RÁNTOTT TÖK
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1-2 zsenge tök
  • liszt
  • tojás, 2-4 db.
  • zsemlemorzsa
  • zsiradék a sütéshez
  • Elkészítés: Amikor itt a tök szezonja, már készíthetjük is a rántott tököt. Ez a főétel szerintem éppen olyan, amit talán mindenki szeret a rántott cukkini mellett. Nagyon gyorsan elkészíthető, így a szezonjában én magam is gyakran szoktam kirántani, mert nagyon ízletes ebédet varázsolhatunk belőle.

    A zsenge főzőtököt pucoljuk meg a héjától, mossuk meg és vágjuk kb. 1 cm-es karikákra. A magjait nem kell kivájni, hiszen zsenge, fiatal tökből készítjük. 
    De ha mégis kicsit már érettebbek benne a magok, de a tök mégis fiatal, zsenge, akkor azt ne hagyjuk benne.
    Azt úgy érdemes kivágni, hogy egy pogácsa szaggatóval kivágjuk a tök szelet közepét.
    Ezáltal szép, egyenletes karikát tudunk kialakítani.
    A tökkarikákat sózzuk be és hagyjuk pár percig állni.
    Azután csorgassuk le a levet róla  és panírozzuk be a lisztbe, felvert  tojásba, végül a zsemlemorzsába. 
    Egy lábasban forrósítsuk fel a zsiradékot - lehet zsír vagy olaj - és süssük szép arany barnára a bepanírozott tökkarikákat.

    Miután megsült egy adag, egy papírtörlővel ellátott tányérra szedjük ki és amint felitatódott a felesleges zsiradék, tegyük egy kínáló tálra vagy egy jénaiba.
    Süssük ki azután a többi szeletet is.
    A kirántott tököt kínálhatjuk bármilyen körettel.
    Nagyon finom hozzá a krumplipüré vagy a Zsuzsanna burgonya is. 
    Mindkét recept megtalálható az oldalon.
    De akár valamilyen rizses köretet és francia salátát is készíthetünk hozzá.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!