CSIRKESASLIK ALMÁVAL
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
2 csirkemellfilé 2 alma só 1/2-3/4 liter étolaj 4 ek. liszt 2-3 tojás kb. 30 dkg zsemlemorzsa szezámmag saslik pálca
Elkészítés: Ezt a remek saslikos hús receptet a televízióban láttam, az " Ízőrzők " műsorában. Dánszentmiklóson készítették és nekem azonnal megtetszett, nagyon guszta volt. Úgy gondoltam ezt nekem is el kell készítenem a családomnak és hát így is tettem. A rákövetkező hétvégén ez is szerepelt az ebéd között. Ezt a főételt lehet 1-2 személyre és akár sok ember számára is megsütni, én 6 főre készítettem.


Ha esetleg nincs otthon saslik pálcánk, nem gond, teljesen jó lesz a hurkapálca is, csak az egyik végét ki kell hegyezni egy késsel, hogy fel lehessen szúrni rá a húst és az almát. Viszont a hosszából is le kell akkor törni, hogy olyan rövid legyen, hogy beleférjen egy magasabb falú serpenyőbe vagy lábasba, amibe sütni fogjuk.
Első lépésként mossuk meg a csirkemellet, jól csepegtessük le, esetleg itassuk fel a felesleges vizet egy papírtörlővel és vágjuk le a nem oda illő zsíros vagy véres részeket - persze ha van rajta.
Azután hosszában vágjuk ketté a húst és ha van a a mellfilén egy kisebb elálló rész, azt előbb vágjuk le. Azután vágjuk 2-3 csíkba, majd kockázzuk fel. Ne legyen se túl kicsi és se túl nagy egy-egy hús kocka.
Amikor mindet kockákra vágtuk, a tálban sózzuk meg. A kezünkkel hintsük meg a sóval és forgassuk össze.
Hagyjuk állni, amíg előkészítjük az almákat.
Az almákat mossuk meg és pucoljuk le a héját. A magházát távolítsuk el és vágjuk fel akkora kockákra, mint kb. a husinkkal tettük.

Ezután készítsük a kezünk ügyébe a saslik vagy hurka pálcáinkat és húzzuk fel a húst és az almát váltakozva a pálcákra.
Nekem egy saslik pálcára 3 mell kocka és 3 alma kocka került, persze felváltva.
Azután készítsünk elő 3 tálat, az elsőbe tegyünk lisztet, a másodikba tojást, amit 1-2 csipet sóval ízesítsünk és villával verjünk kicsit fel. Majd a harmadikba a zsemlemorzsát szórjuk bele és adjunk hozzá kb. 1 evőkanál szezámmagot és keverjük vele össze.
Én egyébként egy 50 dkg-os zsemlemorzsát szoktam számolni, mert ha még kell, öntök a tálba. A végén pedig átszitálom és az legközelebb is felhasználható.
Azt követően panírozzuk be a saslikos húst. Előbb a lisztbe forgassuk bele, majd a tojásba és végül a szezámos zsemlemorzsába. Egy magasabb falú serpenyőben vagy egy lábasban hevítsünk fel kb. 3/4 liter olajat és amikor már forró, helyezzünk bele a saslikokból és süssük arany barnára.
Egyszerre 3-4 db-nál többet ne tegyünk bele, mert sülés közben kicsit megnő a térfogata és ha sok van egymás mellett, összetapadna és nem tudna egyenletesen sülni a hús.
Közben forgassuk meg a sütés során a saslikokat.
Az olaj kellő forróságát úgy tudjuk egyébként megállapítani, hogy ha kis idő múlva, ahogy melegszik az olaj, beledobunk egy helyre egy csipet zsemlemorzsát, és az ha elkezd sisteregni, akkor már kellően meleg, forró a zsiradékunk.
A megsült húsokat vegyük ki papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepeghessen és azután helyezzük át a kínáló tálra.
A készre sütött húsok mellé bármilyen köretet kínálhatunk, én krumpli pürét és savanyúságot tálaltam hozzá.
De akár salátával is szervírozhatjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!