LECSÓ TÉLIRE
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 3-4-5 kg paradicsom
  • 3-4 kg paprika
  • szalicil vagy nátrium-benzoát
  • üvegek
  • tetők
  • celofán
  • takaró
  • Elkészítés: Az egyik receptemnél említettem, hogy a befőzési receptjeimet is megosztom lassan-lassan veletek. Az egyik ezek közül a lecsó. Régebben nagyon leegyszerűsítettem a dolgot, csak összevágtam a paradicsomot és a paprikát, nejlon zacskóba tettem és irány a fagyasztó. De aztán kipróbáltam a fazékba való lecsó főzést és ez nemcsak helytakarékos a fagyasztóra nézve, hanem ízletesebb is - amikor főzzük - hiszen minden íz és aroma benne marad az üvegben.
    S igen nagy előnye, hogy már készen van, csupán a hagymával kell összefőlnie. ( De erre a recept végén még kitérek. )
    A lecsó befőzésének a menete anyukámtól származik, tőle tanultam meg, mert vele készítettem először és még a mai napig is együtt állunk neki ezeknek a munkáknak.
    Először készítsük elő az üvegeket. Mossuk meg a tetőkkel együtt és hagyjuk száradni.
    Ha nem száradtak meg a lecsó betöltéséig teljesen, akkor papírtörlővel töröljük szárazra. Ne konyharuhát használjunk, mert arról maradhat az üvegben szöszmösz - bár van már olyan konyharuha, amiről nem maradnak szöszök - ezért jobb a papírtörlő.
    A paradicsom mennyisége mindég legyen kb. 2 kg-al több a paprika súlyától, mert az a jó, amikor jó lédús a lecsónk.
    Először a paradicsommal kezdjünk. Alaposan nézzük át a paradicsomokat, hogy hibás ne kerülhessen a jók közé, a szár végét pedig távolítsuk el. Majd mossuk meg 2 váltóvízben és amikor kiszedjük a második vízből, szedjük át ( többszöri kiszedéssel ) egy szűrőbe, hogy a felesleges víz lecsepeghessen. 
    Készítsük magunk mellé a fazekat, amiben főzni fogjuk a paradicsomot. Én 30 literes fazékban készítettem. A paradicsom kb. 5-6 kg volt és a paprika kb. 3 kg.
    Amennyi paradicsomot a szűrőtálba kiszedtünk, azt először dolgozzuk fel. Azaz a paradicsomoknak a szárvégét vágjuk ki és azt is vágjuk ki, ill. le, ami nem oda illő. Pl. hibás rész, vagy éretlen a paradicsomnak az egyik fele, így természetesen az éretlen részt is vágjuk le. Miután ezeket eltávolítottuk, a paradicsomot vágjuk ketté vagy több darabba, attól függően, hogy mekkorák a paradicsomok. Tegyük ezt mindaddig, míg tart a szűrőben a paradicsom. Azután újabb adag paradicsomot csepegtessünk le és ugyanúgy dolgozzuk fel, mint az előző adagot.
    Az összevágott paradicsomot tegyük/öntsük mindég egyből a magunk mellé készített fazékba.
    Ha előkészültünk , kézzel kicsit törjük meg a paradicsomot a fazékban. 
    Ezután egy külön tálba vágjuk össze a paprikákat is. Azt egyenlőre ne adjuk a paradicsomhoz, csak legyen elkészítve.
    Ugyanúgy mossuk meg a paprikát, a felesleges vizet pedig csepegtessük le. 
    Csumázzuk ki, azaz vágjuk ki a magházát és daraboljuk össze a paprikát. Ez lehet karikákra vágva vagy kisebb hosszúkás darabokra.
    Ha ezzel is megvagyunk, tegyük gázra a fazék paradicsomot.
    Addig kell ezután főzni a paradicsomot, míg a paradicsom úgymond felolvad. Amikor már jócskán van leve, s a héja leválik a paradicsomról, akkor már alakul. Most még nem kell folyamatosan keverni, egy-egy keverés között tarthatunk pár perc szünetet. 
    Amikor már jól forr a paradicsom - ekkora már szépen megfőlnek a paradicsomok - hagyjuk kissé forrni. Ilyenkor már olyan lesz a paradicsomunk, mintha már kész lenne a lecsó. Ez az idő kb. 1-1,5  óra elteltével következik be, az idő a mennyiségtől is függ.  
    Ekkor adjuk hozzá a paprikát, majd újra azt kell figyelni, hogy mikor forr. 
