CSEMEGE CÉKLASALÁTA
EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
  • 4-5 db cékla
  • 1 liter víz
  • 4 ek. cukor
  • 1 mk. köménymag
  • 1 dl 20 %-os ecet
  • Elkészítés: A friss céklasalátát mi magunk is elkészíthetjük a család számára, nem feltétlenül kell kész üveges céklát vennünk, ami sok tartósítószert tartalmaz. Igaz kissé időigényes, de megéri a fáradságot.
    A friss fogyasztásra készített cékla hűtőben 3-4 napig eltartható, a fogyasztás során pár nap állás mellett is ugyanolyan kellemesen édeskés és savanykás íze megmarad. Túl sokáig persze nem áll el, hiszen nem úgy készült, mint amit télire teszünk, de ilyenkor nem is szoktam túl sokat csinálni, kb. 1-1,5 kg mennyiségből.
    Akár üvegbe is tölthetjük, akár tálban is hagyhatjuk, a lényeg a gyors elfogyasztás.

    A friss cékla salátához a cékla gumókat alaposan megmossuk és feltesszük főlni annyi vízben, hogy ellepje. Ez ez idő legalább 1-2 óra, a céklák nagyságától függően. 1 óra elteltével egy kést szúrjunk bele és ha úgy érezzük, hogy még kemény, főzzük tovább. Majd ha megpuhult, szűrjük le és öntsünk rá hideg vizet, hogy kihűljön. Miután kihűltek a cékla gumók, tisztítsuk meg a héjától és gyaluljuk le. Ha picit langyos marad, akkor már tudunk vele dolgozni, ugyanis a tálban a felszeletelés után gyorsabban hűl.
    A szeletelést én késsel szoktam végezni, nem szeletelővel, mert jobban szeretem, ha kicsit vastagabbak a cékla szeletek. Ha van recés pengéjőű késünk, akkor csíkozott szeleteket kapunk,
    Ezt követően készítsük el a saláta levet. Én 1 liter vízhez 1 mk. köménymagot, 4 ek. cukrot, ha 10 %-os ecetből készül, 2 dl-t, ha 20 %-os ecetből 1 dl-t adok.( mikor milyen van itthon. )
    Ezeket jól kikeverem, pontosabban addig kevergetem, míg elolvad a cukor a vízben.
     De természetesen mindenkinek más az ízlése, van aki édesebben, van aki savanykásabban szereti, az annak megfelelően adagolja a cukrot és az ecetet. 
    A salátalében keverjük át a legyalult céklát és máris fogyasztható a céklasaláta.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!