TORMÁS SAJTTEKERCS
EGYSZERŰ | GYORS | HÚSVÉT
HOZZÁVALÓK
  • 12 szelet lapsajt
  • Töltelék: 5 dkg ráma
  • 3 ek. finom liszt
  • 3 dl tej
  • 2 tömlős natúr sajt pl. camping
  • aprított petrezselyemzöld
  • 1 ek. torma
  • ízlés szerint só
  • Egyéb: sütőpapír
  • Elkészítés: Ezt a szép és finom sajttekercset tulajdonképpen húsvét alkalmával is elkészíthetjük, de szerintem bármilyen más napokon is kínálhatjuk a családtagjainknak. Nagyon ízletes lehet egy zöldséges saláta mellé, pl. egy hideg vacsoraként, de akár reggelire, akár uzsonnára is kitűnő választás. Túl sok hozzávaló sem szükséges az összeállításához és nem is időigényes, csupán pár órát állnia kell azután a hűtőben, így arra kell számolni plussz időt.
    Először a tölteléknek valót állítsuk össze.
    Ehhez készítsünk egy besamelt. 5 dkg rámát olvasszunk fel egy kisebb lábasban és ha felolvadt, adjunk hozzá 3 ek. lisztet. 
    Keverjük, pirítsuk világos színűre, azaz amíg kifehéredik a lisztünk a rámában.
    Ez nem sok idő, pár perc.
    Ekkor húzzuk le a tűzről és öntsük fel 3 dl tejjel és kézi habverővel keverjük csomómentesre.
    Sózzuk meg ízlés szerint és helyezzük vissza a tűzre. 
    Állandó kevergetés mellett főzzük fel, sűrítsük be a besamelt. Ha túl sűrűnek találnánk, pici tejjel még lazíthatjuk a keverés során, de híg ne legyen a végeredmény.
    Ezt követően hűtsük ki.
    Miután kihűlt a besamel, 2 natúr tömlős sajtot, azaz 2x10 dkg bármilyen márkájú tömlős sajtot keverjünk el benne.
    Ízlés szerint még sózzuk meg - kóstolást érdemes beiktatni - és 1 ek. tormát is adjunk hozzá.
    Én nagyon szeretem az " Univer reszelt tormát ", bár az elég csípős, úgy ha valaki nem szereti az intenzívebb, erősebb torma ízt, abban az esetben csak kevesebbet tegyünk bele vagy használjunk hozzá csemege tormát.  Amikor kikevertük és meg is kóstoltuk, s ha úgy érezzük, hogy mehet még bele, akkor adjunk hozzá annyit, amennyi a receptben van.
    Majd egy fél csokor petrezselyem zöldet mossunk meg, s egy papírtörlővel itassuk fel a felesleges vizet róla és aprítsuk fel.
    Végül keverjük hozzá a sajtos alaphoz.
    Tegyük félre és készítsünk magunk elé egy gáztepsit, amire fektessünk egy sütőpapírt.
    Közben amikor keverjük össze a besamellel a többi alapanyagot, akkor már be is kapcsolhatjuk a sütőt. 200 fokra, alsó-felső sütésre.
    12 db lapsajtra lesz szükségünk, annak a fajtája, mindegy, hogy milyen.
    Az elénk készített sütőpapírra minden sajt szeletet úgy helyezzünk el, miután lebontottuk róla az átlátszó csomagolást, hogy egy sorban vízszintesen 3 db legyen és lefelé, függőlegesen 4 db.
    Úgy rakjuk le egymás mellé a sajt szeleteket, hogy a sajtok szélei mindenhol kb. 1/2 cm-t fedjék egymást.
    Mint láthatjátok a fotón két sajtom különbözik a többitől, de ez nem okoz gondot majd az elfogyasztásakor.
    ( A férjem ott sertepertélt a konyhában és egyszer csak azt vettem észre, hogy két sajt hiányzik a már oda készített sajtok közül, így már csak más típusú lapsajt volt a hűtőben...Ezért lett két különböző sajt szelet a többi egyforma mellett. )
    Az sem probléma, ha véletlenül megszakad egy szelet sajt, mint nekem is, amikor kicsomagoljuk, mert úgyis össze fog olvadni.
    Amikor szépen elrendeztük a tepsin a sajtokat, tegyük be az előmelegített sütőbe pár pillanatra.
    Mindössze pár pillanatra van ehhez szükség, kb. 3 perc elegendő, hiszen csak össze kell olvadnia a széleknek.
    Miután kivettük a sütőből, azonnal már rá is simíthatjuk a félre tett tölteléket. Amikor szépen egyenletesen elsimítottuk a besameles, sajtos tölteléket, a sütőpapírral együtt emeljük át a tepsiről az asztalra és kezdjük el feltekerni.
    ( Bár ha valakinek úgy könnyebb, már a töltelék rákerülése előtt is le lehet venni a tepsiről a sajttal együtt a sütőpapírt. S azután simítani rá a tölteléket. A sorrendet mindenki maga döntse el. )
    A feltekerést kezdjük először a sütőpapírral együtt, de arra ügyeljünk, hogy a sütőpapír ne kerüljön a sajt közé, mert ezt azután már nem fogjuk, tudjuk kitekerni, mint a piskóta tekercset.
    Tehát csak az első tekerésnél hajtsuk rá a sajtra a sütőpapírt, a továbbiakban már ne. 
    Amint feltekertük, kapunk egy szép sajtrudat.
    Azután helyezzük rá egy tálcára és legalább 3-4 órára helyezzük be a hűtőszekrénybe.
    Úgy egyszerűbb rárakni a tekercset egy akkora hosszú tálcára, mint amekkora a sajtrúd, hogy a sütőpapír széléből ollóval levágunk úgy,  hogy rajta hagyjuk a rudat, mert felesleges, hogy egy nagy darab papír lógjon le nekünk a tálca mellett a hűtőben, s a sütőpapírral együtt átemeljük a tekercset a tálcára.
    Miután ez megtörtént, már csak össze kell érnie az ízeknek és szépen meg kell, hogy dermedjen a tekercsünk.
    Amint letelt ez a hűtési idő - bár ha többet áll, az nem árt neki - egy éles késsel szépen szeleteljük fel.
    A sajt szeleteket akár állítva, akár fektetve is ráhelyezhetjük a kínáló tányérra.
    Mellé zöld saláta, sonka vagy hidegtál illik a legjobban.
    De még egy főfogás, egy sült hús mellé is jó párosítás.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!

    Forrás: citromhab.blogspot.com