    Én ekkor már alig hagyom abba a keverést, mert nem szeretném, ha oda kozmálna a fazék aljára a paradicsom. Amikor a paprika után is jól forrni kezd a lecsónk, ez szintén legalább 40-50 percet vesz igénybe, a forrás után újabb 1/2 - 3/4 óráig főzzük még a lecsót.
    Tulajdonképpen majdnem elkészítjük a lecsónkat, csak a hagyma hiányzik belőle.
    Ha a forrástól nézve fél és háromnegyed óra közötti ideig főztük  a lecsónkat, el is készültünk vele. Készítsük az asztalra az üvegeket - ebből a mennyiségből nekem 24 db 1,2 l-es üveg lecsóm lett - és ha van ilyen nagy, befőző tölcsérünk, azt is készítsük elő.
    Ez a tölcsér egy nagyon jó találmány, széles szája van, akkora, amekkora éppen belefér egy befőttes üvegbe. Már több helyen kapható, én 100 ft-os boltban vettem, potom 300 forintért. Megéri ezt az árat, ami valljuk be, elenyésző és nagyon hálás ezen keresztül adagolni az üvegekbe akár a lecsót, akár a lekvárt, mert így nem kerül rá kívülről az üvegekre a befőzött anyagunk.
    Először egy merőkanálnyi mennyiséget tegyünk csak az üvegbe, majd még legalább 5-be, hogy a hirtelen hőtől ne pattanjon el a befőttes üveg. 
    Majd amibe elsőként töltöttünk, abba kezdhetjük tele tölteni a lecsót.
    Egy tányért viszont mindenképpen készítsünk magunk mellé az asztalra, hogy egyrészt arra csepeghessen a lecsó, amikor az üvegekbe merjük át, s hát arra le is tudjuk tenni a merőkanalat, amikor egy üveget arrébb kell helyezni vagy csak a tölcsér átrakását csak így tudjuk megoldani.
    Ha pár üveget teli töltöttünk, bár lehet előbb mindet megtölteni, de ha segítségünk van, az még jobb, az üvegekben lévő lecsók tetejére tegyünk egy késhegynyi szalicilt, vagy nátrium-benzoátot.
    Nekem még van szalicilem, mert ugye már kapni nem lehet, így akinek nincs, más tartósító is jó hozzá.
    Tegyünk ezután az üveg szájára egy ív celofánt és csak ekkor tegyük rá a tetőt. Jó erősen csavarjuk rá a tetejét. 
    Ha mindegyikkel meg vagyunk, egy kosárba vagy műanyag vagy faládába terítsük bele a takarót - én erre még szoktam tenni egy konyharuhát, hogy még véletlenül se kenődjön össze a pléd, ha netán nem vettem volna észre és mégis maszatos  ( lecsós, lekváros ) lett kívülről egy üveg - s egyenként tegyük bele a lecsókat.Ha több üveg van, mint amennyi egyszerre beleférne, az sem baj, ekkor tegyünk az üvegek tetejére egy másik konyharuhát és erre sorakoztassuk fel a többi üveget. 
    Alaposan bugyoláljuk be az üvegeket és ebben a száraz dunsztban hagyjuk 1 vagy 2 napig a lecsónkat. Ezután kibontva a meleg csomagolásból, a végleges helyére tehetjük a lecsóinkat.
    Érdemes egyébként felcímkézni az üvegeket, ha előzőleg is tettünk el, vagy tudjuk, hogy jövőre is fogunk, hiszen így fogjuk tudni az elrakás idejét.
    Ilyen befőzési kis címkéket papírüzletekben belehet szerezni.
    S amikor télen pedig lecsót szeretnénk készíteni, nagyon egyszerű a dolgunk. 
    1-2 fej közepes hagymát megpucolunk, félfőre vágjuk és egy kevés zsíron üvegesre pirítjuk. Ráöntjük az eltett lecsót, ekkor megsózzuk és addig főzzük, amíg a hagyma meg nem puhul, fől a lecsóval. Ha valaki hígabbra, lédúsabbra szeretné, még paradicsomlevet is tehet bele. Ennek a főzési ideje a hagymával együtt már nagyon kevés, 15-20 perc szükséges már csak.
    Természetesen kevesebb mennyiséget is el lehet tenni, nem kell ilyen sokat, mint én szoktam. Akkor persze sokkal kisebb fazékban is elkészíthető. 
    Egy biztos, télen sokkal hamarabb meg van egy lecsó megfőzése, ha így tesszük el a lecsót. S hát nem utolsó szempont, hogy ekkor olcsóbban kijövünk, mint amikor télen kellene megvennünk a hozzávalókat.
    Azt még szeretném megemlíteni, hogy minden befőzési receptemet az egyéb kategóriában találhatjátok meg.

    Jó befőzést kívánok!