SAJTOS POGÁCSA
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1 kg liszt 4 tojássárgája 35 dkg ráma 3 tk. só 5 dkg élesztő 1 dl tej 1 lapos tk. cukor 1 nagy pohár tejföl ( 330 gr ) 4 tojásfehérje kb. 25-30 dkg trapista sajt kevés sertés zsír a tepsi kikenéséhez kevés só a tetejére
Elkészítés: Ezt a pogácsa receptet egy karácsony előtti időszakban a kolléganőmtől kaptam és azon a karácsonykor el is készítettem. S azóta már jó pár alkalommal került az asztalra ez a pogácsa. Ezt a tésztát előző este kell begyúrni, éjszakára hűtőszekrénybe kell tenni, hogy ott kelhessen meg, majd másnap lehet elkészíteni. Nagyon kiadós pogi, de természetesen a fele mennyiségből is összeállítható a tészta. Az 1 kg fehér lisztből készült tésztából kb. 100 db pogácsa lesz, így ha csak a felét gyúrjuk be a megadott hozzávalóknak, csak a fele mennyiséget fogjuk kapni a pogácsáknak.














Akkor állítsuk össze a pogácsa tésztáját.

Először az 1 dl tejet langyosítsuk meg - akár a mikróban, akár kis lábasban a gázon - és adjuk hozzá a cukrot, majd az élesztőt morzsoljuk bele.
Hagyjuk addig, míg az élesztő elkezd dolgozni és felfut.
Ezután míg az élesztő felfut, a rámát olvasszuk fel a mikróban és addig tegyük félre hűlni, míg az élesztő elkészül.
A lisztet öntsük egy tálba - akkorába, hogy kényelmesen tudjunk benne dolgozni - majd adjuk hozzá a sót, amit a kezünkkel kevergessünk össze a liszttel és azt követően a 4 tojássárgáját, majd a tejfölt.
( A tejfölből, ha 330 gr-os nagy poharas tejfölt vásároltunk, az tökéletesen jó, de ha 375 gr-os kiszerelésben tudunk venni, az még jobb választás. Attól a mennyiségtől a végén a kész pogácsa még puhább lesz.
Én a legelső alkalommal a kisebb kiszerelésű tejföllel készítettem a tésztát, s most is persze, de volt amikor a 375 gr-os mennyiségű tejföllel gyúrtam be a tésztát, s ezért tudom elmondani a tapasztalatomat. )
A kissé kihűlt olvasztott rámát is öntsük hozzá a többi hozzávalóhoz és végül a felfutott élesztőt is tegyük hozzá.
Kezdjük el összedolgozni.
Először azt tapasztaljuk majd, hogy túl lágy, kissé ragacsos a tésztánk, de nem kell hozzá plussz liszt, mert a jó kidolgozás után egy könnyű, puha tésztát fogunk kapni.

Ha jó alaposan összegyúrtuk, kidagasztottuk a tészta hozzávalóit, a cipót hintsük meg egy picike liszttel és takarjuk le egy konyharuhával, majd tegyük be éjszakára a hűtőbe.

Azt fogjuk tapasztalni másnap reggel, hogy szépen megkelt a tésztánk.

A tálban duplájára kelt a hűtőben kelesztett tészta.

A tojásfehérjéket, amiket a tészta begyúrásához nem használtunk fel, szintén tegyük a hűtőbe, mert másnap szükségünk lesz rá.
Mielőtt ( másnap ) neki kezdenénk a tésztánknak, reszeljük le a sajtot, a szintén hűtőben tartott tojásfehérjéket is vegyük ki a hűtőből és egy villával kicsit verjük fel.
A sütőt pedig melegítsük elő.
Vegyük ki a hűtőből a tésztát és egy liszttel meghintett gyúrótáblára borítsuk ki.

Majd a gyúrótáblán gyúrjuk át.
Miután megvagyunk ezzel, nyújtsuk kb. 1-1,5 cm-s vastagságúra a tésztánkat.

