RESZELT ALMA TÉLIRE
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • Pár kg ( kb. 5 kg ) savanykás ízű alma
  • 1 kávés kanál borkén
  • szalicil
  • üvegek
  • esetleg celofán
  • Elkészítés: Már más alkalommal is elhatároztam, hogy felteszem az oldalra a befőzési receptjeimet is, hátha másnak is elnyeri a tetszését, és szívesen kipróbálná valamelyik receptemet. A télire eltett almát azért kedvelem nagyon, mert egy befőttes üvegre való mennyiség télen elegendő szokott lenni egy almás pitéhez vagy egy máglyarakáshoz. Amikor télen elővesszük a polc tetejéről, azt már külön megdinsztelni nem kell a felhasználás során, hiszen ezt most eltevéskor már megtesszük. 
    Ezt az almát csak savanykás, borízű almából szoktam elkészíteni, más almából én még nem próbáltam, anyukám szerint a nyári, édes alma nem jó erre a célra. Legalább 5 kg-ból készítem, de ettől többet is szoktam eltenni.
    Túl sok hozzávaló nem szükséges és nagyon egyszerű az elkészítése. 
    Kb. 5 kg almából 4-6 üveg ( normál befőttes üveg ) alma lesz.
    Először mossuk meg az üvegeket, a tetőket is és töröljük szárazra. De a legjobb az, ha van ideje megszáradni.
    Azután az almákat 2-3 vízben jól mossuk meg és a csumáját távolítsuk el.
    Ha van otthon alma csutka kivájónk, az nagyon megkönnyíti a dolgunkat.
    Ha eltávolítottuk a magházat, az almákat reszeljük le nagy lyukú reszelőn.
    Én az almákat meghámozni egyébként nem szoktam, itt mehet bele a héja is.
    Azután tegyük egy nagyobb lábasba. Aki már több ízben szokott almát eltenni télire, az szemmel is látja, hogy ez a mennyiség körülbelül mennyi üvegre elegendő, de azt javaslom, hogy aki először készíti érdemes mérni a borkén adagolása miatt. Ezt pedig úgy érdemes, hogy  mielőtt a lábasba tennénk, adagoljuk bele egy üvegbe.
    Ha egy üveggel megtöltöttük, zsupsz, öntsük át a lábasba.
    Majd így tovább.
    Amikor megvagyunk, adjuk hozzá a borkén port. 4-5 üvegnyi mennyiséghez
    adjunk 1 kávés kanál borként. 
    Keverjük el az almával és folyamatos keverés mellett dinszteljük, pároljuk meg az almát.
    Addig kell párolni, amíg forrni nem látjuk. Ez az idő kb. 30 perc. 
    Ha már forr, hagyjuk még 1-2 percig forrni.
    Az alma alá semmilyen folyadékot sem kell tenni a lábasba, ugyanis a párolás során az alma enged majd levet.
    S citromot sem kell tenni hozzá a reszelése során, hogy ne barnuljon meg, mivel a borkéntől a dinszteléskor fehérebb színt fog kapni. Kissé az alma  kompóthoz tudnám hasonlítani.
    Amikor már forr az almánk, el is készültünk vele.
    Ezután még  forrón üvegekbe merjük, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk.
    Akinek nincsen készleten szalicil, az nátrium-benzoáttal helyettesítheti.
    Ezután jó szorosan zárjuk le.
    Én celofánt nemcsak abban az esetben szoktam a tető alá tenni, ha már nem vadonatúj a tetőm, hanem minden esetben, mert ezzel megakadályozzuk, hogy még véletlenül se kapjon levegőt a gyümölcs a tető mentén.. Így ezt bátran javaslom mindenkinek.
    Miután jó szorosan meghúztuk a tetejét, tegyük száraz dunsztba. 
    Azaz egy pl. ládába, vagy kosárba terítsünk egy plédet, arra egy konyharuhát és helyezzük bele a befőttes üvegeket. Hajtsuk rá, bugyoláljuk be a pléddel az üvegeket és másnapig vagy akár 2 napig is hagyjuk benne pihenni, hűlni a finomságokat.
    A plédre egyébként azért szoktam tenni konyharuhát is - minden száraz dunsztolású befőttnél - mivel bármennyire is körültekintő vagyok, előfordulhat, hogy az üveg külső részére csöppent a lé vagy lekvár és nem vettem észre. Így elkerülhető, hogy a takarónk összekenődik.
    Az eltett almához cukrot nem szoktam adni, ugyanis arra majd akkor kerül sor, amikor a süteménybe kerül.
    Szerintem nem körülményes az eltevése és télen nagyban megkönnyíti a piték készítésénél a dolgunkat. 
    Nem kell télen drága almát vennünk és már párolnunk sem kell.

    Kellemes időtöltést kívánok hozzá!