CÉKLASALÁTA TÉLIRE
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
Legalább 4 kg cékla gumó víz ecet cukor egész köménymag só szalicil, ennek hiányában nátrium.benzoát tartósítószer üvegek+tető
Elkészítés: A csemege cékla saláta receptje is fent már van az oldalon, annak az a fő tulajdonsága, hogy azonnal fogyasztható, de emellett tudni kell, hogy csak pár napig áll el. A télire eltett cékla sokáig eláll, hiszen a megnevezésében is benne van, hogy télire. Én nagyon szeretem a céklát, de a kis család is, nem győzöm eltenni. Imádom, hogy mindenkinek nagyon ízlik. Szerintem keveset nem is érdemes elrakni, legalább 4 kg céklát számolhatunk egy eltevésre. Persze kevesebbet is lehet, de ha valaki egyszer eltette, kóstolta, biztosan legközelebb többet szeretne elrakni.




Először a cékla gumókat tisztítsuk meg. A végeit mindkét feléről vágjuk le és nagyon alaposan mossuk meg, 2-3 vízben.
Tegyük bele egy akkora fazékba, amiben kényelmesen elfér, vagy akár kettőbe.
Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a gumókat a víz és főzzük puhára a céklát.
A főzési idő 1-2 óra. A céklák nagyságától is függ a főzési idő. 1 óra elteltével érdemes egy kés beleszúrásával ellenőrizni a cékla puhaságát. Ha úgy találjuk, hogy nehezen megy bele a kés pengéje, főzzük még tovább.
Amikor feltesszük főzni a céklát, a lé felforralásának is neki kezdhetünk, mivel annak ki kell hűlnie.
De ha nincs hely a tűzhelyen a fazék miatt, az sem baj, ha később forraljuk fel a cékla levet, csak akkor mindenképpen gyorsítsuk fel a hűtést, oly módon, hogy a felforrt levet utána a fazékkal vagy lábassal együtt, ki mibe forralja fel, állítsuk bele hideg vízbe.

Tehát a mennyiségek a céklaléhez: 1 liter vízhez adjunk 5 ek. cukrot, 1 lapos kávés kanál egész köménymagot, 1 lapos evőkanál sót és ecetet.
Az ecet mennyisége attól függ, hogy hány százalékos ecetet vettünk. Ha 10 %-os, akkor 2 decilitert, ha 20 % -os az ecet, abban az esetben 1 decilitert mérjünk ki.
Ennyi mennyiségű céklához, szerintem 2 liter lét nyugodtan készíthetünk. Ha megmaradna belőle, az sem gond, mert akkor a maradék levet töltsük üvegbe, jól zárjuk le és tegyük hidegre. Ha rövid időn belül felhasználjuk egy újabb cékla eltevéshez, ezt nyugodtan lehet használni.
Amikor összeállítottuk a céklalevet, kevergessük addig, amíg elolvad a vízben a cukor. Ezután tegyük a gázra és forraljuk fel, majd az egészet hűtsük ki.
Amikor már a céklánk is puhára főtt, öntsük le a főzővizet és öntsük fel hideg vízzel és hűtsük ki.
Amikor már csak picit langyos a céklánk, már elkezdhetünk vele dolgozni, mert menet közben, ha már szeletekben van a cékla, gyorsabban tud hűlni, mint egészben.

Amikor meghűltek a céklagumók, azt a vizet is öntsük le és ezután hámozzuk meg a céklát.
A gumókat ezt követően szeleteljük fel.
Én késsel szoktam, nem szeletelővel, mert késsel való szeletelésnél kicsit vastagabbak lesznek, de persze nem túl vastag szeletekre gondolok, mivel a sem nem túl vastag, sem nem túl vékony szeletek a céklánál a megfelelő.
Ha van hullámos pengéjű késünk, azzal is szeletelhetjük, attól mutatósabb lesz egy szelet.
De természetesen bárki más szeletelővel is végezheti mindezt, ha úgy kényelmesebb és a cékla vastagsága is épp megfelel.
Ha ezzel megvagyunk, a cékla szeleteket rakjuk bele az üvegekbe, amiket előtte alaposan kimostunk és lecsepegtettük róluk a felesleges vizet.
Kitörölni az üvegeket nem kell, hiszen úgyis pár pillanat elteltével felöntjük vízzel.
Ha megtöltöttük az üvegeket a céklákkal, a kihűtött céklalével öntsük fel. Mindegyik üvegbe annyi levet töltsünk, hogy ellepje a céklát.
Minden tele töltött üvegbe a lé tetejére, tegyünk egy késhegynyi szalicilt vagy benzoesavas nátriumot és jó erősen csavarjuk rá a tetejét.
Én valójában mindég szalicilt használtam, de mivel sajnos kivonták a forgalomból, a nátrium- benzoát is ugyanazt a célt szolgálja.
( Bár azóta újra kapható a gyógyszertárakban.- ez egy későbbi bejegyzés. )
Ezután vegyünk magunk elé egy lábast, ha van olyan, amit nem sajnálunk, vagy már nem használjuk semmire, de erre a célra tökéletes, annak az aljára tegyünk 1-2 lap újság papírt. Erre állítsuk rá az üvegeket. Nekem egy lábasba 4 ü. cékla fér.
Öntsük fel annyi vízzel, hogy az üvegek 3/4 részéig érjen a víz.
Tegyük tűzre és miután forr a fazékban a víz, még kb. 10-12 percig gőzöljük így tovább.

Amikor ez is meg van, egy ládába vagy kosárba, kinek mi van otthon, terítsünk egy takarót és a vízből kivett üvegeket tegyük bele.
Jól takarjuk be, bugyoláljuk be és másnapig hagyjuk ebben a takaróban kihűlni, azaz száraz dunsztban a céklákat. Ha viszont még másnap is meleg a takaró alatt, nyugodtan hagyjuk így tovább állni mindaddig, míg ki nem hűlnek az üvegek.
Azután a végleges helyükre lehet állítani. ( De akár langyosan is lehet a végleges helyére tenni, nem teszünk vele semmi rosszat, de én általában megvárom, míg kihűlnek az eltett gyümölcsök, savanyúságok. )
El szeretném még mondani, hogy a lábasba való újságpapírra pedig azért van szükség, hogy amikor hirtelen elkezd forrni a víz az üvegek között, az üvegek a hő miatt ne repedjenek el.
S a régebbi lábas pedig azért jó, mert az újságpapír kicsit befogja majd a lábas alját és nagyon nehéz lesúrolni, eltüntetni teljesen a foltot. Így egy olyan lábast nem sajnálunk erre a célra, amit már másra úgysem használnánk.
Ha több üveg céklánk van, de nincs annyi használaton kívüli lábasunk, akkor minden egyes újabb gőzölésnél öntsük ki a forró vizet a lábasból, amikor kivesszük az üvegeket. A papírt nem fontos kicserélni, ha épségben van.
S amikor belehelyeztük az újabb adag üvegeket, akkor újra öntsük fel a fazekat vízzel, ne az a nagyon forró víz legyen benne, amiben az előző céklák gőzölődtek.
S járjunk el ismét ugyanígy, amíg tart a céklánk.
2-3 hét állási idő után már fogyasztható a télire eltett céklasaláta, de természetesen sokáig eláll.
De mi ide haza már két hét után megkezdtük az üvegeket.
Természetesen ha valakinek más ízvilág a jó, akár édesebbre, akár savanyúbbra vágyik, lehet módosítani az arányokon.
Szerintem nagyon kellemes ízt kapunk a megadott hozzávalók mennyiségével.
Jó étvágyat kívánok hozzá!