Persze, ha kell még szórjunk a tészta alá a gyúrótáblára lisztet.
Egy gáztepsit vékonyan zsírozzunk ki és készítsük magunk mellé.
Szintén a kezünk közelébe készítsük el a sajtot és kissé felvert tojásfehérjét.
Egy kisebb méretű - de nem a legkisebb - pogácsa szaggatóval szaggassunk a tésztából pogikat. ( A pogácsa szaggatót néha-néha mártsuk meg lisztben, hogy ne ragadjon rá tészta. )

Ha kiszaggattuk, egyesével mártsuk meg a pogik tetejét a tojásfehérjében és utána a sajtban.
Helyezzük a tepsire őket, egymástól legalább 2 cm-s távolságot tartva.

Ha még szeretnénk picivel több sajtot a tetejükre, utólag még szórhatunk rájuk. Én mindegyik pogácsa tetejére tettem még egy-egy csipet sajtot, mert a bemártáskor nem tapad rá olyan sok, viszont jó sajtosan finom igazán a pogácsa.
Pici sóval meg is hinthetjük a sajt tetejét.

Az előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit és süssük szép rózsaszínűre.
Nekem 25 perc sütés kellett, de ez az idő sütőtől függhet. Ez lehet + illetve - 5 perc is.
Amíg sülnek a pogik, ha nem szaggattunk ki több pogácsát, szaggassuk ki a következő adag pogácsákat.
De ha ez már megtörtént, akkor már azt is fogjuk tapasztalni, hogy bizony duplájára keltek a már kiszaggatott, de még várakozó pogácsák.

Ha van még egy tepsink, arra rakjuk rá, ha nincs, az is jó, amin az első pogácsák sülnek.
De ha ugyanezen sütjük, akkor a lepotyogó sajtokat " seperjük " össze a tepsiről, hogy ne égjen meg.
Ha a következő adagot is betettük a sütőbe, a legvégén megmaradt tésztát gyúrjuk át és abból is szaggassunk ki pogikat.

Tegyük ezt mindaddig, míg tart a tészta.
Sütés közben előfordulhat, hogy kissé megdőlnek a pogácsák, de az élvezeti értékükön nem fog változtatni
Ha aznap nem fogy el a pogácsa, mindenképp fedjük le a kínáló tálon folpackkal, így másnapra is megőrzi puhaságát, sőt még harmadnapra is puha marad, feltéve, ha még marad belőle.

Szerintem könnyű elkészíteni ezt sajtos pogácsát.
S az nagyon jó, hogy előző este fele begyúrjuk, a hűtőben megkelesztjük és csak másnap kell ráfordítani az időnket.
Próbáljátok ki, nagy sikere lesz a poginak.
Nagyon kiadós és finom.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Lupercalia
2018-01-30
Kedves Erzsike! Megnéztem a Kati kiflit, tényleg szuper sós finomság. Hamarosan meg is csinálom. Két napja készítettem először házi kifliket, azok nagyon gyorsan elfogytak. Gyanítom, hogy Kati kiflik sorsa is hasonló lesz...Köszönjük a tippet! Andrea
erzsike
2018-01-29
Kedves Andrea! Mi is imádjuk a sajtos és bármilyen ízű pogácsákat, illetve kis kifliket! Bátran merem neked még ajánlani az oldalon található Kati kiflit, hát még az is fantasztikusan fincsi sós rágcsa. Próbáld ki őket! Üdvözlettel: Erzsike
Lupercalia
2018-01-23
Kedves Erzsike! Imádom a sajtos pogácsát, gyakran készítek is. A múltkor kaptam egy nagy tál sajtos-juhtúrós pogit, egy részét lefagyasztottam, hogy később is tudjunk belőle enni egy-két darabot, amikor megkívánjuk. Nagyon jó ötlet volt, de azóta már az is elfogyott. :) Köszönöm ezt a szuper receptet!
Andrea