CSEMEGE CÉKLASALÁTA
EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
4-5 db nagy cékla 1 liter víz 4 ek. cukor 1 mk. köménymag 1 dl 20 %-os ecet
Elkészítés: A friss céklasalátát mi magunk is elkészíthetjük a család számára, nem feltétlenül kell kész üveges céklát vennünk, ami sok tartósítószert tartalmaz. Igaz kissé időigényes, de megéri a fáradságot.
A friss cékla salátához a cékla gumókat, ami lehet kerek vagy hosszú formájú is, alaposan megmossuk többszöri váltó vízben és feltesszük főlni annyi vízben, hogy ellepje. Ez ez idő legalább 1-2 óra, a céklák nagyságától függően. 1 óra elteltével egy kést szúrjunk bele és ha úgy érezzük, hogy még kemény, főzzük tovább. Majd ha megpuhult, szűrjük le és öntsünk rá hideg vizet, hogy kihűljön. Miután kihűltek a cékla gumók, tisztítsuk meg a héjától és gyaluljuk le. Ha picit langyos marad, akkor már tudunk vele dolgozni, ugyanis a tálban a felszeletelés után gyorsabban hűl.
A friss fogyasztásra készített cékla hűtőben 7-14 napig eltartható, a fogyasztás során pár nap állás mellett is ugyanolyan kellemesen édeskés és egyben savanykás íze megmarad.
Túl sokáig persze nem áll el, hiszen nem úgy készült, mint amit télire teszünk, de ilyenkor nem is szoktam túl sokat csinálni, kb. 1,5-2,5 kg mennyiségből.
Akár üvegbe is tölthetjük, akár tálban is hagyhatjuk, a lényeg a gyors elfogyasztás.
A friss cékla salátához a cékla gumókat, ami lehet kerek vagy hosszú formájú is, alaposan megmossuk többszöri váltó vízben és feltesszük főlni annyi vízben, hogy ellepje. Ez ez idő legalább 1-2 óra, a céklák nagyságától függően. 1 óra elteltével egy kést szúrjunk bele és ha úgy érezzük, hogy még kemény, főzzük tovább. Majd ha megpuhult, szűrjük le és öntsünk rá hideg vizet, hogy kihűljön. Miután kihűltek a cékla gumók, tisztítsuk meg a héjától és gyaluljuk le. Ha picit langyos marad, akkor már tudunk vele dolgozni, ugyanis a tálban a felszeletelés után gyorsabban hűl.
A szeletelést én késsel szoktam végezni, nem szeletelővel, mert jobban szeretem, ha kicsit vastagabbak a cékla szeletek. Ha van recés pengéjű késünk, akkor csíkozott szeleteket kapunk.
De ha van ilyen egyszerű csíkozós szeletelőnk, akkor csíkos kinézetű szeleteket fogunk kapni.
A keskenyebb, vékonyabb céklákat viszont ily módon szeletelem fel.
A csíkos részt nagyon jól lehet látni a cékláknál - is - most ugyan közelebbről a sárgarépánál fotóztam le, de a cékla is éppen ilyen lesz.
Ezt követően készítsük el a saláta levet.
Én 1 liter vízhez 1 mk. köménymagot, 4 ek. cukrot, ha 10 %-os ecetből készül, 2 dl-t, ha 20 %-os ecetből 1 dl-t adok. Mikor milyen van itthon.
Ezeket jól kikeverem, pontosabban addig kevergetem, míg elolvad a cukor a vízben.
De természetesen mindenkinek más az ízlése, van aki édesebben, van aki savanykásabban szereti, az annak megfelelően adagolja a cukrot és az ecetet.
A salátalében keverjük át a legyalult céklát és máris fogyasztható a céklasaláta.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!