fektessük le sorban a csirkemellekre.
    Ha ezzel megvagyunk, sorban rakjuk le a sonkaszeleteket is.
    Ezután reszeljük le a sajtot és szórjuk meg vele a sonkáink tetejét, majd a 2 dl főzőtejszínt locsoljuk rá a sajtra ide-oda.
    Miután ezzel a munkafázissal is megvagyunk, fedjük le a tepsi tetejét alufóliával és előmelegített sütőben süssük 40-45 percig.
    Azt követően távolítsuk el az alufóliát és süssük még 10-15 percig, amíg a sajt rápirul a sonka tetejére.
    Köretnek francia rakott krumplit kínálhatunk mellé.
    A francia rakott krumpli pedig olyan, mint az általános rakott krumpli, csak az a különbség, hogy abban van kolbász is. S ennél az ételnél viszont csak tojás van a krumplik rétegezése közben. 
    Legközelebb annak az elkészítését is leírom.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!